Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!

2023. május 31. 17:01
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.

A szerdai nyitónapon elsőként Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős államtitkár szólalt fel, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar sport a magyar kultúra része, ezért is nagy ünnep, hogy idén Európa Kulturális Fővárosa ad otthont a rendezvénynek. Magyaroroszág sportnemzet, kiemelkedő polcra került nemzetközi szinten is, és további cél az élvonalban maradni. Ezen rendezvények arra is jók, hogy a szakértők elméleti meglátások megvitatása, kiboncolása után a gyakorlatban is alkalmazhatják a felvetetteket.

Az élsportban jelenleg a párizsi olimpiára való kvalifikáció a tét, de Schmidt a közelgő atlétikai világbajnokságot is kiemelte, mely idén Budapesten lesz. Hozzátette, a sportnemzetből jó lenne sportoló nemzetté válni. A kongresszus egyik küldetése, hogy az egészség megőrzése, a mindennapos sport, az aktív élet - melyek az életminőséget javítják - fontossága eljusson mindenkihez. Nagy felelőssége van mind ebben az oktatásnak, hiszen korántsem mindegy, hogy az első sportos tapasztalatok milyen nyomot hagynak a gyermekekben. A cél, hogy a kezdeti sikerek után később is kedvük legyen mozogni, aktívan élni. Nem kell tehát mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen – tette hozzá Schmidt.

A megnyitón beszédet mondott Gelencsér András is, a Pannon Egyetem rektora. Elmondta, a sport és a tudomány az emberi civilizáció óta jelen van, viszont csupán a modern korban lett mindenki számára elérhető és népszerű. A két fogalom véleménye szerint összenőtt, hiszen összetartoznak. Hogy mi az, ami leginkább összeköti a sportot és a tudományt, arról Gelencsér így fogalmazott: a valóság. Ugyanakkor hozzátette, befektetett munka nélkül egyik sem hoz eredményt.

Hegedűs Barbara alpolgármester a város nevében mondott köszönetet, amiért vendégül láthatja Veszprém a háromnapos kongresszust. Hozzátette, a királynék városa egy rendkívül sportos hely, nem csupán a világszínvonalú kézilabda miatt, és nem csupán azért, mert sok olimpikonra lehet büszke a város, de azért is, mert egyre többen mozognak, hiszen egyre nő erre a lehetőség is. Városi futókör kiépítésével, új sportuszodával, és számos egyéb fejlesztéssel igyekeznek segíteni, hogy a mozgás minél vonzóbb legyen széles körben.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja is felszólalt, aki elmondta, rendkívül büszke arra, hogy az egyetem adhat otthont a rendezvénynek. Hozzátette, a felsőoktatási intézményben fontos a testmozgás, a sport, oly annyira, hogy a hallgatóknak kötelező a sport tárgy teljesítése, ez is tükrözi a Pannon Egyetem mozgáshoz való viszonyulását. Csillag kiemelte, ha az élet bármely területén sikeresek szeretnénk lenni, muszáj a sporton keresztül megtanulni küzdeni, illetve csapatban játszani.

Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója elsősorban a sportolók karrierépítéséről, mint erősítendő célról beszélt, végül pedig Tóth Miklós egyetemi tanár, az MTA doktora szavaival zárult a megnyitó. Tóth a sport és a tudomány összefonódásáról beszélt, megnyitva végül hivatalosan is a rendezvényt.

A továbbiakban szakmai előadások következtek, többek között Schmitt Pál, egykori köztársasági elnök is pulpitusra állt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.