2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Elkészült az Egyetemváros utcagalériája

Egy egyszerű, ám látványos megoldással sikerült az Egyetemvárosban az utcák hétköznapiságába belecsempészni a kultúrát, ráadásul helyi festőművész alkotásaival. Az Open Galéria projektet a fiatalokból álló ProBono Veszprémért Egyesület valósította meg a VEB2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.

Az Open Galéria lényege, hogy nyolc egymástól különálló, de mindenképpen frekventált helyszínen jelennek meg olyan műalkotások – jelen esetben festmények – egy táblán, amely a helyi kultúrát, helyi művészek munkáin keresztül mutatja be.

Az ötlet az Egyetemvárosban aktív ProBono Egyesülettől származik, a javában fiatalok alkotta civil szervezet, ahogy ők fogalmaztak szerették volna közelebb hozni, és a mindennapok részéve tenni a művészetet a veszprémiek számára. Az Open Galéria így lehetőséget kínál a helyi művészek, valamint a Veszprémhez köthető helytörténeti anyagok bemutatására.

A nyolc ilyen táblát péntek délután leplezték le a Zrínyi utcában található installációnál, ahol az egyesület részéről Vécsei Péter úgy fogalmazott, a táblák jó találkozási pontok lehetnek a városrészben élők számára, vagy egy jó lehetőség egy hétvégi nagy sétára a nyolc helyszínen kiállított alkotások megismerésére.

Az eseményen jelen volt Csík Rirchárd, a városrész önkormányzati képviselője, aki a ProBono Egyesülettel szorosan együttműködve támogatta ezt a kezdeményezést is, valamint Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Porga Gyula, Veszprém polgármestere is.

Utóbbi kiemelte, minden EKF programnak, így a veszpréminek is egyik fontos célkitűzése, hogy a kultúrán keresztül építsenek helyi közösségeket, ehhez pedig a művészet egy kiváló eszköz.

A polgármester után az EKF részéről Mike Friderika, programfejlesztési igazgató elmondta, korábban sokszor és sokat beszélgettek a különböző veszprémi városrészek civiljeivel és igyekeztek mindenhol megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel nyerhetnek az EKF-ből a városrészek.

Ilyen identitáserősítő program volt például az is, amikor a tavalyi Gizella napokon bemutatták mindenkinek a saját zászlaját.

A mostani Open Galéria projektről azt mondta, ez az egyszerű megoldás segít azokhoz is eljuttatni a helyi művészet sokszínűségét, akiket eddig nem sikerült különösebben megszólítani. Továbbá reméli, hogy inspirálni fogja a művészeket is, hogy alkotásaikkal ilyen felületeken is megjelenjenek majd.

A most kiállított nyolc táblán Kádár Tibor, veszprémi festőművész képeinek replikáit lehet látni, mindegyik a nemrég elhunyt festő egy 1848-as arckép-sorozatának tagjai.

A pénteki bemutató után a festő özvegye, Kádár Judit vezette körbe az érdeklődőket a nyolc helyszínen és mindenhol megosztotta személyes élményeit a művekről.

A séta, amivel körbe lehet érni a nyolc tábla körül körülbelül 2,5-3 km-es távot jelent az Egyetemvárosban.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Menő zugot építettek a könyvtár egyik szárnyában
Klubhelyiség, társasjátékok, könyvek, eldugott sarkok, nagy közösségi terek, de még podcast stúdió és közösségi iroda is van az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújított épületszárnyában, amit stílszerűen csak Zugnak neveztek el megálmodói. Ez a fejlesztés is az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhető, a legfontosabb eredménye pedig, hogy végre elkészült egy olyan hely a városban, ami teljes egészében a fiataloknak szól és a jövőben ők alakíthatják saját igényeik szerint azt, hogy mi történik a falak mögött. Szerda délután fiatalos stílusú, ünnepélyes átadót rendeztek.