Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C

Veszprémről nem csak veszprémieknek: hamarosan indul az idén 30 éves Gizella-napok

2023. április 24. 15:05
Veszprém kiemelt összművészeti fesztiválja, a 30 éves jubileumát ünneplő Gizella-napok kibővített és a szokásosnál is színvonalasabb programsorozattal várja május 7. és 14. között az érdeklődőket.

A hétfő délelőtti sajtótájékoztatón ismertették Veszprém város és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében lezajló több mint 70 ingyenes programot, amelyeket közel 30 helyszínen szerveznek meg, bemutatva Veszprém és a régió gazdag kulturális életének értékeit és sokszínűségét.

Porga Gyula polgármester elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik ékkövének tartja a jubiláló Gizella-napokat, melyek során olyan új rendezvényeket és programokat mutatnak majd be, melyek reményeik szerint akár hagyományok szintjén, a jövőben is megmaradnak majd. A városi identitás kiemelten fontos része a Gizella-napok, melynek egyik eleme, hogy a különböző városrészek megmutathatják saját arculatukat, és felvonulhatnak a rendezvénysorozat során.

A polgármester megköszönte a Veszprémi Érsekség szerepét, hiszen támogatásukkal 30 éve nemesítik és gazdagítják ezeket a programokat, ahogy a városi kulturális intézmények is rengeteg segítséget nyújtanak, és aktívan részt vesznek a szervezésben és lebonyolításban. A hagyományos, nagy múltú veszprémi Gizella-díjak átadása is a programsorozat részét képezik, és a polgármester külön megtisztelőnek tartja, hogy az ünnepi beszédet Adamis Anna Kossuth-díjas zeneszerző, költő mondja el a megnyitón.

Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda Kft. ügyvezetője az EKF nyílt pályázati lehetőségeiről beszélt, amelyeknek köszönhetően a kulturális élet szereplői, az itt élő nemzetiségek és a helyi közösségek még magasabb színvonalú programokkal kapcsolódhatnak a Gizella-napokhoz, új színfoltokkal bővítve az összművészeti fesztivál palettáját.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztésért felelős igazgatója részletesebben is ismertette a programokat. A szervezőkben már tavaly megfogalmazódott, hogy az idei év lehetőségeit szeretnék  Veszprém testvérvárosainak meghívására és bemutasára is felhasználni, felfrissítve azt a hagyományos képet, amelyet a veszprémiek őríznek róluk. Pénteken, szombaton és vasárnap a Gizella-programokhoz ezért Veszprém testvérvárosaiból érkező észt, finn, erdélyi, felvidéki, lengyel produkciók is csatlakoznak. A Művészetek Házának egyik nyertes pályázata is ehhez az elképzeléshez kapcsolódik, három testvérvárosból hívtak költőket és írókat, akikkel különböző irodalmi sétákon és programokon lehet majd találkozni.

Az Európa-nap keretében az Europe Direct-hálózattal együttműködve tartanak előadásokat, és kerekasztal beszélgetést az Európai Unió és Veszprém, valamint a régió fenntartható mobilitási kezdeményezéseiről.

Az idén a Gizella-napok otthont ad a Kárpát-medencei amatőr bábszínház találkozónak is, akik egyéni produkciókkal készülnek az Agóra Kulturális Központban vagy a nemsokára átadandó ActiCity falai közt is. A hagyományos Gizella-napok felvonulás mellett pedig egy igazi, bábos felvonulást is bemutatnak az érdeklődőknek.

Zalavári Eszter a felvezetés után ismertette a helyszíneket is, melynek egyik kiemelt pontja a veszprémi vár, amely a Gizella-napok hétvégéjén nyitja meg kapuit. A Veszprémi Főegyházmegye 2020-2025 között zajló, állami támogatásból megvalósuló nagyszabású műemlékvédelmi fejlesztését bemutató Work in Progress 2023 kiállítás sorozat betekintést nyújt a veszprémi várnegyed megújulásának kulisszái mögé és a műemlékvédelmi munkáiba.

A fesztiválhétvégén, május 12-13-14-én minden eddiginél gazdagabb könnyűzenei kínálat várja az érdeklődőket. A koncertek idén öt helyszínen zajlanak: az Óváros téren, a Hangvilla előtti téren, a Vár Áruház előtti téren, a Szentháromság téren, valamint az akusztikus produkcióknak helyet adó Fortuna udvarban. Olyan jelentős fellépők lépnek fel, mint a 30Y, az Irie Maffia, a Punnany Massif, a Hooligans, a Neoton Família, a Budapest Bár, valamint veszprémi és helyi kötődésű zenekarok is színpadra állnak, mint a Rubber Puppet, a Hollywoodoo és a Hősök. A Gizella-napok programsorozata idén is a Gizella Nőikar koncertjével zárul május 14-én 18 órakor a Megyeháza Szent István termében.

Lehotay Judit, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere bemutatta a gyermekbirodalommá alakuló Színházkert programjait is: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében tavaly debütált kezdeményezés idén is egy sokszínű gyermekfesztivállal köti össze a Gizella-napokat és a gyermeknapot. Koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, kalandjátékkal várják a kicsiket és nagyokat egyaránt.  Az idei évben ráadásul olyan különleges események teszik még színesebbé a programkínálatot, mint a Szörnyek és sellők zenés meseelőadás premierje, vagy a Libertalia Collective moves című előadása, de visszatérnek a tavalyi év kedvencei is, mint a Hangolóra interaktív hangszerkiállítás és a STAMP design tematikájú foglalkozás is.

A Gizella-napok programsorozatban minden korosztály és művészeti ág kedvelője megtalálhatja majd a számára megfelelő programokat, amelyek részletes tájékoztatója az alábbi oldalakról elérhető:

https://gizellanapok.hu

https://veszprem.hu/hirek/program/9036-gizella

Fotós:  Máhl Kornél

Balogh Dóra

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.