Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Az újságíró küzdelmei

2023. március 12. 23:11
A magyar sajtó napjának ünnepe előtt röviddel álljon itt egy tanulságos és valós történet a média és az újságírók igazi erejéről!

Alig pár hónapja robbant be a köztudatba az Open AI tech-vállalat által fejlesztett chatbot, a Chat GPT, ami már-már kísértetiesen képes lemodellezni az emberi beszélgetéseket, holott „csupán” egy mesterséges intelligenciáról van szó. Nemrég a Vehíren is olvasható volt egy vita, amit ezzel a géppel folytattunk. Ott kifejezetten az újságírás helyzetéről folyt a diskurzus.

És, hogy miért éppen arról? Azért, mert a mesterséges intelligenciák megjelenésével és már felhasználói szintű alkalmazásával néhány disztópiára hajlamos jövőkutató több tradicionális foglalkozás, többek közt az újságírás sírjának megásába kezdett. Pedig a Chat GPT egyértelműen fogalmazott, amikor a saját fenyegetéséről kérdeztük az újságírókra nézve – ezt egyébként ide kattintva el lehet olvasni – mégis a megjelenése valóban tartogathat még kiaknázatlan lehetőségeket a technológiai innovációban.

Ilyenkor mégis mit tehet az egyszerű újságíró, akinek lehet, hogy az algoritmusok milliárdjaival kell hamarosan felvennie a versenyt?

Leginkább semmit, csak végezni tovább a munkáját és nyitott szemmel járni. És, ha nyitott szemmel jár, akkor bizony belefuthat olyan tapasztalatokba, amelyek megerősítik, hogy ezt a hivatást mégsem tudja olyan könnyen elsodorni a mesterséges intelligencia.

Erre egy konkrét példát is lehet hozni, igaz, nem ma történt. 1977-ben David Frostnak, egy angol riporter és TV-s showmannek sikerült elérnie, hogy interjút készíthessen Richard Nixonnal, a pár évvel korábban a Watergate-ügybe belebukott amerikai elnökkel. Nixonnak ez volt az első komolyabb megjelenése a médiában a lemondása után és azt várta ettől a beszélgetéstől, hogy az amúgy a politikai témákban rutintalan Frostot lemossa majd a pályáról és ismét elnyeri az amerikaiak szimpátiáját, ezzel megnyitja a kaput a visszatéréséhez.

Richard NixonRichard Nixon

Az interjú tizenkét napig zajlott, közben minden fontosabb részletre kitértek a nixoni kormányzás kapcsán. Az ex-elnöknek pedig úgy látszott, hogy működik a stratégiája. Sikerült átvennie a beszélgetés irányítását, kidomborítani a pozitív részleteket és átugrani a kínosabb elemeket.

Viszont David Frost – akinek egyébként éppen hanyatló karrierje miatt sem volt mindegy, hogyan sikerül az interjú – mégsem engedte el teljesen az interjú gyeplőjét. Folyamatosan figyelte interjúalanyát, tanulta, idomult hozzá. Ezer oldalnyi háttéranyag volt a kezében, mégis Nixon rutinja sokáig úgy látszott, hogy elegendő ahhoz, hogy ezek csupán vaktöltények legyenek abban a küzdelemben, aminek a végén Frost ki akarta csikarni az őszinte vallomást a Watergate-ügyről az elnökből, ami addig nem történt meg.

Egy ilyen helyzetben pedig már nem elegendő, ha a riporter csupán algoritmusokból áll. Azt a pillanatot meg kell érezni, amikor egy jól irányzott keresztkérdéssel bezárja a riporter az összes kiskaput a félrebeszéléshez. A mesterséges intelligencia pedig egyet nem tud: megérezni ezt a pontot a beszélgetés során.

Nixon és Frost az interjú közbenNixon és Frost az interjú közben

David Frostnak ez sikerült, a Nixon pedig kimondta azt, amit addig még soha: „Igen, becsaptam az amerikai népet, s ennek terhét életem hátralevő részében cipelni fogom.”

Ez a vallomás pedig az elnök politikai karrierjének végét jelentette, ugyanakkor más megközelítésből feloldozta magát moralitás szempontjából.

Erről az interjúról, ami 45 milliós nézettségével azóta is az egyik legsikeresebb politikai műsor volt az USA-ban, 2008-ban egy film is készült Frost/Nixon címmel Ron Howard rendezésében, amit Oscarra is jelöltek. A két főszereplőt Frank Langella és Michael Sheen alakítja.

Hajas Bálint
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.