Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
22°C

Patikarobot gyorsítja a gyógyulást Veszprémben

2023. április 25. 15:45
Új üzletet nyitott a Csillag Patikák gyógyszertárlánc Veszprémben, ahol egy olyan informatikai újdonsággal is lehet már találkozni, ami eddig nem volt a megyeszékhelyen. A patikarobot 5 m/s-os sebességgel közlekedik a polcok között és óránként 200 gyógyszerkészítményt tud kiadni a pácienseknek.

A Csillag Patikák brand már hosszú évek óta ismert a veszprémiek körében, az üzletlánc 13 patikájából 12 a vármegyében, ebből 5 pedig Veszprémben működik. Ezek sora bővült most az Almádi úton, a Stop Shop bejáratánál lévő épületben, ahol egy újdonságnak számtó technológiával is találkozhatnak a betérők.

A patikarobot egy olyan német fejlesztésű informatikai és mechanikai rendszer, amely képes gyakorlatilag pillanatok alatt megkeresni és leemelni a polcokról azokat a gyógyszereket, amelyekről a páciensek receptjei szólnak. A sorok között 5 m/s-os sebességgel mozog az automatizált robotkar, ami könnyen elboldogul akár 12 ezer darab doboz között is, óránként pedig körülbelül 200 készítményt tud kiadni a pultba, ezzel jelentősen felgyorsítva a patika kiszolgálását.

A rendszert ráadásul úgy tervezték, hogy a lehető legkisebb energiát használja, óránként mindössze három lámpaizzó energiájával képes működni.

A Csillag Patikák legújabb üzletébe egy ilyen rendszert telepítettek, aminek ünnepélyes átadója és bemutatója kedden délelőtt volt. Az eseményen Keresztes Krisztián, a patikalánc marketingigazgatója elmondta, a sikeres vállalkozásukat két irányelv alapján szervezik. Egyrészről igazodnak a kor elvárásaihoz és az ügyfeleik igényeihez, ezért szerezték be ezt a rendszert is, ami jóval gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a kiszolgálást. A másik szempont pedig az, hogy ezáltal kitűnnek a piacon, lévén, hogy ilyen megoldás sehol máshol nincs a környéken.

Az eseményen jelen volt a Csillag Patikák számos gyógyszeripari partnere is, az illetékes felügyeleti szervek képviselői, valamint Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője és Porga Gyula polgármester is.

Utóbbi köszöntőjében kiemelte: örömmel tölti el, amikor a veszprémi vállalkozások a saját szolgáltatásaik minőségének fejlesztésével tesznek azért, hogy Veszprém még élhetőbb város legyen. Egy helyi vállalkozás sikere pedig közös eredménye a veszprémieknek – tette hozzá Porga Gyula.

A patikarobot működése egyébként nemcsak a gyógyszertár kiszolgálását gyorsítja fel, az előtérben kihelyezett képernyőn keresztül az is látszik, hogy éppen mi történik a pult mögötti sorokban, ahol ez a 21. századi technológia dolgozik éppen.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.