Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Hogy miért érdekes, mit olvastak az elődeink?

2023. május 6. 20:59
A kérdésre Németh Gábor Padányi Bíró Márton könyvtára című munkája a válasz, ami a sümegi könyvtárjegyzék pontos leírásával mutatja meg, hogy mely olvasmányok járultak hozzá a korabeli társadalom szellemi újjászervezéséhez.

A könyvbemutatónak a Dubniczay-palota adott otthont, a kerekasztal beszélgetést Géczi János József Attila-díjas író vezette. A vendégek között köszönthette Brányi Mária alpolgármestert, Porga Gyula polgármestert, Monok István művelődéstörténészt, könyvtárost, valamint Németh Gábort, a mű íróját.

A könyvet a Kalligram Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ közösen adta ki. A mű Kredics Lászlónak, a Veszprémi Érseki Könyvtár egykori vezetőjének állít emléket, a könyvbe Monok István, a szerkesztő-lektor írt bevezetőt.

Monok IstvánMonok István

Monok úgy beszélt Padányi könyvtáráról, hogy párhuzamot vont a huszonegyedik századi élettel, s azt fejtegette, egyáltalán kinek mennyi ideje van olvasni. Végül választ is adott, szerinte egy emberi életbe összesen ezer könyv fér bele, többet nem képes sem az agyunk, sem pedig az életformánk befogadni.

Monok feltette a kérdést, egyáltalán miért szükséges tudni, milyen könyveket olvastak elődeink? Szerinte a Németh Gábor által írt Padányi Bíró Márton könyvtára nem csupán a bibliotékáját mutatja be, hanem a korszak mentalitását, az emberek gondolkodásmódját is.

Németh Gábor kifejtette, a korabeli egyházi könyvtárak hasonlóak voltak Padányiéhoz, ugyanakkor egy valami rendkívül szembetűnő a szóban forgó gyűjteményről: semmi személyes szál nincsen benne, ebből látszik, hogy Padányi a munkájának élt, a munka volt az élete.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.