Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egry József 140 műalkotását vonultatja fel a megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata

2023. június 24. 11:33
Ünnepélyes keretek között nyitották meg a kivételes kulturális értékeket képviselő Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítást péntek délelőtt. A művész munkáiból összeállított páratlan kiállításnak az idén 120 éves Laczkó Dezső Múzeum felújított épülete ad otthont, a nyitó tárlat a nagyközönség számára június 24-től látogatható.

Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított tárlat hűen tükrözi a jelenkort, Európa Kulturális Fővárosa 2023 szellemiségét, hiszen talán egyetlen művészünk sem kötődött ennyire egyszerre Európához, a magyarsághoz és a Balatonhoz is.  A szimbolikusan 140 műalkotást bemutató és a veszprémi múzeum mindhárom időszaki kiállítótermét megtöltő impozáns kiállítás keretében változatos programok is várják a festészet rajongóit. A festő munkásságát bemutató tárlat, nem csak a balatoni képekre koncentrál, hanem felvonultatja a festő olaszországi tanulmányútjai során készült alkotásokat is.

A megnyitón részt vett: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és  dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterA megnyitón részt vett: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter

Az eseményt Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde nyitotta meg, aki az infrastrukturális fejlesztések és a közösségépítés fontosságáról beszélt az EKF programsorozat keretein belül. A polgármester elmondta: az EKF eredményei most látszódnak igazán, hiszen olyan ikonikus, történelmi épületeket sikerült hagyományhűen és mégis a modern korra formálva felújítani, mint például a volt Gyermekkórház, amely Acticity néven működik tovább, a Ruttner-ház, vagy éppen a Laczkó Dezső Múzeum. Az új épületek azonban csak akkor töltik be küldetésüket, ha azok egyben közösségépítő erővel is hatnak. A térség összetartó erejét és a múlt kincseit pedig tökéletesen szimbolizálja a most nyíló Egry József kiállítás.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

A polgármester gondolatait Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter beszéde követte, aki többek között a térséghez kötődő személyes élményeiről is beszélt. A miniszter kiemelte: az EKF programjai, Veszprém 116 másik településsel együtt vonzza magához az embereket, akiknek büszkeség megmutatni a Bakony-Balaton térség kulturális értékeit, a közösség erejét, úgy, ahogy az itt élő emberek éreznek otthonuk iránt. A Laczkó Dezső Múzeum felújítása is ezt az eszmét közvetíti, hiszen elképesztő siker a régi értékeket ilyen színvonalon fenntartani. Egry József életútja pedig hűen mutatja be a Balatonhoz fűződő, semmihez sem fogható érzéseket, amelyeket művészetén át az egész világ megismerhet.

A honvédelmi miniszter Magyarország Kormánya nevében köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett ebben a nagyszabású projektben és az EKF cím elnyerésében, melynek gyümölcse ez a megnyitó is.

Porga Gyula, polgármester és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszterPorga Gyula, polgármester és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának szavai zárták a megnyitót, aki elmondta, jelentős mérföldkő a múzeum életében az épület teljeskörű felújítása, amelyre a 120 év alatt még nem volt példa. A felújítás teszi lehetővé, hogy a műtárgyak biztosítására megfelelő környezetet tudtak teremteni, úgy, hogy közben sikerült az eredeti állapotokat a lehetőségekhez mérten helyreállítani. A Laczkó Dezső Múzeum így olyan közösségi helyszínné válhatott, amelyben gondosan válogatott gyűjteményeket felvonultató kiállítások látogathatóak, hozzáértő szakemberek segítségével. Az igazgató megköszönte, hogy mindezekhez a támogatást is megkapták, mind a város, mind a polgármester úr részéről, illetve az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programtól.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójaPéterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója

A tárlatot Nyáry Krisztián író nyitja meg szombaton 16 órától, aki tárlatvezetést is tart héttől, ám erre már minden hely elkelt. Este tíztől pedig Sipos Anna, az Egry 140 kiállítás kurátora tart tárlatvezetést, amire a program@ldm.hu ímél címen lehet bejelentkezni.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. ma 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. 2024. április 26. 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.