Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Olasz ízek a királynék városában

2023. április 23. 13:36
Valószínűleg sokan kíváncsiak vagyunk, milyen is egy igazi bolognai? Moreno Continnal három fogásos menü elkészítésére vállalkoztak.

Az Európa Kulturális Főváros Interurbán programeleme kéthetente más-más város művészeit és kultúráját hozza el Veszprémbe. Április közepén Bologna vendégeskedett nálunk. 

A Hello Chef csütörtöki eseményén Moreno Contin, olasz séf volt az érdeklődő, főzni vágyók segítségére. A pasta bolognese egy apró, ugyanakkor finom és népszerű étel a város, vagyis Bologna étlapjáról. A főző kurzuson három fogásos bolognai menü elkészítésére vállalkoztak az odalátogatók, igaz, profi kezekben voltak. Tortellini in brodo, tagliatelle al ragú alla Bolognese, és végül a torta di riso.

Ám mielőtt a séf belevágott volna a munkába, megkeresésünkre válaszolt néhány kérdésre is portálunknak. Például arra, hogy miként került hazánkba: Moreno elmondta, Olaszországban ismerkedett meg magyar kedvesével, s emiatt – az olasz gasztro hagyomány szeletével együtt – Magyarországra költözött. A séf tehetsége már egészen korán megmutatta útját: nagymamája és édesanyja is remekül főzött, Moreno már egész kicsiként tudta, ez lesz az ő jövője. Azért hozzátette, a papi élet is benne volt a pakliban.

Az olasz konyha szerelmesei pontosan tudják, hogy hazánkban sok, magukat olasz konyhának tituláló vendéglő létezik. Moreno ezekről mosolyogva beszélt, úgy véli, olaszként kicsit más szemmel nézi azokat. Kérdésünkre elmondta azt is, szívesen versenyezne magyar főzőműsorokban, hogy próbára tegye tudását.

BOLOGNA, OLASZORSZÁG

A város történetéről múlt héten Stefano Bottoni történész professzor tartott előadást a Wine&Vinylben. Itt megtudhattuk, hogy Emilia Romagna tartomány székhelye, Bologna ma 390 ezres lakosságú város, Milano és Monza után Olaszország harmadik leggazdagabb megyéjének központja. Egyetemváros, az 1088-ban alapított, elsősorban jogtudományra specializálódott egyetem 90 ezer hallgatója nemcsak üde színfoltja, hanem meghatározó része a városnak.

Már a rómaiak előtt létezett itt etruszk település, aztán a birodalom terjeszkedésével i.e. 182-ben épült itt erőd. A Róma bukását követő szűk másfél évezredben Bologna az egyetem megalapításával, a kommuna (kvázi-önkormányzat) létrejöttével Európa legmodernebb és legnagyobb városai közé nőtte ki magát. Fejlődését előbb a Pápai Állam, majd Napóleon, aztán a Habsburg uralom fogta vissza – utóbbi ellen 1848/49-ben a bolognaiak is fellázadtak, a kezdeti sikerek után azonban Bécs kerekedett felül. 1859-ben aztán az újonnan létrejött egységes olasz államhoz Bologna is csatlakozott.

Innentől kezdve Bologna a szélsőséges politikai ideológiák melegágyává vált. Az 1870-es évektől az anarchista és szocialista törekvések kaptak erőre, 1914-ben választottak először szocialista városvezetést. Az első világháborút követően a fasizmus nyert teret, a második világháború után azonban tulajdonképpen máig tartó baloldali fölény bontakozott ki: 1945 és 1999 között csak a kommunista párt (valamint utódpártjai) és koalíciós partnerei nyertek választást, és az 1999-2004 közötti öt évet leszámítva nagy többséget élvezve ők irányítják a várost.

» A következő megálló » Újvidék, Szerbia

A következő két hétben Európa tavalyi kulturális fővárosa, Újvidék mutatkozik be. Április 29-én különleges produkciót láthatunk Kapolcson: Nikola Macura a délszláv háborúban elhasznált fegyverekből, lőszerekből, gránátokból készített hangszereket, és ezeken játszva koncertet is ad. De természetesen klasszikusabb hangszerekkel is találkozhatunk a programkínálatban: május 5-én a Zbogom Brus Li zenél a Teremben, május 6-án pedig a Dragon's fuel  Magyarpolányban. A sort a Shock Cooperative bőröndkiállítása zárja, amit május 7-én nyitnak meg Ajkán.

Schöngrundtner Tamás
Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.