Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál

2023. május 29. 11:07
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.

A MusiColours már nevében is azt hirdeti, ami miatt létrehozták a nemzetközi fesztivált: a zene és az emberek sokszínűségére kívánja felhívni a figyelmet, ami összehozza a közösségeket, mindezt egy közös nyelv, a zene nyelve alatt.

Ezt a szemléletet követék Veszprémben is, amely város idén otthont ad a fesztiválnak, ennek következtében pedig tizenhárom európai országból közel ezer fiatal érkezett a 2023-as európai kulturális fővárosba.

A MusiColours-ból már a megnyitó előtt kaphatott ízelítőt a veszprémi és környékbeli közönség, például szombaton a Zirc és Veszprém között közlekedő vonaton adott koncertet egy svájci fiatal kvartett, vasárnap délután pedig már több városi színpad megtelt zenészekkel, énekesekkel, hogy az amatőr kategóriát bőven meghaladó minőségben szórakoztassák a járókelőket.

Ezután vasárnap este az ActiCity-ben gyűlt össze a fesztivál szinte összes résztvevője, hogy meghallgassák a hivatalos megnyitót a város alig egy hónapja átadott új rendezvényközpontjának udvarán. Ez volt egyébként az ActiCity első nagyszabású nemzetközi rendezvénye, mellékesen az intézmény jól vizsgázott ilyen szempontból is.

Mind az akusztika, mind az épített park és az intézmény szolgáltatásai – például a kávézó és étterem – tökéletesen kiszolgálta a résztvevőket és az eseményre kilátogatókat, ami egyébként ingyenes végig.

Előbbit, azaz az akusztikát a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjén keresztül lehetett lemérni, akik a megnyitó előtt és közben is a színpadra álltak, kiegészülve fiatal, tehetséges zenészekkel egy-egy dal erejéig.

Az ünnepi köszöntőket Hegedűs Barbara, alpolgármester kezdte, aki magyarul és angolul is szólt a megjelentekhez. Ő emlékeztetett arra, hogy Veszprém miért kaphatta meg az UNESCO – zene városa címet. Eszerint nem kizárólag a nagy zenei fesztiváljai miatt értékelték a várost ezzel, hanem a zene hétköznapi jelenléte miatt is, ami meghatározó az átlagos veszprémi családok körében. Kitért a Csermák Antal Zeneiskola szerepére is, ahol egykor ő is növendék volt, valamint megemlítette, hogy az EKF-nek is az az egyik kiemelt célja, hogy minden korosztály életébe, minden társadalmi csoporthoz eljuttassa a zene valamilyen formáját.

Az alpolgármesteri köszöntő után Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója köszöntötte a megjelenteket angolul, ő elsősorban Veszprém zeneiségéről fesztiválszervezői oldalról beszélt, szemléltetve a VeszprémFest világhírű fellépőinek névsorával.

Az este további részében a Mendelssohn Kamarazenekar folytatta a színpadon, hétfőtől pedig folytatódnak a koncertek az ActiCity-ben, a Hangvillában, az Óváros téren, a zeneiskolában és Alsóörsön a Sirály parkban is. Ezekről ezen a linken lehet bővebben tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.