Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A demencia a központi témája a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatójának

2023. április 13. 23:38
A Veszprémi Petőfi Színház legújabb nagyszínházi bemutatója – Az apa – Florian Zeller története, melyet Kálloy Molnár Péter állított színpadra. A keserves bohózat két főszereplője Palásthy Bea és Rupnik Károly, az előadást a rendező tizenkét éven felülieknek ajánlja.

A hatszereplős darabban Szeles József, Hirschl Laura, Gaál Attila Csaba, valamint Soltis Eleonóra is játszik. A zeneszerző Farkas Izsák, aki kifejezetten a szóban forgó történethez, a Veszprémi Petőfi Színház számára írta meg Az apa zenéjét.

Kálloy Molnár Péter az előzményekről elmondta, régi jó kapcsolatot ápol a teátrum igazgatójával, Oberfrank Pállal, kapcsolatuk a közös Vígszínházas évekig nyúlik vissza. A veszprémi közönségnek sem lehet ismeretlen Kálloy, hiszen A mindenség elmélete is – melyet rendezett – hatalmas sikerrel ment a színházban. Végül Az apa színpadra állításával többek között a történet érzékenysége, s a korábbi sikerek miatt bízta meg Oberfrank.

Mindig nagy feladat egy történetet színpadra állítani, ráadásul jelen esetben egy rendkívül nehéz témát mutatunk be. A középpontba állított problémakör az időskori demencia, bízom benne, hogy a közönség nyitott lesz rá, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy minden családot valamilyen módon érint a betegség. Tisztában vagyok vele, hogy az emberek leginkább szórakozni és kikapcsolódni járnak színházba, de úgy hiszem, fontos ezekről a dolgokról is beszélni. Törekedtem arra, hogy ne legyen túl nehéz és szomorú, lehet majd sokat nevetni is. Az előadás kétszer ötven perces, óriási alakítást láthatunk a színészektől.” - Kálloy Molnár Péter

Kálloy a próbafolyamatról elmondta: „Alapvető minden munka nehéz és komoly kihívás, ráadásul ebből film is született, biztos sokan ismerik. Én a részemről szándékosan nem néztem meg, hiszen az én dolgom, hogy a saját szemüvegemen keresztül mutassam be, nem szabad, hogy befolyásoljanak más feldolgozások. Egyébként nagyszerű világosító és hangosító csapat dolgozik az előadáson, remek látvány tárul a közönség elé.”

Kálloy végül elmondta, leginkább tizenkét éves korosztály fölött ajánlja. Az előadásról bővebben itt olvashat. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   tegnap 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. tegnap 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. tegnap 11:53 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… 2023. szeptember 26. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.