Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tánccal tehetjük jobbá az életünket – a tudomány szerint is

2023. április 23. 20:48
Bár elsőre nehéz megfogalmazni, mi lehet a tánc evolúciós haszna, mégsem lehet véletlen, hogy a világon minden kultúrában jelen van, még az esőerdők mélyén élő, többé-kevésbé érintetlen kvázi-ősközösségekben is.

Ez azt jelzi, hogy a tánc egy ősi örökség, ami még azelőtt vált az életünk részévé, hogy az emberi faj szétszóródott volna és benépesítette volna a bolygót. A legkorábbi ránk maradt bizonyítékok a létezésére azok az indiai barlangrajzok, amelyben egymásba kapaszkodó, valamiféle körtáncot járó emberek láthatók – ezeket a rajzokat nagyjából tízezer évesre datálják a szakemberek. 

Táncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / WikipediaTáncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / Wikipedia

A tánc azóta kísér minket, hogy először két lábra álltunk. Az idők során éppúgy jelen volt a falusi mindennapokban, ahogy a királyi udvarokban. Az évszázadok alatt művészetté vált, fejlődött, különböző változatai alakultak ki, de mindeközben nagyon is ösztönös maradt: figyeljük csak meg, ahogy a kisgyerekek, akik még járni sem tudnak, azonnal mozogni kezdenek, amint zenét hallanak! Sokan azonban lemondunk róla, miközben felnövünk – ahogy megannyi más, belülről fakadó, ösztönös, örömet okozó tevékenységről is, amelyeket gyerekként űztünk.

Pedig a tánc olyan, mint a ragasztó: és nem csak a társadalmunkat tartja egyben – hiszen ősidők óta része olyan közösségi alkalmaknak, mint a vallási szertartások vagy családi ünnepek –, hanem bizonyítottan pozitív hatással van az egyénre, a mentális egészségünkre is. Christopher Bergland a Psychology Today-ben publikált cikkében azt fejtegeti, hogy a tánc olyan agyterületeket kapcsol be, amelyek az érzelmek és emlékek feldolgozásában, minden személyközi kapcsolódásban, interakcióban, valamint önmagunk megértésében is szerepet játszanak. 

Ez azt is jelenti, hogy a tánc nem csak abban a pillanatban fejti ki jótékony hatását, amikor éppen műveljük, hanem hosszabb távon megváltoztatja, ahogy gondolkozunk és kommunikálunk.

Fotó: Ardian Lumi on UnsplashFotó: Ardian Lumi on Unsplash

A Bergland által hivatkozott finn kutató, Hanna Poikonen azt írja: 

A zenélést és mozgást vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a két ember agya azonos frekvenciára hangolódik. Az alacsony frekvenciájú agyhullámokban kimutatható, ahogy a résztvevők szinkronba kerülnek. Az agyak összehangolódása zavartalan együttműködést tesz lehetővé, és elengedhetetlen ahhoz, hogy harmonikus zenét és mozdulatokat hozzanak létre. A képesség, hogy ráhangolódjunk egymás agyhullámaira, létfontosságú az empatikus közösségek kialakulásához. 

Poikonen szerint a tánc a Parkinson, a demencia vagy a depresszió kezelésében, a stressz és a szorongás oldásában is használható terápiás eszközként. 

A tánc tehát bizonyítottan jobbá teheti az életünket – érdemes adni neki egy esélyt – különösen most, hiszen szombaton ünnepeljük a tánc világnapját, amivel az UNESCO a francia táncművész Jean-Georges Noverre (1727–1810), a modern balett megalkotójának születésnapjára emlékezik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Madárének, mint a stressz üldözője Eszter Madárének, mint a stressz üldözője Biztos, hogy akad, akit mégis, valamilyen oknál fogva idegesít a madárcsicsergés, a jellemző viszont az, hogy a madárének idegrendszerünk vasalója lehet, persze csak ha kihalljuk a város durva zajából. 2024. június 16. 17:53 Harminchárom szál gerbera Meli Harminchárom szál gerbera Novella a 6-os buszról. 2024. június 10. 22:32 Kutyaharapást szőrével: javít a szociális szorongáson, ha nem maradsz otthon Kutyaharapást szőrével: javít a szociális szorongáson, ha nem maradsz otthon Már a gondolat is szorongást okoz, hogy emberek közé kell menned? Előre azon agyalsz, hogy mit fogsz mondani? Csábítóbb lenne inkább otthon maradni? Ne tedd: a kutatások szerint a szociális szorongásra a legjobb gyógyír, ha beleállsz. 2024. június 3. 20:22 A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban Sok családban van egy olyan távoli rokon, akivel bár tagadhatatlan a vérségi kapocs, mégis annyira kellemetlen a jelenléte, hogy dugdosni kell az esküvőkön, vagy minél távolabb ültetni az asztalfőtől a családi összejöveteleken. Valami ilyesmi érzése van az embernek akkor is, amikor az ellenzéki politikusok választási plakátjai jönnek szembe az utcákon. A pártlogók ugyan kötelező jelleggel szerepelnek rajtuk, de távolról mintha csak elmosódott légypiszkok lennének, helyette a manapság oly divatos „civil” formációt hirdetik. De vajon honnan ered a civilség vélt ereje a politikában és miért jó elbújni a szoknyájuk mögé? Véleménycikk a kampányplakátok vizuális csiklandozásáról. 2024. május 27. 16:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.