Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan lehet elviselni, ha milliárdos lett?

2023. április 22. 15:15
Ha a jótündérek statisztikát vezetnének, minden bizonnyal az élmezőnyben lenne a lottófőnyeremény, mint leggyakrabban elhangzó kívánság. Pedig a gyorsan jött pénz nem csak felszabadít az anyagi függőség alól, komoly terheket is ró az emberre, amibe kevesen gondolnak bele. Minden idők negyedik legnagyobb lottóötös főnyereményének kisorsolása előtt megnéztük, mit mondanak a pszichológusok és pénzügyi tanácsadók, hogyan érdemes kezelni azt a helyzetet, ha a mi számainkat húzzák ki szombat este. És persze hoztunk néhány tanulságos történetet is, akik belebuktak a hirtelen jött milliárdos létbe.

4,393 milliárd forint sorsa dől el szombat este, amikor kihúzzák az ötöslottó nyerőszámait. Legutóbb fél éve, egészen pontosan 2022. október 22-én kerülhetett valaki eufórikus állapotba, akkor volt utoljára telitalálatos szelvény, azóta pedig négymilliárdnál is nagyobb összegre duzzadt a nyeremény.

Az ötöslottó történetében azonban ez az összeg még a dobogóra sem volt elég, a rekordot a 2020-ban a 6,431milliárd forintos főnyeremény tartja, a mostani így is a negyedik legnagyobb összeg, ami egy szerencsés szelvénykitöltő markába kerülhet. (A top 10-es nyereménylistát egyébként itt lehet megnézni.)

A lottó népszerűsége pedig pont ebből ered, hogy relatív kevés anyagi ráfordítással és még kevesebb energiával – öt random szám kiválasztásáról és a szelvény feladásáról beszélünk – nyerhet valaki olyan összeget, amitől egyik pillanatról a másikra változik meg az anyagi helyzete, ezzel együtt társadalmi státusza és felelősségének mértéke is.

A pszichológusok és pénzügyi tanácsadók viszont számos kockázati tényezőre hívják fel a figyelmet egy lottónyertes esetében. Vannak olyan statisztikák, amelyek szerint a nyertesek 90%-ának az életében okoz nehézséget egy ekkora nyeremény. Sokan kerülnek depresszióba, még többen nyúlnak az alkoholhoz ezután, de a kapcsolati hálót is megtépázza sok embernél a főnyeremény, barátok, ismerősök tűnnek el az életéből.

A pszichológusok szerint ez egy olyan helyzet, amire nincs egyértelmű megoldás, ahogy azt sem lehet tudni, hogy kiből mit vált ki a nyeremény. Hiszen addig, ha el is gondolkodott, mire költené el a több milliárd forintos nyereményt, amikor valóban megjelenik a számlán, józanul már sokkal kevesebben tudnak gondolkodni, ha pedig nincs valamilyen fék, ami visszarántaná a megváltozott valóságba a szerencsést, könnyen elindulhat egy lejtőn is az élete.

Ebben a helyzetben a pénzügyi tanácsadók azt mondják, érdemes a pénznek csupán az 1/3-át rövid távon felhasználni. Azaz a teljes összeg körülbelül 33%-ából megvenni a sportautót, a nyaralót medencével és elmenni egy világkörüli útra. A maradék 2/3-ot befektetésre javasolják, olyan konstrukciókba, amelyek aztán passzív jövedelemmel járnak, amiből az aktív életmódot lehet közép- és hosszútávon fenntartani.

Ilyen lehet az ingatlanbefektetés például, amit több tanácsadó is javasol. Például egy ekkora összeg 2/-3-ából közel 200 budapesti olcsóbb lakást lehetne megvásárolni, ezek kiadásából pedig havi szinten 30 millió forint bevétele lenne a lottónyertes befektetőnek.

Ez persze csak egy gondolatkísérlet, valójában Magyarországon keveset tudni arról, hogy a korábbi nyerteseknek hogyan változott meg az élete, mert a legtöbben az anonimitást választják, amikor a Szerencsejáték Zrt. megkeresi őket a nyereményükkel. Ez egyébként főleg magyar szokás, külföldön gyakran TV-show-ban is visszaköszönnek a mosolygó nyertesek, ország-világ előtt vállalva elképesztő szerencséjüket.

De ha már nyertesek és média, számos olyan esetről lehetett már az évek alatt olvasni, amikor a hirtelen jött milliárdos lét nem csak a szociális kapcsolatrendszerét tette tönkre egy embernek, hanem pár év alatt rosszabb és kilátástalanabb helyzetbe került, mint a nyeremény előtt volt a sorozatos rossz befektetések és felesleges költekezések miatt.

A nem hivatalos rekordot a legrövidebb idő alatt a legtöbb pénzt sokszor feleslegesen eltapsoló ember címét a skót Colin Weir tartja, aki az EuroMillions-on nyert 161 millió fontot, ez forintra átszámolva közel 70 milliárdot jelent.

Ő ebből a pénzből megvett egy bortokot, amit a vételár többszöröséből újított fel, majd 55%-os részt vásárolt kedvenc futballcsapatában, aminek a tartozását is kifizette. Később a tulajdonrészét nemes egyszerűséggel átruházta az egyik szurkolói csoportra. A pénzügyi ámokfutását folytatva milliárdokkal támogatta a skót függetlenségért harcoló egyik legnagyobb politikai pártot, a Skót Nemzeti Pártot. Ezután házassága is zátonyra futott, válása után felesége 30 milliárd forintnak megfelelő összegű pénzzel lépett le.

Colin Weir és felesége a nyereménnyel (fotó: The Times)Colin Weir és felesége a nyereménnyel (fotó: The Times)

Élete utolsó éveiben egyedül élt egy tengerparti nyaralóban, a garázsában több luxusautóval. Amikor pedig elhunyt, két gyermeke megörökölte a nyeremény maradék részét, összesen 1-1 millió fontot a kezdeti 161-ből.

Nem volt ennyire bőkezű az a magyar lottónyertes, aki még 2016-ban vitte el a 900 millió forintos főnyereményt az ötösön. Róla csak azért tudunk, mert legutóbb tavaly egy bírósági eljárás miatt szerepelt a hírekben, miszerint csalás vétsége miatt két év felfüggesztett börtönre ítélték.

Az akkori nyertesnek ugyanis megromlott a házassága, viszont váláskor eltitkolta felesége elől, hogy pontosan mennyi maradt a nyereményből, így „csupán” 300 milliót vallott be, holott ennek többszöröse, 800 millió volt még a számlán a váláskor. A feleség perre vitte a dolgot, ami után aztán meg is kapta a neki járó 410 millió forintot, férje pedig a már említett büntetést kapta.

Ha nem lett volna elég a számok bűvöletéből, végezetül nézzük meg, hogy mit jelentene a fizikai valóságban a mostani főnyeremény az ötöslottón!

Ha a legnagyobb címletekben, azaz 20 ezer forintos bankjegyekben mérjük, akkor közel 22 ezer darabot őrizhetnénk otthont Deák Ferencből. Ez 2300 négyzetmétert tudnánk lefedni, súlya pedig 200 kg körül lenne.

Hajas Bálint
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. 2024. június 19. 15:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.