Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C

Fényben úszik a székesegyház

2023. április 6. 13:53
Nagycsütörtökön először nyitotta meg a kapuit a hívők előtt a Szent Mihály Főszékesegyház, mióta két éve elkezdődtek a felújítási munkálatok. A délelőtti szentmisén, amelyet Udvardy György érsek mutatott be a főegyházmegye papsága is részt vett, akik megújították fogadalmukat a győztes Szent Mihály arkangyalt ábrázoló üvegablak fényében. Cikkünkben képgalérián is bemutatjuk a székesegyházat.

Csütörtök délelőtt teljesen megtöltötték a hívők, valamint a főegyházmegye papjai a Szent Mihály Főszékesegyházat Veszprémben, ahol a nagycsütörtökhöz kapcsolódó papi fogadalomtétel megerősítése is megtörtént, valamint az egyházi szokásoknak megfelelően az érsek az olajszentelést is elvégezte.

Az ünnepi alakalom két szempontból is fontos esemény volt Veszprém életében. Egyrészről a városban ezeréves hagyományokkal rendelkező kereszténységnek a húsvéti szertartását immáron ismét a legméltóbb helyen tudták elvégezni, de az elmúlt időben számos alkalommal a figyelem középpontjába kerülő építési projekt eredményével is most először szembesülhetett a város lakossága.

A hétköznap délelőtti időpont ellenére számos hívő érkezett a Várba, rajtuk kívül pedig a főegyházmegye papjai is jelen voltak, közösen teljesen megtöltve a székesegyházat.

A szentmise kezdetén Takáts István, érseki helynök köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve Soltész Miklós egyházügyi államtitkárt. Ezután az atya elmondta, milyen újítások történtek az egyházi épületben. Rövid beszédében kiemelte, hogy a falakban még mindig azok a kövek vannak, amit Szent István korában tettek le elődeink, így pedig a múlt és jelen találkozik a székesegyházban.

Abban az épületben, aminek a felújítása számos vitának is az alapjául szolgált a mögöttünk hagyott időszakban, kezdve a falak fehérre festésétől az üvegablakok lecseréléséig.

Utóbbiakon, azaz az üvegablakokon az oltár fölött a győztes Szent Mihály alakja látható, tehát a kezdeti hírekkel szemben mégsem hófehérek lettek. A székesegyház védőszentje a korábbiakhoz hasonlóan ugyanúgy képi ábrázolással is jelen van az épületben, de előző harcos ábrázolása után most már győztesként jelenik meg.

Az új színes ablakokat sikerült úgy megépíteni, hogy az azokon beszűrődő napfény már-már mennyei fénnyel árassza el az oltárt, a templom letisztult falai pedig optikailag tovább erősítik ezt az érzést.

Habár a korábbi falfestés valóban eltűnt a székesegyházból és egy letisztultabb külsőt kapott, mindez kiemeli azokat a formákat és építészeti megoldásokat, amelyek eddig beleolvadtak a környezetükbe. Ilyen például a kazettás mennyezet, a díszes üvegablakok, vagy az oszlopok faragványai, amelyek megadják az épület karakterisztikáját.

A szentmisén megszólalt az új, 2300 sípból álló orgona is, a liturgiát pedig a szintén újonnan beépített közvetítőrendszer és kivetítők segítségével a templom bármelyik sarkából követhették a hívők, de ugyanez a technika az online, vagy televíziós közvetítésekhez is alkalmas.

Udvardy György, érsek szentbeszédében úgy fogalmazott, egy gyönyörű lehetőséget kaptak a veszprémi hívek Istentől azzal, hogy megújulhatott a főegyházmegye központja. A székesegyházban minden azért van, hogy Istent dicsőítse, ezen a helyen megjelenik a tanítás valódi ereje, ami vígaszt és erőt nyújt minden keresztény számára, fogalmazott az érsek.

A szertartás során a főegyházmegye papjai megújították papi fogadalmukat is. Udvardy György paptársaihoz intézett szavaiban úgy fogalmazott, Isten azzal, hogy új gondolatokat ad a papoknak, segít nekik, hogy ebben a viharos időszakban is jól tudják hirdetni az igét. A fogadalom megerősítése után az érsek megáldotta az oltárt, valamint a szent olajat is.

A Szent Mihály Főszékesegyházban ezentúl már minden vasárnap tartanak miséket, májustól pedig már nem csak misenapokon lesz látogatható.

Galéria
Fényben úszik a megújult Szent Mihály Főszékesegyház
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét 2025 nyarán megnyitják a megújuló veszprémi várnegyed több épületét. A Veszprémbe látogatók jövőre olyan helyszíneket is bejárhatnak majd, amelyek korábban, a beruházás kezdete előtt nem voltak látogathatók, így a Körmendy-házat, ahol kiállítás várja majd az érdeklődőket, illetve több kert is nyitva áll majd a várnegyedbe érkezők előtt. A korábban ismert épületek pedig megújulva várják a látogatókat. Az érdeklődők megcsodálhatják majd a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomát, valamint a város ékkövének számító Gizella-kápolnát, de látogatható lesz a Szent Imre- (piarista) templom is. 2024. július 6. 12:26 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából régészet 17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyed egyik sírjából Közel 400 éves női papucsot és selyemruhát tártak fel a régészek a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik sírjában. A lelet különösen értékes, Magyarországon ugyanis kevés emlék maradt fenn a 16-17. század női és férfi viseleteiből. A restaurált lábbelit a nagyközönség először a Múzeumok Éjszakáján, a Biró-Giczey Házban láthatja, ahol több olyan régészeti leletet is kiállítanak, amely a Veszprémi Főegyházmegye várnegyedbeli, 18 épületet érintő beruházása során került elő. 2024. június 22. 12:32 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Kalandos úton kerültek elő a veszprémi várnegyed Szentháromság-szoborcsoportjának eredeti szobrai Kalandos úton kerültek elő a veszprémi várnegyed Szentháromság-szoborcsoportjának eredeti szobrai Meglepő helyen, egy veszprémi kollégium kertjében bukkantak rá a szakemberek a várnegyed Szentháromság-szobrának eredeti, a kilencvenes évek elején műkő másolatokra cserélt részeire. 2024. május 15. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.