Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C

Gyerekbarát és modern – az utolsó simítások zajlanak a ,,Zöld Városon”

2023. május 1. 21:58
A város egyik legnagyobb beruházása érkezett célvonalhoz, és végre megnyílik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program szív-projektjeként elhíresült „Zöld Város” közösségi tér a nagyközönség előtt.

A Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környéke, és az Erzsébet-liget a város központi helyén helyezkedik el, de a város lakói ez idáig csak áthaladtak rajta, kialakítását tekintve nem lehetett megfelelően igénybe venni a parkhasználati vagy szabadtéri funkciókat.

A fejlesztés során egybefüggő sétálóövezet alakítottak ki, amely a nyitás előtt álló ActiCity kulturális központtól indul, végig az Erzsébet-sétányon át, magába foglalja a Laczkó Dezső Múzeum előtti területet – mely eddig parkolóként funkcionált – a rehabilitációs fejlesztésen átesett Kálvária-dombot és közvetlen környékét is.

Az új zöld övezetre autók nem hajthatnak be, a tervezők és a kivitelezők törekedtek rá, hogy egy nyugodt és békés parkot hozzanak létre a veszprémiek és az idelátogatók részére.

A zöldfelületek megújultak, több, mint negyvenezer növényt ültettek a területen, és létrehoztak egy, az őshonos magyar – jellemzően a bakonyi térségben megtalálható - nővényfajokat bemutató etnobotanikai kertet is a múzeum és a tájház között.  

A felújított, zöldben gazdag területet azonban élettel is meg kell tölteni: igyekeztek a fejlesztésekkel minden generációt megcélozni. A Laczkó Dezső Múzeum és a Zeneiskola előtti közösségi téren modern, a környezetbe illeszkedő játszóteret hoztak létre a legkisebbek számára, a kikapcsolódni vágyóknak pedig utcabútorokat helyeztek el – napozó ülőkék és padok sorakoznak végig a ,,Zöld Városban”.

A játszótér elemeiben a meglévő, koros vadgesztenyefák terméseit és leveleit is tükrözi. A kivitelezők külön figyelmet fordítottak rá, hogy amellett, hogy a játszótér eszközei magas minőségűek, és nagy teherbírásúak legyenek, az egybefüggő, designos elemekkel ellátott, öntött gumiburkolat teljesen vízáteresztő legyen a környező zöldövezetre való tekintettel.

A Kálvária-domb körül támfalsétányt alakítottak ki, megújult lépcsősort és rámpát építettek, mindezt úgy, hogy a mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók számára is akadálymentes lehessen a közlekedés az egész területen.  

A Veszprém szívében elhelyezkedő tér egyik közkedvelt pontja lesz majd valószínűleg az új kávézó, mely a Kálvária-domb mellett helyezkedik el, a legmodernebb gépészettel ellátva, egy összefüggő, napos terasszal együtt. A Megyeház-térre nyíló kávézó födémjén zöldtető épült, kívülről látszóbeton kialakítást kapott – a fejlesztéseknek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a környezetéhez.

Május 3-án, szerdán a város szervezésében lehetőség nyílik a Zöld Város megtekintésére egy vezetett séta keretében. A programon mindenkit szívesen és szeretettel várnak, délután fél öttől a Csermák Antal zeneiskola előtt lehet csatlakozni, és közösen bejárni a területet, amely méltó büszkesége lehet Veszprémnek a jövőben – az alapok már megvannak, a többi már csak a város lakóin múlik.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus gospel Idén is eljön Veszprémbe az egyik legnépszerűbb amerikai gospelkórus Tavaly kipróbálták, Veszprém pedig befogadta. Sőt, várakozásokon felüli teltházat csinált a Veszprém Arénában az első Gospel karácsony. Az USA-ból érkező színesbőrű énekesek akkor az év egyik legkülönlegesebb zenei élményét hozták el Veszprémbe, idén a szervezők megkísérlik megismételni a tavalyi előadást, néhány újítással. Ezekről is szó volt a hétfői sajtótájékoztatón, ahol bejelentették mindezt. 2023. november 13. 23:06 Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje Európa Kulturális Fővárosa Hollywoodban az EKF nyitórendezvényének zenéje A legjobb ötbe került a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program nyitóceremóniájának zenéje a Hollywood Music In Media Awards jelöltjei között. A gálát november 16-án tartják majd a filmek fővárosában. 2023. november 6. 13:54 Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben zene Mini koncertek a világot jelentő színpadok mini másában Veszprémben Veszprémben a Hotel mögött a Kossuth utca felől áll egy furcsa fából készült épület, benne néhány székkel és egy színpadnak látszó pódiummal. A Mini Carnegie Hallt a híres NewYork-i koncertterem ihlette, de Veszprémben egészen más funkciója van. Itt a zenében tehetséges és elhivatott gyermekeknek segít inspirálódni és kibontakoztatni a tehetségüket. 2023. október 24. 14:01 Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Veszprémben találkoznak Európa hegedűkészítői Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek október 17-19. között Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, koncertek, hangszerkiállítás és hegedűhangzási verseny is szerepel. 2023. október 17. 14:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.