Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fékfolyadék elengedhetetlen a megfelelő fékrendszer működéshez

2023. március 13. 12:50

A jármű üzemeltetéséhez számtalan kiegészítőre van szükség, valamint több olyan rendszer van, aminek megfelelő működéséről is gondoskodni kell. Ilyen például a fékrendszer, valamint a hozzá kapcsolódó hidraulikus rendszer. Az egyik ilyen kiegészítő termék a fékfolyadék, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy honnan és milyet vásárolunk.

Egyáltalán mire jó a fékfolyadék?

A fékfolyadék egy olyan speciális folyadék, amit az autó fékrendszerének működtetéséhez kell használni. Erre azért van szükség, mert a fékek működése egy hidraulikus rendszeren alapszik. Még mielőtt azonban belemegyünk jobban a témába, érdemes megemlíteni, hogy ezeknek a termékeknek a beszerzése ma már nagyon egyszerű. Elég rákattintani a FilterABC fékfolyadékok menüpontjára, és máris elkezdhetjük a válogatást és a bevásárlást.

Visszatérve a működésre, a hidraulikus rendszer célja, hogy a vezető által kifejtett nyomást a pedálon keresztül a féknyergekbe továbbítsa. A féknyergek szorítani kezdik a féktárcsát vagy a dobokat, ezzel elkezdve a fékezés folyamatát és az autó elkezd lelassulni a nyomás mértékétől függő ütemben.

A fékfolyadéknak két nagyon fontos tulajdonsága is van, amire mindenképpen szükség van a rendszer hatékony működéséhez. Ez a kettő a magas forráspont és az inkompresszibilitás. A magas forráspontot értelmezni egyszerű, mivel fontos az, hogy például a nagy igénybevétel során termelődő hő hatására ne forrjon fel.

Az inkompresszibilitás pedig azért lényeges, mert a pedálon keresztül kifejtett nyomás hatásának el kell jutnia a féknyergekhez. Ellenkező esetben a nyomás “elveszne” útközben, és nem történne meg a fékezés.

Miért van szükség a fékfolyadék cseréjére?

A fékfolyadékot érdemes bizonyos időközönként cserélni, hogy a fékhatás továbbra is megfelelő mértékű legyen az autóban. A két évet elért fékfolyadék elkezdi a környezetből megkötni a vizet, ami a féktáv megnövekedéséhez vezethet és a fékdugattyúk rozdásodásával hatalmas kiadást is fog okozni az autó tulajdonosának. Továbbá szélsőséges esetben még a baleset kockázatát is növelheti. Fontos, hogy a fékfolyadékot legalább 2-3 évente, vagy a gyártó által előírt intervallumban mindenképpen cseréljük. 

Fékfolyadék és fékfolyadék között is rengeteg különbség van

A vásárlás során feltétlenül figyeljünk oda, hogy milyen terméket veszünk. A nemzetközi specifikációk minden egyes autótípushoz és fékrendszerhez megoldást kínálnak a DOT 3, DOT 4, DOT 4 SL, DOT 5.1 szabványokkal. Az egyes márkák között rengeteg minőségi különbség fordulhat elő. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük ki egy autószerelő véleményét, és kérdezzük meg tőle, hogy melyik márkát ajánlja.

Ez még csak az első lépés, ugyanis alaposan át kell gondolni azt is, hogy honnan vásárolunk. 

vehir.hu
további cikkek
A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A Pannon Egyetem elkötelezett amellett, hogy már a tanulmányok kezdetétől támogassa hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában és magas színvonalú tudományos és szakmai karrierjük megalapozásában. Ennek érdekében a Mérnöki Kar Polinszky Tehetséggondozó Programja számos alprogramot kínál, melyek a középiskolás diákoktól a doktorandusz (PhD) hallgatókig terjedően biztosítanak széleskörű lehetőségeket a tehetséggondozásra. Dr. Valiskó Mónika egyetemi docenssel beszélgetve mélyebb betekintést nyerhettünk ezekbe az alprogramokba, és arról is tájékoztatást kaptunk, miként támogatják a különböző szinteken tanuló diákok és hallgatók szakmai és személyes fejlődését. 2024. augusztus 29. 14:50 Visszanyerheti Szoboszlai legjobb formáját a 2024-es Eb előtt? Visszanyerheti Szoboszlai legjobb formáját a 2024-es Eb előtt? 2024. június 4. 17:35 Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek 2024-ben ötven éve lesz annak, hogy az ország egyik legismertebb rockzenekara az EDDA Művek megalakult és a rockzene szolgálatába állt. A Pataky Attila vezette legendás együttes e jeles alkalomból egy felejthetetlen és óriási bulira hív mindenkit 2024. május 11-én a Veszprém Arénába. 2024. január 12. 12:44 Tippek szőnyeg vásárlásához Tippek szőnyeg vásárlásához 2023. november 29. 9:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.