2023. június 6.
//
Norbert névnap

Bemutatjuk az épületet, ahová hazatér a mozgáskultúra

A teljes EKF-program legnagyobb infrastrukturális beruházása készült el az egykori veszprémi gyermekkórház mozgásművészeti központtá való átalakításával. Az Acticity tervezésénél a falmászóktól a balett táncosokig mindenkire gondoltak, akik valamilyen mozgásformát űznek a környéken. Cikkünkben megmutatjuk kívülről és belülről is, hogy hogyan változott át az egykori egészségügyi intézmény funkciójában, miközben megőrizte századeleji patinás jegyeit is.

Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ átadásával Veszprém egy újabb kulturális-művészeti központtal gazdagodott, ahol otthonra találnak azok a veszprémi tánc és más mozgásformákat űző emberek és csoportok, amelyek eddig méltatlan körülmények között folyamatosan helyhiánnyal küszködve dolgoztak.

A 11,2 milliárd forintos beruházás az EKF kulturális infrastrukturális fejlesztések koncepcióját is méltón fejezi ki: egy, a város közepén csaknem két és fél évtizede üresen és romosan álló épület, a mindenki által ismert egykori Heim Pál gyermekkórház újult meg és kapott olyan új funkciókat, amelyek évtizedek múlva is hozzájárulnak a város és régió kulturális igényeinek kielégítéséhez.

Az újjávarázsolt épületben olyan különböző mozgásformákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a klasszikus balett, a jazz balett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwon-do, a légtorna és a légtánc, a zumba és az aerobic, vagy akár a petanque és a jóga.

Több tucat mozgásforma képviselői így egy épületben működhetnek, gyakorolhatnak, edzhetnek majd, így az ActiCity hosszú távon is gazdaságosan és önfenntartó módon működhet.

Az épületben összesen 12 próbaterem, egy versenyekre alkalmas falmászópálya, egy több száz vendéget befogadni képes rendezvényterem, valamint étterem és kávézó található. A főépületben balett, valamint egyéb tánc- és mozgásformák kaptak helyet, az üvegfolyosóval kapcsolódó mellékéképületben (amely a nyolcvanas években mosodaként működött) pedig a veszprémi néptánccsoportok és falmászók tarthatják meg foglalkozásaikat.

A tervezők arra is gondoltak, hogy minden korosztály számára nyitott legyen az ActiCity, így ősztől tematikus gyermekfoglalkoztatóban vigyáznak a gyerekekre amíg a szülők táncolnak, vagy edzenek, illetve a szülők egy külön teremben közösségi munkaállomásokon tudnak kényelmesen dolgozni, amíg a gyerek balett vagy néptánc foglalkozáson vesz részt.

Az Acticity egyik oldalán ősfás park várja a vendégeket, mellette petanque pályán edzhetnek a város sikeres versenyzői. Az ActiCity környezetének rendezésével, a meglévő angol stílusú park megőrzésével a családok a belváros közelében egy nyugodt parkban tölthetik el szabadidejüket. Az épület előtt 1500 főt tud befogadni a szabadtéri rendezvénytér, így számos, nagyon különböző igényt kielégítő épület nyílt meg.

A beruházás helyszínén egy új, háromszintes parkolóház is épült, amely nem csak a mozgásközpontba érkezőket szolgálja ki, hanem az eddigi veszprémi parkolóhiányra is megoldást jelent, 154 parkolóhellyel, amelyből 6 db mozgáskorlátozott és 4 db elektromos töltőállomáshoz kapcsolódó.

A 11,2 milliárd forintos beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának köszönhető. A kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertese a VEMÉV-SZER Kft. és a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium lett, a tervezési feladatokat az Gall és Társai Építésziroda Kft. végezte, a vezető tervező Anthony Gall.

A beruházás teljes körű lebonyolítását a Veszprémi Önkormányzat tulajdonában lévő Veszprém 2030 Kft. végezte.

Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot egy pályázaton nyertes cég, a Swing-Swing Kft. üzemelteti, amely, ilyen területen már jelentős tapasztalattal rendelkezik, mert Veszprém egy másik kiemelkedő kulturális intézményét, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Teret több mint egy évtizede sikeresen vezetik.

A hivatalos megnyitó után portálunknak nyilatkozó Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője – a tervezés és építkezés lebonyolításáért felelős cég vezetője – elmondta, összesen 13,5 ezer négyzetméteren terül el az új épületegyüttes. A kivitelezők 2021 őszén álltak neki a munkának, ami így alig másfél évet vett igénybe. Ugyanennyi idő volt a tervezés, engedélyeztetés és közbeszerzési eljárások lefolytatása is. Lamos Péter ezzel kapcsolatban hozzátette, mindegyik fázis határidőre és a lehető leggyorsabban történt meg, így a terveknek megfelelően adhatták át az Acticity-t a veszprémieknek.

Az intézménybe már be is költöztek az új lakói, hétfőtől pedig teljes kapacitással működik minden szolgáltatása.

Képek
Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint