Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C

Veszprémben találkoztak Európa fiataljai

2023. június 3. 12:08
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.

A házigazda Magyarország mellett Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából és Ausztriából érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak találkozójára Veszprémbe. Mint azt Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője elmondta: hagyományt teremtettek azzal, hogy a régió partner iskoláinak tanulói évente találkoznak egymással. A csütörtök ismerkedéssel zajlott, péntek délelőtt a hivatalos megnyitón döntéshozók köszöntötték a fiatalokat és mutattak be prezentációt, délután pedig kerekasztal beszélgetést rendeztek EP-képviselők részvételével. A program ezután műhelyfoglalkozásokkal folytatódott. 

A fiatalok találkozhattak Porga Gyula polgármesterrel, aki röviden ismertette az Európa Kulturális Fővárosa program célkitűzéseit, nevezetesen, hogy 116 településével együttműködve lehetőség nyílik a város és a térség fejlesztésére. Abban bízunk, hogy az EKF év hosszú távon meghatározza majd a város életét, és segít elérni azt a célt, hogy az évtized végére Európa legélhetőbb települései közé tartozzunk.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a nagykövet iskolák hálózatát azért tartja fontosnak, mert azon keresztül a fiatalok hangja és véleménye eljuthat a döntéshozókhoz, miközben ők maguk megtanulhatják a demokráciához szükséges készségeket. Hangsúlyozta: a demokrácia az egyetlen olyan politikai rendszer, ahol az állampolgárok aktív részvételére van szükség, az aktív részvételhez viszont tudásra és készségekre van szükség – szerencsére ezek jól taníthatók és tanulhatók. A miniszter arra biztatta a fiatalokat, hogy osszák meg tapasztalataikat, beszélgessenek, mert az európai demokrácia a kultúrán alapul – a kultúra pedig jóval több, mint szabadidős tevékenységek: a kultúra közösségeket formál és tart össze.

Johan Sigroth svéd nagykövet-helyettes az EU soros elnökségét még bő egy hónapig betöltő Svédország elnöki célkitűzéseit ismertette. A legfontosabb prioritásoknak a biztonság megteremtését nevezte, amit Oroszország illegális és ki nem provokált ukrajnai inváziója veszélyeztet, de fontos sarokpontnak jelölte meg a gazdasági versenyképességet, a klímaválság elleni küzdelmet, valamint a jogon alapuló rend megőrzését. 

Stephen Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója az egy év múlva esedékes európai parlamenti választásokról beszélt. Szerinte a háború, az energiaválság, a menekültkérdés és a megélhetési válság miatt Európa ma már nem az az elvont fogalom,  mint korábban volt, a polgárok egyre aktívabban vesznek részt a választásokon. Clark arra biztatta a jelenlevőket, hogy személyes beszélgetésék révén segítsék ezt a folyamatot, nyissák fel az ismerőseik szemét azzal kapcsolatban, hogy igenis számít a véleményük, és fontos, hogy aktív állampolgárként erősítsék a demokráciát – legközvetlenebbül úgy, hogy részt vesznek a választásokon. Mint mondta, az Európai Parlament a következő egy évben a hagyományos és a közösségi médián keresztül, influenszerek és önkéntesek bevonásával igyekszik részvételre ösztönözni az európai polgárokat.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.