Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Patikarobot gyorsítja a gyógyulást Veszprémben

2023. április 25. 15:45
Új üzletet nyitott a Csillag Patikák gyógyszertárlánc Veszprémben, ahol egy olyan informatikai újdonsággal is lehet már találkozni, ami eddig nem volt a megyeszékhelyen. A patikarobot 5 m/s-os sebességgel közlekedik a polcok között és óránként 200 gyógyszerkészítményt tud kiadni a pácienseknek.

A Csillag Patikák brand már hosszú évek óta ismert a veszprémiek körében, az üzletlánc 13 patikájából 12 a vármegyében, ebből 5 pedig Veszprémben működik. Ezek sora bővült most az Almádi úton, a Stop Shop bejáratánál lévő épületben, ahol egy újdonságnak számtó technológiával is találkozhatnak a betérők.

A patikarobot egy olyan német fejlesztésű informatikai és mechanikai rendszer, amely képes gyakorlatilag pillanatok alatt megkeresni és leemelni a polcokról azokat a gyógyszereket, amelyekről a páciensek receptjei szólnak. A sorok között 5 m/s-os sebességgel mozog az automatizált robotkar, ami könnyen elboldogul akár 12 ezer darab doboz között is, óránként pedig körülbelül 200 készítményt tud kiadni a pultba, ezzel jelentősen felgyorsítva a patika kiszolgálását.

A rendszert ráadásul úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb energiát használja, óránként mindössze három lámpaizzó energiájával képes működni.

A Csillag Patikák legújabb üzletébe egy ilyen rendszert telepítettek, aminek ünnepélyes átadója és bemutatója kedden délelőtt volt. Az eseményen Keresztes Krisztián, a patikalánc marketingigazgatója elmondta, a sikeres vállalkozásukat két irányelv alapján szervezik. Egyrészről igazodnak a kor elvárásaihoz és az ügyfeleik igényeihez, ezért szerezték be ezt a rendszert is, ami jóval gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a kiszolgálást. A másik szempont pedig az, hogy ezáltal kitűnnek a piacon, lévén, hogy ilyen megoldás sehol máshol nincs a környéken.

Az eseményen jelen volt a Csillag Patikák számos gyógyszeripari partnere is, az illetékes felügyeleti szervek képviselői, valamint Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője és Porga Gyula polgármester is.

Utóbbi köszöntőjében kiemelte: örömmel tölti el, amikor a veszprémi vállalkozások a saját szolgáltatásaik minőségének fejlesztésével tesznek azért, hogy Veszprém még élhetőbb város legyen. Egy helyi vállalkozás sikere pedig közös eredménye a veszprémieknek – tette hozzá Porga Gyula.

A patikarobot működése egyébként nemcsak a gyógyszertár kiszolgálását gyorsítja fel, az előtérben kihelyezett képernyőn keresztül az is látszik, hogy éppen mi történik a pult mögötti sorokban, ahol ez a 21. századi technológia dolgozik éppen.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 Több hüvelyes kell a tányérunkra! egészség Több hüvelyes kell a tányérunkra! A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. 2024. február 10. 14:12 Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Az internet tele van olyan posztokkal, amik a randizás közben észrevehető „piros zászlókra” figyelmeztetnek, vagyis olyan jelekre, amelyekből előre sejthető, hogy a jövőbeli kapcsolat rosszul fog elsülni. Sokan már eleve úgy ülnek le egy kávé mellé, hogy ilyen jelekre vadásznak, nehogy véletlenül belefussanak egy csapdahelyzetbe. Úgy gondoltam, hogy ma, Valentin-napon viszont inkább fordítsuk a figyelmünket azokra a pozitív jelekre, amik alapján érdemes adni egy esélyt a másiknak! 2024. február 14. 10:52 A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés életmód A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés Amíg a kétezres évek elején még csak egy daganattípus volt a sok közül, mára a bőrrák népbetegséggé vált a világon, Magyarországon pedig ennél is meredekebben növekszik a megbetegedések száma. A kiváltó okok között nem csak a helytelen életmód, de az időjárás is szerepel. 2024. február 6. 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.