Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ne engedjük, hogy helyszínbejárás nélkül állítsák ki az energetikai tanúsítványt!

2023. április 14. 10:52

Alapvető fontosságú, hogy az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványokat szakszerűen készítsék el, és pontosan tükrözzék a tényleges helyzetet. A tanúsítónak helyszíni látogatást kell tennie a megadott információk ellenőrzése érdekében. Sajnos egyre gyakoribbak a nem szakszerűen elkészített és valós helyzetet nem tükröző tanúsítványok. 

Mi az energetikai tanúsítvány? 

Az energetikai tanúsítvány az 1997. évi LXXVIII. törvény második bekezdésének 20. pontjában előírt számítási módszerrel meghatározott, az épület energiateljesítményét igazoló dokumentum.

Energetikai besorolások

2016. január 1. óta az épületeket tizenkét, két betűvel jelölt energiaosztály valamelyikébe sorolják (legjobb az AA++, legrosszabb a JJ). A besorolás szigorú szabályok figyelembevételével történik. Például 2021. január 1-től a “közel nulla energiaigényű” (BB) épületeknek a teljes energiateljesítményük legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítaniuk. Ha ez nem valósul meg, nem léphetnek be ebbe az energiaosztályba. Az épület tervezése során tisztában kell lennünk azzal, hogy melyik besorolást szeretnénk megcélozni, ehhez szakszerű segítséget nyújtanak a tervező irodák, például a kulcsrakészház.hu csapata.

A helyszíni bejárás fontossága

Az épületek energiateljesítményének tanúsításáról szóló rendelet nem írja elő kifejezetten a helyszíni ellenőrzéseket. A 176/2008 (VI. 30) kormányrendelet harmadik melléklete azonban egyértelműsíti, hogy az energetikai tanúsítvány szakszerű elkészítéséhez kötelezően helyszíni szemlét kell végezni. 

A fotódokumentáció követelményei

176/2008 (VI. 30) kormányrendelet második melléklete azt is előírja, hogy a vizsgálatot fotódokumentációval kell igazolni. A fényképeket nappali fényben kell készíteni, legalább 1200x1600 pixel felbontással, élesen. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a fényképeket nem készítheti el az ügyfél, csak a tanúsító.

Az építtető kötelezettsége 

A 176/2008-as kormányrendelet azt is kimondja, hogy az építtetőnek vagy a tulajdonosnak biztosítania kell a mérések és ellenőrzések elvégzéséhez kapcsolódó dokumentumokat, számlákat, valamint együttműködéséről kell biztosítania a tanúsítót, hogy elkészülhessen az igazolás. 

Szabályok új épületekre nézve

Egy új épület használatbavételekor az építési dokumentumok és a felelős műszaki vezető nyilatkozata alapján kell kiállítani az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványt. Az elkészült épület tényleges hőszigetelése, szerkezeti és épületgépészeti rendszerei eltérhetnek a tervdokumentációban szereplőktől, ezért elengedhetetlen a szakszerű helyszíni bejárás, hogy ezeket az eltéréseket rögzíteni lehessen.

Minden építtető, tulajdonos és tanúsító közös felelőssége, hogy az energetikai tanúsítványok a vonatkozó előírásoknak megfelelően készüljenek el, amelynek része a helyszínbejárás is.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.