Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C
2023. december 8. Mária
Veszprém
-5°C

Érdemes osztálytalálkozót szervezni?

2023. március 5. 21:20
Simon Dani jegyzete a barátságról, emberi kapcsolatokról.

Márti néninek tisztelettel jelentem, az osztály létszáma huszonhat, hiányzik húsz tanuló – lassítsunk kicsit!

Gyermek fejjel szinte még fel sem fogjuk, hogy mit jelent számunkra életünk azon szakasza, amikor először lépünk be az iskola kapuján. Az évnyitón rögvest az első sorban találjuk magunkat, miközben előttünk tanáremberek szólalnak fel, véletlenül sem abban a stílusban, amit az óvodai dadusoktól, édesanyánktól megszokhattunk. Emlékszem, úgy éreztem magamat, mintha a Roxfortban lennék.

Már-már vártam, hogy a Teszlek Süveg majd beoszt egy házba is, de mint kiderült, azt már hónapokkal előtte „lejátszották” a szüleim. Ének-zenei tagozat… Kövér gyermek révén mondhatnám, tökéletesen passzolt is hozzám az irányvonal, igaz, mára már maximum a zuhany alatt, vagy épp mámortól ittas állapotomban csillogtatom meg mindazt, amit a Simonyiban tanultam.

Ami viszont ennél sokkal lényegesebb – és nyugodtan beszélhetek a társaim nevében is –, hogy emberség tekintetében mit kaptunk az iskolától, az akkori vezetőségtől, tanároktól. Olyan alapokat, amelyekre később stabilan építkezhettünk mind mentálisan, mind érzelmileg. Ahogy egykori tanárunk, Laci bácsi is mondta: „nem a középiskolára, az életre készítünk fel benneteket!”

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a közösség, amelybe szánt a sors, páratlanul erősnek bizonyult. Nem mondom, hogy mindig, minden helyzetben makulátlanul történtek a dolgok, de visszagondolva, olyan emberekkel tölthettem életem egyik legfontosabb nyolc évét, akikért a mai napig tűzbe tenném a kezemet. Később ezt már nem tapasztalhattam meg.

Ahogy 2013-ban véget ért a történet, úgy kezdtünk el egymástól távolodni. Mondhatni, ez az élet rendje, az emberben mégis fel-fel villantak emlékek, egykori képek, más szóval, hogy hiányoznak a barátaink. A titkunk is valószínűleg ebben rejlett: nemcsak társai, családtagjai voltunk egymásnak. Akadtak emberek, akikkel megmaradt a kapcsolat, de egytől egyig mindenki elindult a saját útján.

Tíz évvel később, napjainkban egy kedves barátommal úgy döntöttünk, megpróbálunk osztálytalálkozót szervezni. Úgy voltunk vele, ha már jubileum, ismét összehozhatnánk a „bandát”, ha másért nem, feleleveníteni mindazt, amit az imént néhány szóban megpróbáltam átadni. Ekkor ütköztünk egy nem várt akadályba: hogyan találhatnánk olyan időpontot, ami mindenkinek megfelel?

Egy hónapnyi levelezés után beláttam, osztálytalálkozót nem érdemes szervezni. Baráti beszélgetést már annál inkább: igaz, mindössze hatan jelentünk meg, az este folyamán mégis úgy éreztük, nem hiányzik senki. Ha testben nem is, a szavak, az emlékek ölelésében velünk volt mindenki. Az is, aki influenzás lett, az is, aki épp a leánybúcsúját ünnepelte. Nevettünk együtt, sírtunk a másik vállán.

Néhány órára újra gyermeknek érezhettük magunkat.

Simon Dani
további cikkek
A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Bálint A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! 2023. december 3. 23:45 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03 Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Eszter Mennyire lennének flow-ban Kazinczyék a mai szóhasználattól? Vajon hogyan értékelné Kazinczy, amikor a „jut eszembe” kifejezésre inkább azt mondjuk: By the way, vagy megértenék-e a nyelvújítók, amikor azt mondjuk: by the way, ez a spanom nagyon flash? 2023. november 12. 21:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.