2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Az erdőkbe csalogat a tavasz íze

Ismét eljött a medvehagyma-szezon, nem mindegy azonban, hol és mennyit gyűjtünk a népszerű növényből!

A tavasz érkezésének hamisíthatatlan jele a medvehagyma megjelenése. A növény jellegzetes fokhagyma-szerű illata betölti az erdőt, íze pedig nem kevésbé kellemes – nem csoda, hogy az elmúlt évtizedben újra felfedeztük magunknak, és a háztartások mellett a csúcsgasztronómiába is betört. 

Pascal Debrunner / UnsplashPascal Debrunner / Unsplash

Népszerűsége nem kis részben annak is köszönhető, hogy saját célra az állami erdőkben szabadon gyűjthetjük – ennek azonban megvannak a szabályai. Fontos tudni, hogy naponta fejenként csak két kilogramm szedhető belőle, és az is csak olyan helyeken, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Ennek eldöntését segíti a NÉBIH erdőtérképe, ami ide kattintva elérhető – itt ugyanis egy konkrét erdőrészre kattintva megkaphatjuk a legfontosabb adatokat, köztük a természetvédelmi besorolást is.

A szabad gyűjtés azonban csak saját célú felhasználásra vonatkozik, kereskedelmi célokra minden esetben az erdőterület kezelője – állami erdőterületek esetében tehát megyénkben a VERGA vagy a Bakonyerdő – adhat ki erre vonatkozó engedélyt. 

Tomáš Malík on UnsplashTomáš Malík on Unsplash

A NÉBIH arra figyelmeztet, hogy a kereskedelmi forgalomba hozott, piacon árusított medvehagyma címkéjén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot, így a vásárló könnyedén meggyőződhet róla, hogy legális gyűjtésből származik-e a termés. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
Itt a bodzaszezon! Mutatjuk, hogyan kell gyűjteni!
A legjobb szörpalapanyagok egyike a fantasztikus aromájú, csodás illatú bodzavirág. A májusban és júniusban virágzó fekete bodza virágából azonban nemcsak szirup, de számtalan más finomság is készíthető. Hol gyűjtsük, hogyan gyűjtsük, és mire használjuk a bodzát?
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
7 étel amit, 50 felett ajánlott rendszeresen fogyasztani
50 év felett a test zsír-izom aránya megváltozik, a tápanyagok nehezebben hasznosulnak, változik a szervezet hormonszintje, az energiaszükséglet csökken. Az életkor előrehaladtával az egészség megőrzése érdekében a rendszeres, életkornak megfelelő fizikai aktivitás mellett egyre fontosabbá válik, hogy milyen minőségű ételeket, milyen gyakorisággal és mekkora adagban fogyasztunk. Nyikos Ráhel, dietetikus adott tanácsokat ehhez.
Ne dobd ki a héját!
Ne dobd ki a héját!
Ugyan a legtöbb zöldség és gyümölcs héja komposztálható, nem mindenki tart otthon erre a célra szolgáló tárolót. Ráadásul az, akinek nincs kertje, nehezen is tudná hasznosítani a komposztot. No, de mi a teendő, ha nem tudunk vagy nem akarunk komposztálni, viszont a kukába kerülésnél jobb sorsot szánnánk a megmaradt héjaknak?
Ne dobd ki a vágott füvet!
Ne dobd ki a vágott füvet!
Az egyik legjobb tápanyag lehet a kertben, de csak akkor, ha ésszel csinálod. Különben többet árthat, mint használ!