Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogy miért érdekes, mit olvastak az elődeink?

2023. május 6. 20:59
A kérdésre Németh Gábor Padányi Bíró Márton könyvtára című munkája a válasz, ami a sümegi könyvtárjegyzék pontos leírásával mutatja meg, hogy mely olvasmányok járultak hozzá a korabeli társadalom szellemi újjászervezéséhez.

A könyvbemutatónak a Dubniczay-palota adott otthont, a kerekasztal beszélgetést Géczi János József Attila-díjas író vezette. A vendégek között köszönthette Brányi Mária alpolgármestert, Porga Gyula polgármestert, Monok István művelődéstörténészt, könyvtárost, valamint Németh Gábort, a mű íróját.

A könyvet a Kalligram Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ közösen adta ki. A mű Kredics Lászlónak, a Veszprémi Érseki Könyvtár egykori vezetőjének állít emléket, a könyvbe Monok István, a szerkesztő-lektor írt bevezetőt.

Monok IstvánMonok István

Monok úgy beszélt Padányi könyvtáráról, hogy párhuzamot vont a huszonegyedik századi élettel, s azt fejtegette, egyáltalán kinek mennyi ideje van olvasni. Végül választ is adott, szerinte egy emberi életbe összesen ezer könyv fér bele, többet nem képes sem az agyunk, sem pedig az életformánk befogadni.

Monok feltette a kérdést, egyáltalán miért szükséges tudni, milyen könyveket olvastak elődeink? Szerinte a Németh Gábor által írt Padányi Bíró Márton könyvtára nem csupán a bibliotékáját mutatja be, hanem a korszak mentalitását, az emberek gondolkodásmódját is.

Németh Gábor kifejtette, a korabeli egyházi könyvtárak hasonlóak voltak Padányiéhoz, ugyanakkor egy valami rendkívül szembetűnő a szóban forgó gyűjteményről: semmi személyes szál nincsen benne, ebből látszik, hogy Padányi a munkájának élt, a munka volt az élete.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.