Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

A kultúra folyton újra remixeli önmagát

2023. március 13. 15:15
Temesvár a különböző nemzetiségek békés együttélésére építette fel 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programját, és ezt az a népi motívumokat a modern táncba olvasztó mozgásszínházi produkció is szépen megmutatta, amit az Agórában láthatott a közönség szombaton.

A RemixID műfajilag nehezen besorolható kulturális kísérlet: egy többéves etnográfiai kutatás eredményeit egy mozgásszínházi produkcióban igyekeztek megmutatni az alkotók. A színpadon vetített interjúrészletek csaptak át kemény technóba, a néptáncos elemekből kiindulva alakult ki kortárs tánc koreográfia, a hímzett falvédők bölcsességeinek a mai fiatalok személyes élményei adtak kontrasztot.

Az egyórás produkció egyik fő üzenete, hogy a városban élő különböző nemzetiségek és generációk jól megférnek egymás mellett, hatnak egymásra, alakítják egymást – ez egyébként Temesvár EKF-programjának egyik alappillére is. A Bánát székhelyén a multikulti ugyanis történelmi távlatokba nyúlik vissza: a török hódoltság után Claude Florimond de Mercy gróf kormányozta az uradalmat, aki német telepeseket hívott a pusztaság újranépesítésére, de az itt élő többi nemzetiség, a magyarok, románok, szerbek, örmények, zsidók is tevékenyen kivették a részüket a város és a régió újjáépítésében.

Az egymás mellett élő kultúrák hatottak egymásra, átvettek egymástól elemeket, ilyen formán a kultúra folyamatosan remixelte önmagát. De igaz ez a generációk közötti különbségekre is – ez el is hangzott az előadás közben – a hagyományok folyamatosan változnak az évtizedek során, és ez jól is van így, hiszen a kultúra nem egy jól körülhatárolható, megcsontosodott valami, hanem egy folyamatosan változó folyó. A jelen a múltból következik, annak egy variációja, remixe – a múlt  benne él a jelen pillanatban, a jelen pedig a múltból táplálkozik. Nem kell ellentmondásokat keresnünk: modern, kortárs táncot is lehet az őseink zenéjére koreografálni, de a színpadon ennek ellenkezőjét is láthattuk. 

A RemixID a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa év Interurban programsorozatának részeként került műsorra. Az Interurban keretében kéthetente más-más város mutatkozik be kulturális eseményeken keresztül a veszprémieknek. 

TEMESVÁR, ROMÁNIA

Temesvár Románia harmadik legnépesebb városa. Első írásos említése 1266-ból származik. Az ezt követő háromszáz évben a Magyar Királyság része volt, majd 1552-től az Oszmán Birodalom felségterületén feküdt mintegy százhatvan éven keresztül. 1716-ban került újra a magyar korona alá, az első világháborút követő békeszerződések révén ma Románia része. Többnemzetiségű város, ami a kultúrájában a mai napig tetten érhető: három társulat – egy román, egy magyar és egy német – osztozik a színház épületén. Pezsgő kulturális élete miatt szokás “kis Bécsnek” is nevezni.

» Következő megálló » Katowice, Lengyelország

A következő két hétben a lengyel Katowice mutatkozik be. Joanna Nowicka fotós analóg portréiból március 14-én nyílik kiállítás a Papírkutyában. Monika Wachowicz színpadi játékában a halál és a szeretet birodalma között utazik, az előadás március 19-én látható Ajkán. A Marek Pospieszalski Oktett március 22-én ad jazz koncertet a Hangvillában. A sort 25-én a 100NKA zárja Magyarpolányban. Ők az egyik legizgalmasabb lengyel jazz trió, akik elektronikával és torzított gitárral tágítják a klasszikus hangzás dimenzióit.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.