Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

Huszonöt éves jubileumát ünnepli idén a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál

2023. február 22. 18:00
A negyedszázados évforduló alkalmából május 15. és 21. között négy színházi helyszínen, a város utcáin és terein nyolc külföldi és számos hazai produkció lép majd fel.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója az esemény sajtótájékoztatóján emlékeztetett, 25 évvel ezelőtt fehér hollónak számított a fesztivál: akkoriban egyáltalán nem volt tisztán kortárs táncfesztivál ezen kívül Magyarországon. Ez egy komoly értékválasztás volt akkor, amelyre hat éven keresztül készültek kortárs táncbemutatókkal a Petőfi Színházban, így alapozva meg a törzsközönséget.

Három éve már a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel közösen fejlesztik a rendezvényt, melynek köszönhetően a fesztivál felkerült a nemzetközi térképre: idén is nyolc magasan jegyzett külföldi produkció érkezik, emellett a hazai táncélet trendjeiről, új kezdeményezéseiről is beszámolnak.

A fesztivál rangját bizonyítja, hogy az ország másik jelentős kulturális eseménye, a 10. Színházi Olimpia három produkciót is programjába emelt: a Baro d’evel: Là, a Compagnie Belova–Iacobelli: Tchaïka és az M-Stúdió: Lift című előadásait.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program kulturális projektmenedzsere kiemelte, a nemzetköziség nagyon fontos szempont az EKF programjaiban, a fesztiválnak pedig ebben nagy szerepe van, hiszen a tánc nem ismer nyelvi akadályokat. Ugyanakkor a nemzetközi kapcsolatok kihasználása mellett is sikerült megőrizni a rendezvény bensőségességét, ami szintén fontos a közönség szempontjából.

Mindemellett az is lényeges szempont, hogy a meghívott előadók és produkciók hűen tükrözzék a fesztivál arcát, saját arculatot kapjon a rendezvény, amellyel biztos ponttá válik a fesztiváltérképen – hangsúlyozta Horváth Csaba fesztiváligazgató. Ennek része a már jól bevált arcok mellett az is, hogy minél több produkció kerüljön ki a crossover műfajból, így a kortárs tánc mellett a néptánc, a klasszikus balett, a zene, a cirkuszművészet és a digitális művészetek, a film is megjelenjenek, mert ezektől lesz különleges és más a fesztivál, mint a többi.

Ezt képviselik többek között a francia Baro d’evel , a japán Hiroaki Umeda split flow + Intensional Particle és a belga Miet Warlop After All Springville előadásai. E produkciókban szervesen együtt él a színház, a tánc, a digitális művészet, a képzőművészet hatásrendszere.

Különleges táncművészeti élményt kínál a Compagnie Parc Motifs című darabja, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája, a Frenák Társulat Fiúk című előadása és a Hodworks Pirkad című performansza.

Nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

De a szervezők a gyerekekről se feledkeztek meg, őket Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat Kerekutca mesejáték című produkciója szórakoztatja.

Nyitókép: Szegedi Kortárs Balett - Carmina Burana

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. ma 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12 Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet. tegnap 16:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.