Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

Nem kell mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen!

2023. május 31. 17:01
Sporttudomány az egészség és teljesítmény szolgálatában címmel tartották meg a XX. Országos Sporttudományi Kongresszust a Pannon Egyetemen. Az országos rendezvény három napon keresztül látja vendégül a szakma jeles képviselőit.

A szerdai nyitónapon elsőként Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős államtitkár szólalt fel, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar sport a magyar kultúra része, ezért is nagy ünnep, hogy idén Európa Kulturális Fővárosa ad otthont a rendezvénynek. Magyaroroszág sportnemzet, kiemelkedő polcra került nemzetközi szinten is, és további cél az élvonalban maradni. Ezen rendezvények arra is jók, hogy a szakértők elméleti meglátások megvitatása, kiboncolása után a gyakorlatban is alkalmazhatják a felvetetteket.

Az élsportban jelenleg a párizsi olimpiára való kvalifikáció a tét, de Schmidt a közelgő atlétikai világbajnokságot is kiemelte, mely idén Budapesten lesz. Hozzátette, a sportnemzetből jó lenne sportoló nemzetté válni. A kongresszus egyik küldetése, hogy az egészség megőrzése, a mindennapos sport, az aktív élet - melyek az életminőséget javítják - fontossága eljusson mindenkihez. Nagy felelőssége van mind ebben az oktatásnak, hiszen korántsem mindegy, hogy az első sportos tapasztalatok milyen nyomot hagynak a gyermekekben. A cél, hogy a kezdeti sikerek után később is kedvük legyen mozogni, aktívan élni. Nem kell tehát mindenkinek élsportolónak lennie, de egészségesnek igen – tette hozzá Schmidt.

A megnyitón beszédet mondott Gelencsér András is, a Pannon Egyetem rektora. Elmondta, a sport és a tudomány az emberi civilizáció óta jelen van, viszont csupán a modern korban lett mindenki számára elérhető és népszerű. A két fogalom véleménye szerint összenőtt, hiszen összetartoznak. Hogy mi az, ami leginkább összeköti a sportot és a tudományt, arról Gelencsér így fogalmazott: a valóság. Ugyanakkor hozzátette, befektetett munka nélkül egyik sem hoz eredményt.

Hegedűs Barbara alpolgármester a város nevében mondott köszönetet, amiért vendégül láthatja Veszprém a háromnapos kongresszust. Hozzátette, a királynék városa egy rendkívül sportos hely, nem csupán a világszínvonalú kézilabda miatt, és nem csupán azért, mert sok olimpikonra lehet büszke a város, de azért is, mert egyre többen mozognak, hiszen egyre nő erre a lehetőség is. Városi futókör kiépítésével, új sportuszodával, és számos egyéb fejlesztéssel igyekeznek segíteni, hogy a mozgás minél vonzóbb legyen széles körben.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja is felszólalt, aki elmondta, rendkívül büszke arra, hogy az egyetem adhat otthont a rendezvénynek. Hozzátette, a felsőoktatási intézményben fontos a testmozgás, a sport, oly annyira, hogy a hallgatóknak kötelező a sport tárgy teljesítése, ez is tükrözi a Pannon Egyetem mozgáshoz való viszonyulását. Csillag kiemelte, ha az élet bármely területén sikeresek szeretnénk lenni, muszáj a sporton keresztül megtanulni küzdeni, illetve csapatban játszani.

Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója elsősorban a sportolók karrierépítéséről, mint erősítendő célról beszélt, végül pedig Tóth Miklós egyetemi tanár, az MTA doktora szavaival zárult a megnyitó. Tóth a sport és a tudomány összefonódásáról beszélt, megnyitva végül hivatalosan is a rendezvényt.

A továbbiakban szakmai előadások következtek, többek között Schmitt Pál, egykori köztársasági elnök is pulpitusra állt.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Idén is jön a Hosszúasztal Piknik: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a tavalyi év sikere után idén is megszervezi Magyarország legnagyobb közösségi piknikjét. ma 11:37 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is. tegnap 11:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.