Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben

2023. június 9. 12:16 // Forrás: MTI
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.

 Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a produkcióról tartott csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatón kiemelte: az EKF programsorozat összeállításakor azt tartották szem előtt, hogy az itt élő közösségeket erősítsék, illetve újak létrejöttéhez járuljanak hozzá. Ennek mintegy szimbóluma a Mahler-szimfónia, mely több száz közreműködőt vonultat fel.  A nagyszabású ingyenes előadásnak a város új fesztiválhelyszíne, a Gyárkert KultúrPark ad otthont.

Porga Gyula, Navracsics Tibor, Ókovács Szilveszter (fotó: MTI / Vasvári Tamás)Porga Gyula, Navracsics Tibor, Ókovács Szilveszter (fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Mint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója felidézte, a Mahler-darab ősbemutatóját 1910-ben tartották Münchenben, akkor 1030-an voltak a színpadon. Magyarországon 1983-ban mutatták be először a rendkívül nagyszabású művet, és 2020 óta minden évben október 1-jén, a zene világnapján más-más karmester és szólisták közreműködésével adják elő. A veszprémi hangversenyen a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa, nyolc, Veszprémhez kötődő énekes szólista, helyi felnőtt és ifjúsági kórusok tagjai, valamint a testvérvárosokból érkező művészek állnak a közönség elé. Csaknem 100 fős zenekar, több mint 150 fős kórus és 50 fős gyermekkar vesz részt az előadásban. A csaknem másfél órás koncert szólistái Farkasréti Mária, Nagy Gyula, Vörös Szilvia, Palerdi András, Boross Csilla, Brassói-Jőrös Andrea, Szemere Zita és Horváth István lesznek, akik mindnyájan kötődnek a Bakony-Balaton régióhoz.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) azt emelte ki, hogy az EKF-rendezvények során Veszprém és Európa kultúráját mutatják be, ezen kívül a nemzeti kultúrát közvetítik Európa felé.

vehir.hu
további cikkek
Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.