Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence

2023. március 20. 11:51 // Forrás: HybridCycle
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.

A HybridCycle közreműködésével megvalósított projekt célja, hogy minél szélesebb körben mutassák meg a fenntarthatóbb élet, a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit és az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket.

A projekt hulladékgyűjtési akciója során 2022 óta közel 150 helyszínen gyűjtöttek szelektív hulladékot, amelyből workshopok, alkotótábor, design és művészeti projektek, valamint egy művészeti rezidenciaprogram keretében készítenek a résztvevő alkotók kis használati tárgyakat, látványos köztéri installációkat vagy éppen képzőművészeti szempontból is érdekes műveket.

Kapuvári gyűjtőpont, infografikával.Kapuvári gyűjtőpont, infografikával.

2023 márciusában elindult a művészeti rezidencia program második szezonja, amely során májusig összesen három nemzetközi és két hazai művész érkezik a köveskáli alkotóházba. A két hetes elvonulásnak, lelassulásnak és alkotómunkának a veszprémi régió kiemelkedő térsége, a Káli-medence ad otthont. A Second Life, vagyis második élet nevet viselő alkotói program során a Circular Living Concept projekt gyűjtési akcióinak köszönhetően szelektált hulladékoknak új esélyt adva, a fenntartható művészet sokszínű eszköztárával mutathatják be a résztvevők egy “második élet” lehetőségét.

Művészeink gyönyörű, inspiráló környezetben alkothatnak a Köveskáli bázison. Fotó: Derzsi MátyásMűvészeink gyönyörű, inspiráló környezetben alkothatnak a Köveskáli bázison. Fotó: Derzsi Mátyás

Az alkotóházban jelenleg is zajlik a munka: a szervezők elmondták, hogy az elmúlt napokban Kováts Réka egy stop-motion animációs rövidfilmen dolgozott a kiválasztott papírokból, textilekből és alumíniumdobozokból. A művész a kisfilmben feldolgozza a saját tapasztalatait a különböző hazai hulladékgyűjtési szokásokról.

Az animáció üzenete: egy bolygón élünk, cselekedeteinkkel egymásra is hatással vagyunk.

Fotó: Derzsi MátyásFotó: Derzsi Mátyás

A Győr-Moson-Sopron megyei hulladék alapanyaggal tervezett 2022/2023-as projektmunkákat többek között Győrben és Budapesten is bemutatják galériákban és popup kiállítóterekben és köztéri akciók részeként. Az egyedi kiállítások időpontjairól vagy éppen a gyűjtés és az újrahasznosítás részleteiről a HybridCycle oldalán tájékozódhatunk egészen május végéig.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.