Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája

2023. április 1. 21:47
Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.

Az Open Galéria lényege, hogy nyolc egymástól különálló, de mindenképpen frekventált helyszínen jelennek meg olyan műalkotások – jelen esetben festmények – egy táblán, amely a helyi kultúrát, helyi művészek munkáin keresztül mutatja be.

Az ötlet az Egyetemvárosban aktív ProBono Egyesülettől származik, a javában fiatalok alkotta civil szervezet, ahogy ők fogalmaztak szerették volna közelebb hozni, és a mindennapok részéve tenni a művészetet a veszprémiek számára. Az Open Galéria így lehetőséget kínál a helyi művészek, valamint a Veszprémhez köthető helytörténeti anyagok bemutatására.

A nyolc ilyen táblát péntek délután leplezték le a Zrínyi utcában található installációnál, ahol az egyesület részéről Vécsei Péter úgy fogalmazott, a táblák jó találkozási pontok lehetnek a városrészben élők számára, vagy egy jó lehetőség egy hétvégi nagy sétára a nyolc helyszínen kiállított alkotások megismerésére.

Az eseményen jelen volt Csík Rirchárd, a városrész önkormányzati képviselője, aki a ProBono Egyesülettel szorosan együttműködve támogatta ezt a kezdeményezést is, valamint Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, Veszprém polgármestere is.

Utóbbi kiemelte, minden EKF programnak, így a veszpréminek is egyik fontos célkitűzése, hogy a kultúrán keresztül építsenek helyi közösségeket, ehhez pedig a művészet egy kiváló eszköz.

A polgármester után az EKF részéről Mike Friderika, programfejlesztési igazgató elmondta, korábban sokszor és sokat beszélgettek a különböző veszprémi városrészek civiljeivel és igyekeztek mindenhol megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyerhetnek az EKF-ből a városrészek.

Ilyen identitáserősítő program volt például az is, amikor a tavalyi Gizella napokon bemutatták mindenkinek a saját zászlaját.

A mostani Open Galéria projektről azt mondta, ez az egyszerű megoldás segít azokhoz is eljuttatni a helyi művészet sokszínűségét, akiket eddig nem sikerült különösebben megszólítani. Továbbá reméli, hogy inspirálni fogja a művészeket is, hogy alkotásaikkal ilyen felületeken is megjelenjenek majd.

A most kiállított nyolc táblán Kádár Tibor, veszprémi festőművész képeinek replikáit lehet látni, mindegyik a nemrég elhunyt festő egy 1848-as arckép-sorozatának tagjai.

A pénteki bemutató után a festő özvegye, Kádár Judit vezette körbe az érdeklődőket a nyolc helyszínen és mindenhol megosztotta személyes élményeit a művekről.

A séta, amivel körbe lehet érni a nyolc tábla körül körülbelül 2,5-3 km-es távot jelent az Egyetemvárosban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Kisautó segíti a közelekdést a sírok között VKSZ Zrt Kisautó segíti a közelekdést a sírok között Ismét működik az a kisautó, ami segít eljutni az embereknek szeretteik sírjához a város legnagyobb sírkertjében, a Vámosi úti temetőben. Az VKSZ Zrt. beruházásaként a környezetbarát elektromos autó szolgáltatását bárki igénybe veheti, derült ki a csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. tegnap 16:38 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.