Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába

2023. május 29. 23:15
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt a Bridgerton-család, amely pezsgő szerelmi drámáival és romantikus díszleteivel a legbolondabb időkben is tiszta eszképizmust kínált. Bár a saját életünket nem tudjuk olyan lazűn átformálni egy tündérmesévé, mint ahogy a sorozat a történelmi tényeket átírta, a mese egyes díszleteit a valóságban is megtalálhatjuk: érkezik a nyár, vele együtt pedig országszerte nyitnak a romantika korát idéző pazar rózsakertek.

Magyarország legrégebbi rózsalugasa a Fertődi Eszterházy-kastélyban például épp a napokban nyitotta meg újra kapuit: a kastély parkjában található kertet eredetileg IV. Eszterházy Miklós herceg felesége, Cziráky Margit grófnő álmodta és építtette meg 1908-ban. A kert a grófnő halála után fokozatosan veszített a pompájából, 2016-ban azonban uniós forrásokból sikerült felújítani. Az eredeti építményekből a 220 méter hosszú, kereszt alakú lugasrendszer és a központi pavilon maradt meg – előbbire 8000 rózsatövet futtattak fel. Ezzel a magyar rózsafajták legteljesebb gyűjteménye alakult itt ki, amelyek minden év május-júniusban bontogatják szirmaikat.

A Budatétényi Rózsakert még ennél is több virágot vonultat fel: a 2 és fél hektáros terület 9000 rózsatövével hazánk legnagyobb rózsa génbankjának számít, ahol 1200 különböző fajtát tartanak olyan esetre, ha egy újonnan felbukkanó kártevőnek ellenálló típusra van szükség. Ennek ellenére a rozárium nem csupán a szakmának szól – néhány éve felújították a sétányt, padokat, esőbeállókat helyeztek el a kényelmesebb felfedezés érdekében. Az egyes fajtákat kis táblák jelölik, melyek között kínai, iráni és bulgár rózsákat is találunk, 205 pedig közülük magyar fajta, melyek gyakran egy-egy település nevét viselik.

Ám ha ennél is bőségesebb kínálatra vágyunk, irány Csongrád-Csanád megye és a Szeged melletti Szőreg, ahol régi hagyománya van a rózsatermesztésnek. A hungarikummá is választott rózsamezők a holland tulipánmezők látványával vetekednek, utóbbihoz hasonlóan pedig a júniusi Rózsaünnepen (idén június 23-25. között tartják) a rózsatermelők mindennapjaiba is betekinthetünk. A háromnapos fesztivál részeként pedig a karneváli felvonulást sem érdemes kihagyni, mely során többek között feldíszített lovaskocsik, hintók, triciklik, veterán autók vonulnak végig a 6 kilométeres úton, a szemlélődök között pedig több tízezer szál rózsát és milliónyi rózsaszirmot szórnak szét.

Bertalan Melinda
további cikkek
Az önismereti út önzőséghez vezet? Hétvezér Az önismereti út önzőséghez vezet? Benjamin Franklin a "Poor Richard's Almanack"-ban használta elsőként az alábbi mondatot szó szerint, még 1736-ban: ,,Segíts magadon, Isten is megsegít”. Talán mondhatjuk azt, hogy ezzel a jó tanáccsal ő lett az első life coach, vagy inkább a felvilágosodás korszakának Müller Pétere. 2024. július 21. 23:01 Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Minden fejben dől el, avagy a hétfő az új szombat Nem csak a fejünk, de a közösségi média is tele van olyan mémekkel, amelyek a hétfőhöz kapcsolódó ösztönös undorunkat, szebb szóval szorongásunkat fejezik ki. Nem véletlen. Kezdődik a munka, korán kell kelni, és már reggel nyolctól csak azt várjuk, mikor lesz már újra hétvége. Biztos, hogy jó így élni? 2024. július 15. 11:30 Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan véleménycikk Az önirónia fontos erény, de van, amikor nincs itt az ideje. Ez is olyan „Rossi az isten; Rossi takarodjon! Egy a nemzet, egy a szív; túlfizetett és agyonsztárolt focisták!” A magyar szurkolók (?) egy része úgy váltogatta álláspontját a nemzeti csapat megítélése kapcsán az elmúlt héten, mint a futballpályákon előszeretettel becsmérelt Románia a szövetségeseit a II. világháborúban. 2024. június 30. 20:58 A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól. 2024. június 28. 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.