Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A demencia a központi témája a Veszprémi Petőfi Színház legújabb bemutatójának

2023. április 13. 23:38
A Veszprémi Petőfi Színház legújabb nagyszínházi bemutatója – Az apa – Florian Zeller története, melyet Kálloy Molnár Péter állított színpadra. A keserves bohózat két főszereplője Palásthy Bea és Rupnik Károly, az előadást a rendező tizenkét éven felülieknek ajánlja.

A hatszereplős darabban Szeles József, Hirschl Laura, Gaál Attila Csaba, valamint Soltis Eleonóra is játszik. A zeneszerző Farkas Izsák, aki kifejezetten a szóban forgó történethez, a Veszprémi Petőfi Színház számára írta meg Az apa zenéjét.

Kálloy Molnár Péter az előzményekről elmondta, régi jó kapcsolatot ápol a teátrum igazgatójával, Oberfrank Pállal, kapcsolatuk a közös Vígszínházas évekig nyúlik vissza. A veszprémi közönségnek sem lehet ismeretlen Kálloy, hiszen A mindenség elmélete is – melyet rendezett – hatalmas sikerrel ment a színházban. Végül Az apa színpadra állításával többek között a történet érzékenysége, s a korábbi sikerek miatt bízta meg Oberfrank.

Mindig nagy feladat egy történetet színpadra állítani, ráadásul jelen esetben egy rendkívül nehéz témát mutatunk be. A középpontba állított problémakör az időskori demencia, bízom benne, hogy a közönség nyitott lesz rá, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy minden családot valamilyen módon érint a betegség. Tisztában vagyok vele, hogy az emberek leginkább szórakozni és kikapcsolódni járnak színházba, de úgy hiszem, fontos ezekről a dolgokról is beszélni. Törekedtem arra, hogy ne legyen túl nehéz és szomorú, lehet majd sokat nevetni is. Az előadás kétszer ötven perces, óriási alakítást láthatunk a színészektől.” - Kálloy Molnár Péter

Kálloy a próbafolyamatról elmondta: „Alapvető minden munka nehéz és komoly kihívás, ráadásul ebből film is született, biztos sokan ismerik. Én a részemről szándékosan nem néztem meg, hiszen az én dolgom, hogy a saját szemüvegemen keresztül mutassam be, nem szabad, hogy befolyásoljanak más feldolgozások. Egyébként nagyszerű világosító és hangosító csapat dolgozik az előadáson, remek látvány tárul a közönség elé.”

Kálloy végül elmondta, leginkább tizenkét éves korosztály fölött ajánlja. Az előadásról bővebben itt olvashat. 

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.