2023. június 6.
//
Norbert névnap

Variációk a munka ünnepére

2023. május 1. 17:56
Gyerekként nem értettem, miért ünneplünk egy olyan dolgot, amitől kevesebbet lehet együtt a család, ami folyton feszültséget okoz, aminek a közeledte a hétvégét is el tudja rontani, és ami miatt anyu már hajnalok hajnalán lefőzi a kávét a családnak…

Most, hogy már felnőttként nézek a május elsejére elhatározom, hogy – és bár szeretem a foglalkozásomat – egész nap olyan dolgokkal töltöm az időmet, aminek semmi köze a munkámhoz. Hátra dőlök, felteszem a lábam a kanapéra, nem nézek körül, hogy kosz van-e a padlón, csak pihenek és azon gondolkozom, milyen jó is ez a semmit tevés. Bambulok majd előre, ki a nagyvilágba, a fény felé az ablakon át, és gyönyörködöm a végre zöldbe borult fákban. Hallgatom a madarakat, nézem, ahogy az eget eltakarják a felhők, s hogy megint kitisztul a kékség. Alakzatokat, főként kisállatokat látok majd bele a felhőkbe, és az lesz a legnagyobb gondom, miért szalajtja szanaszét őket ilyen gyorsan a szél.

Ahogy leírom ezeket a gondolatokat a páromra nézek, felmérem, tud-e most figyelni néhány pillanat erejéig, ameddig felolvasom az eddig fogalmazottokat. Jelzi, hogy mehet, meghallgatja, majd kezdi is meglátásait: nem túl eredeti, s az olvasókat nem biztos, hogy foglalkoztatja, hogy a cikk szerzője mit csinál, vagy éppen mit nem, a munka ünnepén. Végig gondolom, talán még finoman is szólt, megköszönöm. Igaza van, újra kezdem, főzök egy kávét. Ő is kap. Nekifutok tehát ismét, de utána tényleg megyek, és nézem a felhőket. Igenis legyen ünnepnap a mai, tele kényeztető én-idővel!

„Május elseje van, dél, legalábbis amikor írom ezeket a sorokat, s ezzel a cikkel a munka ünnepének hagyományát kívánom megismertetni főként azokkal, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy pontosan tudják, mi is a május 1. eredete.” Gyűjtögetem az adatokat, jegyzetelgetek: „Korábban a munkások ünnepének nevezték, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap, számos országban hivatalos állami szabadnap…” S ahogy mindezt hangosan mormolom már jön is a reakció: didaktikus és unalmas! – Akkor miről írjak a munka ünnepén?! – kérdezem felhorkanva, és nem a felpörgés, hanem épp a lenyugvás érdekében főzök még egy kávét. Duplát. Rendben, vissza a startvonalra, de aztán megyek bámulni a felhőket, mégiscsak ez volt az eredeti szándék, s már három óra, gyorsan-gyorsan, mielőtt besötétedik.

Ismét a gép előtt, tekintetem átszúrja a monitort, mély lélegzet, hajrá: „Bár a május elseje sokaknak csupán a munka ünnepéről szól, ami viszont ennél sokkal izgalmasabb, hogy ez a jeles nap egyben a szerelem ünnepe is. A férfiak májusfát állítanak annak a lánynak, akit párjuknak választanak. Szép szokás, noha mára már valószínűleg megkopott, hiszen más módja is van a lánykérésnek.” A lánykérésnek. Ha egyáltalán…

A páromra pillantok. Ő bezzeg nézi a felhőket. Helyettem is. Egész délután. Mert közben lassan beesteledett. Előttem a klaviatúra, előtte a végtelen égbolt. Ha szépen megkérem, talán elmeséli, mit látott. Milyen felhőket, milyen fodrozódó felhő-formákat, miféle alakzatokat ezen a gyönyörű napon. Május elsején. A munka ünnepén.

Szabó Eszter

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt a Bridgerton-család, amely pezsgő szerelmi drámáival és romantikus díszleteivel a legbolondabb időkben is tiszta eszképizmust kínált. Bár a saját életünket nem tudjuk olyan lazűn átformálni egy tündérmesévé, mint ahogy a sorozat a történelmi tényeket átírta, a mese egyes díszleteit a valóságban is megtalálhatjuk: érkezik a nyár, vele együtt pedig országszerte nyitnak a romantika korát idéző pazar rózsakertek.
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Hová tűnt az udvariasság?
Hová tűnt az udvariasság?
Simon Dani jegyzete egy társadalmi problémáról.
Kivételek persze mindig vannak
Kivételek persze mindig vannak
Érzékeny téma, mert tíz emberből kilenc biztos azt mondja majd rá, hogy a szex a gyerek után, az ugyan olyan, sőt jobb, és izgalmasabb, meg a gyerek csak megerősítette azt a fantasztikus intim kapcsolódást kettőtök között, és mindenki alig várja, hogy a munkából hazaesve, a fociedzés, meg házifeladat írás és vacsorakészítés után vadul egymásnak essen a szülői pár. A szexben általában a legjobb, – van némi haszna is ugye, de általában nem azért csináljuk – hogy spontán.