Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!

2023. május 31. 14:45 // Forrás: HybridCycle
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósuló Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozat egyik fontos célkitűzése a zöld életmód lehetőségeinek bemutatása és a környezettudatos gondolkodás erősítése, a fiatalok körében is kiemelten. Bár a workshopok elsősorban így fiatalabbaknak szólnak, a kicsit idősebbek számára is bőven nyújt újdonságot és szórakozást a közös alkotás.

A foglalkozásokon az upcycling - vagyis az értéknövelő hasznosítás - jegyében új értéket és funkciót adhatunk a rég nem használt tárgyaknak, eszközöknek és anyagoknak.

“Minden eseményre egyedi megoldásokkal készülünk, és igyekszünk a lehető legjobban a program tematikájához vagy épp adottságaihoz igazítani a foglalkozást. Többek között ez is lehetővé teszi, hogy együttesen még jobban erősítsük a központi témát, vagy épp a közös célt, a fenntarthatóság üzenetét.” - mondta el a HybridCycle csapata.

A foglalkozások és a felhasznált anyagok palettája széles: a repertoárban megtalálhatunk például műanyag palackokat és kupakokat újrahasznosítható workshopot, épülethálót és molinót átalakító eseményt, törött, kopott vagy már nem használt háztartási eszközöket hasznosító foglalkozást és a különböző textil és táska gyártási hulladékok sorsát is tovább gondolhatjuk ezeken az alkalmakon.

A fenntarthatóság jegyében nem csak hulladék alapanyagú foglalkozásokat hoznak el a szervezők, hanem a helyi értékeket erősítő, környezetbarátabb anyagokat felhasználó és a hosszútávú gondolkodást fejlesztő workshopokat is. Bepillanthatunk velük például a fenntartható várostervezésbe, a természetes alapú kerámiák világába és a környezeti problémákkal más kreatív utakon is foglalkozhatunk.

Az idei workshop szezont Nagyvázsonyban, az Eger-Víz Napok keretében nyitotta meg a csapat, ahol vízi élővilág és a folyómenti környezet megóvása került a középpontba, így a színes pet palackok kis díszekké, fülbevalókká és kitűzőkké alakítása is más értelmet nyerhetett. A veszprémi, három hétvégét átfogó GyereKert progamon pedig régi úszógumikból és matracokból készíthettek a résztvevők fenntartható partidekort a Fűzd Újra! matracmentő workshopon, valamint tavaszi motívumokkal hangolódhattak a jó időre a Kultúrmáz kerámiafestő foglalkozáson.

A szezon folytatásában több régiós eseményen és fesztiválon is találkozhatunk még a kreatív foglalkozásokkal és programokkal - árulta el a szervező csapat, így érdemes nyitva tartani a szemünket.

További részleteket és friss programokat a HybridCycle közösségi oldalain találunk.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.