Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Tánccal tehetjük jobbá az életünket – a tudomány szerint is

2023. április 23. 20:48
Bár elsőre nehéz megfogalmazni, mi lehet a tánc evolúciós haszna, mégsem lehet véletlen, hogy a világon minden kultúrában jelen van, még az esőerdők mélyén élő, többé-kevésbé érintetlen kvázi-ősközösségekben is.

Ez azt jelzi, hogy a tánc egy ősi örökség, ami még azelőtt vált az életünk részévé, hogy az emberi faj szétszóródott volna és benépesítette volna a bolygót. A legkorábbi ránk maradt bizonyítékok a létezésére azok az indiai barlangrajzok, amelyben egymásba kapaszkodó, valamiféle körtáncot járó emberek láthatók – ezeket a rajzokat nagyjából tízezer évesre datálják a szakemberek. 

Táncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / WikipediaTáncmulatságot ábrázoló rajz az indiai Bhimbetka barlangban. Fotó: Nagarjun Kandukuru / Wikipedia

A tánc azóta kísér minket, hogy először két lábra álltunk. Az idők során éppúgy jelen volt a falusi mindennapokban, ahogy a királyi udvarokban. Az évszázadok alatt művészetté vált, fejlődött, különböző változatai alakultak ki, de mindeközben nagyon is ösztönös maradt: figyeljük csak meg, ahogy a kisgyerekek, akik még járni sem tudnak, azonnal mozogni kezdenek, amint zenét hallanak! Sokan azonban lemondunk róla, miközben felnövünk – ahogy megannyi más, belülről fakadó, ösztönös, örömet okozó tevékenységről is, amelyeket gyerekként űztünk.

Pedig a tánc olyan, mint a ragasztó: és nem csak a társadalmunkat tartja egyben – hiszen ősidők óta része olyan közösségi alkalmaknak, mint a vallási szertartások vagy családi ünnepek –, hanem bizonyítottan pozitív hatással van az egyénre, a mentális egészségünkre is. Christopher Bergland a Psychology Today-ben publikált cikkében azt fejtegeti, hogy a tánc olyan agyterületeket kapcsol be, amelyek az érzelmek és emlékek feldolgozásában, minden személyközi kapcsolódásban, interakcióban, valamint önmagunk megértésében is szerepet játszanak. 

Ez azt is jelenti, hogy a tánc nem csak abban a pillanatban fejti ki jótékony hatását, amikor éppen műveljük, hanem hosszabb távon megváltoztatja, ahogy gondolkozunk és kommunikálunk.

Fotó: Ardian Lumi on UnsplashFotó: Ardian Lumi on Unsplash

A Bergland által hivatkozott finn kutató, Hanna Poikonen azt írja: 

A zenélést és mozgást vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a két ember agya azonos frekvenciára hangolódik. Az alacsony frekvenciájú agyhullámokban kimutatható, ahogy a résztvevők szinkronba kerülnek. Az agyak összehangolódása zavartalan együttműködést tesz lehetővé, és elengedhetetlen ahhoz, hogy harmonikus zenét és mozdulatokat hozzanak létre. A képesség, hogy ráhangolódjunk egymás agyhullámaira, létfontosságú az empatikus közösségek kialakulásához. 

Poikonen szerint a tánc a Parkinson, a demencia vagy a depresszió kezelésében, a stressz és a szorongás oldásában is használható terápiás eszközként. 

A tánc tehát bizonyítottan jobbá teheti az életünket – érdemes adni neki egy esélyt – különösen most, hiszen szombaton ünnepeljük a tánc világnapját, amivel az UNESCO a francia táncművész Jean-Georges Noverre (1727–1810), a modern balett megalkotójának születésnapjára emlékezik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.