Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyugdíjba vonul Donát Tamás

2023. május 16. 8:46
A sportújságíró szaktekintély, Donát Tamás a Veszprém Televízió Sporthíradó című műsorában hétfőn este elköszönt a nézőktől: 47 év lelkiismeretes munka után megérdemelten vonul nyugdíjba.

Donát Tamás végigjárta a ranglétrát a Naplónál: megtanulta a tördelést, a tipográfiai alapműveleteket és a szerkesztést. Tizenhárom évig dolgozott főállásban a megyei napilapnál, közben végzettséget szerzett a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MUOSZ) iskolájában is. Munkásságát 1988-ban Veszprém Megyéért arany-fokozattal díjazták.

A rendszerváltás hajnalán új kihívások elé sodorta az élet: 1989-ben más, a Naplótól szintén búcsúzó kollégáival megalapították a Rege megyei hetilapot. Egy évvel később csatlakozott a Veszprém Televízió stábjához: tizenegy évig volt hírműsorok, közéleti magazinok felelős szerkesztője, műsorvezetője. Köztársasági elnökökkel, miniszterelnökökkel, orvos-professzorokkal, a zenész és művészvilág kiemelkedő képviselőivel készített interjúit a televízió archívuma őrzi.

Donát Tamás nyugdíjba vonult (archív fénykép)Donát Tamás nyugdíjba vonult (archív fénykép)

Ez idő alatt munkája elismeréseként átvehette az Esterházy Miksa-díjat, valamint a helyi sajtó- és Pro Meritis-díjat. Kétszer jelölték Príma-díjra is. Donát Tamás közben a Nemzeti Sport tudósítója is volt: másfél évtizedes munkája később Aranygyűrűt ért. Nevéhez több mint hatszáz kézilabda-, és megannyi labdarúgó-, kosárlabda-, röplabda-, futsal-mérkőzés közvetítése fűződik. Nem feledve, hogy hosszú ideig volt a világhírű veszprémi férfi kézilabdacsapat sajtóreferense is.

Donát Tamás neve közel húsz könyv borítóján szerepel szerzőként. A Sporthíradó című műsor felelős szerkesztőjeként mindig is arra törekedett, hogy a „reflektorfény árnyékában” megbújó sportolókat, csapatokat is időről időre bemutathassa. Tamás születésnapján, május 15-én 47 év lelkiismeretes munka után megköszönte a kitartó figyelmet a Veszprém Televízió nézőinek.

Voltak néhányan a kezdetek kezdetén, akik nem akarták, hogy azzá válhassak, akivé a hosszú évek alatt sikerült fejlődnöm. Egy fiatalnak igenis jár a figyelem: nem lehetünk féltékenyek, irigyek. Csak azt tudom javasolni a feltörekvő nemzedéknek, hogy szerényen, alázattal, felkészülten kell mindenhova menni. Ha mindez sikerül, akkor idővel bárhova eljuthat az ember!

– fogalmazott Donát Tamás egy vele készített korábbi interjúnkban.

Simon Dani
Kovács Bálint
további cikkek
„Ez a könyv a sport világában eltöltött negyvenöt évem koronája” sportújságírás „Ez a könyv a sport világában eltöltött negyvenöt évem koronája” Az Ötkarikás emlékek című kötet valódi kuriózum Veszprém (sport)történetében, amely a szerző, Donát Tamás pályafutásának összegzése is egyben. 2022. január 2. 9:51 Kötet foglalja össze a veszprémi olimpikonok történetét Kötet foglalja össze a veszprémi olimpikonok történetét Ötkarikás emlékek címmel jelent meg Donát Tamás újságíró legújabb könyve, mely 38 veszprémi olimpikon sportkarrierjébe enged betekintést. A motivációs céllal készült kötetből 300 darabot juttatnak majd el a veszprémi iskoláknak, hogy sportolásra ösztönözze a fiatalokat. 2021. december 18. 11:45 Így értékelték az idényt a veszprémi sportújságírók – VIDEÓ sportújságírás Így értékelték az idényt a veszprémi sportújságírók – VIDEÓ A Veszprém Televízió hétfő esti Sporthíradójában Darcsi István (Veszprémi 7 Nap) mellett Horváth Gábor (Napló) és kollégánk, Simon Dani volt a vendége Donát Tamás szerkesztő-műsorvezetőnek. 2021. június 22. 10:34 Királyi ékszer a királynék városában Királyi ékszer a királynék városában Hogyha Hajnal Csaba nem mutat példát számunkra, akkor nincs Veszprém Fest, nincs Utcazene Fesztivál és nem lehetnénk Európa kulturális fővárosa sem – fogalmazott Porga Gyula polgármester Hajnal Csaba korábbi klubvezető könyvbemutatóval egybekötött születésnapi ünnepségén pénteken a Gizella Étteremben. 2020. július 11. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.