Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában

2023. június 9. 12:15 // Forrás: Veszprémi Érsekség
A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott tegnap Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak.

A konferencián a magyar történettudomány kiválóságai szólaltak fel, akik részletesen tárgyalták a Gizella királyné életével összefüggő eseményeket és azok következményeit. Az előadásokon érintett témák segítettek abban, hogy a résztvevők minél mélyebben megértsék Gizella királyné szerepét a magyar történelemben és az államalapítás időszakában.

A konferenciát Rácz Árpád, a Rubicon Intézet elnöke nyitotta meg egy rövid köszöntővel, amelyben kitért Gizella királyné életére és jelentőségére, ami a konferencia további előadásainak és beszélgetéseinek alapjául szolgált.

Az előadásokat Zsoldos Attila, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója és Csákó Judit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa tartotta.

A szakértők részletesen tárgyalták II. Henrik bajor herceg és Burgundi Izabella házasságából született Gizella életútját, akinek később Géza magyar fejedelem kérte meg fia, István számára a kezét. Bemutatták Gizella és István király házasságkötésének dinasztikus hátterét, és beszéltek a bajor-magyar háborús feszültségekről és a 973. évi quedlinburgi béke jelentőségéről.

A következőkben megismerhették Gizella és István király esztergomi megkoronázásának történetét, részleteit a hallgatók. Az előadók kiemelték Gizella német papi és katonai kíséretének jelentőségét, valamint az Árpád-házi királynék szerepét a későbbi időszakokban. Elemezték a Henrik császár által küldött királynéi korona és a királynéi intézmény kialakulását is.

A következő előadásban a figyelem a konferencia helyszínére, Veszprémre irányult: a veszprémi egyházalapításra, Gizella veszprémi kegyuraságára, valamint a veszprémi püspök szerepére a magyar királynék koronázásában. Különös hangsúlyt kapott a királynéi korona Veszprémbe kerülése és az, hogy II. András miért vitte azt magával a Szentföldre.

Ezután Gizella sorsa, István halála, valamint a Péter és Aba Sámuel királyok közti trónviszályok témája került elő. A szakértő részletesen elemezte a történelmi valóságot és azt, miként alakult ki negatív kép Gizella alakjáról a krónikákban. Emellett érintette Gizella emlékezetét, valamint a passaui szerzetesi életét, temetését és a boldoggá avatásával kapcsolatos kérdéseket.

Az előadásokat követően a moderátor, Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa vezette a záró beszélgetést és összegzést. Összefoglalták a konferencia fő eredményeit és megvitatták, hol a helye Gizellának a magyar királynék történetében, valamint a magyar államalapítás és a Szent István korabeli egyházszervezés kontextusában.

Zsoldos Attila akadémikus elmondta: Gizella helyét alapvetően az jelöli ki, hogy Szent István, első királyunk felesége volt.

A magyarság számára Szent István az utolérhetetlen államférfi, míg felesége, Gizella az ideális királyné. Valóban hosszú és harmonikus házasságban éltek, s erre hiteles forrással is rendelkezünk. Veszprém mindig is kiemelt szerepet játszott a magyar királynék életében: 1216 óta a veszprémi püspök joga a mindenkori királyné megkoronázása. Gizella kultusza már akkor is és azóta is tart Veszprémben – magyarázta a szakember.

Szarka László főmunkatárs pedig arról beszélt, Gizella királyné emlékezete Veszprémben a legerőteljesebb, s ez meghatározza a magyar-bajor kapcsolatokat is.

A Rubicon Estek célja, hogy a magyar történettudományt és történetírást népszerűsítse. Gizella királyné élete, egyházszervezői tevékenysége pedig mindenképpen fontos téma, nemcsak a történészeknek, hanem a veszprémieknek, valamint az idelátogatóknak egyaránt – hangsúlyozta.

A Rubicon Intézet által szervezett konferencia nagyszerű lehetőség volt arra, hogy részletesen megismerjük Gizella királyné életét, szerepét és jelentőségét a magyar történelemben. A konferencia során bemutatott előadások és beszélgetések segítettek bővíteni tudásunkat Gizella koráról, és hozzájárultak emlékezetének mélyebb megértéséhez.

vehir.hu
további cikkek
Lehet, hogy a kormány szervezte meg Magyarország elleni legnagyobb terrorcselekményt? történelem Lehet, hogy a kormány szervezte meg Magyarország elleni legnagyobb terrorcselekményt? Szerdán hajnalban 0:15 perckor volt éppen 92 éve annak, hogy a biatorbágyi vasúti viadukton egy hangos robbanás történt, pár másodperccel később pedig egy újabb, amikor a hídon haladó vonat mozdonya felrobbant a mélybe történő becsapódás után. Ez volt Magyarország XX. századi történetének legnagyobb terrorcselekménye, amit számos rejtély övez még mindig, többek közt az elkövető valódi kilétét is megkérdőjelezik sokan. 2023. szeptember 12. 21:50 A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások történelem A régi szüreti felvonulásokon még a földesúrnak is beszólhattak a munkások Sok kultúrtörténész elemezte már, hogy honnan ered a bor iránti szenvedély. Ha túllépünk a modern trendeken és visszanézünk a múltba, ezernyi népszokást, olykor meghökkentőeket is találhatunk, ami választ adhat erre a kérdésre is. 2023. szeptember 10. 17:42 Kinyitottak egy ablakot és benézett rajta Brazília Kinyitottak egy ablakot és benézett rajta Brazília Na jó, ablak helyett sokkal inkább a várban felújított Simoga-ház új klubhelyiségét nyitották ki, ahol a Művészetek Háza legújabb fotókiállítását rendezték be, a főszerepben Brazíliával és egykoron emigrált magyarokkal. A péntek délutáni megnyitón részt vett Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete is, ahol kiderült, sokkal több közös van a magyar és brazil népben, mint elsőre gondolnánk. 2023. szeptember 2. 13:06 A munkásosztálytól a zombikon át a fesztiválozókig – az inotai erőmű története történelem A munkásosztálytól a zombikon át a fesztiválozókig – az inotai erőmű története Az első ötéves terv magyar vívmánya volt, még egy komplett település is épült köré, ma mégis már inkább zombikkal lehet találkozni a területén. Az inotai erőműnek mégsem ért véget a története akkor, amikor lekapcsolták, sőt hamarosan új fejezet nyílik benne. Most viszont részletesen bemutatjuk az elmúlt 70 évet, többek közt egy egykor ott dolgozó emlékein keresztül. 2023. augusztus 28. 18:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.