Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
0°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
0°C

Életre kel az inotai hőerőmű: jön az INOTA Fesztivál

2023. július 3. 11:07
Augusztus 31. és szeptember 3. között művészek lepik el a több mint két évtizede üzemen kívül lévő hőerőművet. A progresszív zenei kínálaton túl szakmai konferenciával, kortárs színházzal, és nagyszabású fényművészeti kiállítással készül a fesztivál.

Talán most még nehéz elképzelni, hogy két hónap múlva szó szerint életre kel a hely. Az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló esemény az NVC rendezvényszervező kollektíva, valamint a Centrum Production elképzeléseit valósítja meg.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestereCampanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere

Csütörtök délelőtt a fesztivál sajtótájékoztatóját is a kultikus helyszínen tartották, ahol Nagy Adrienn, a fesztivál projektmenedzsere köszöntötte az érdeklődőket. Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere úgy fogalmazott: az egész országban kuriózumnak számít a rendezvény, mely a művészeti színvonalán túl a helyszín életre keltésétől is példaértékű.

Wahab Rita, az Európa Kulturális Fővárosa programot megvalósító VEB2023 Zrt. vezérigazgatósági kabinetvezető úgy fogalmazott az összművészeti fesztiválról, hogy már az EKF pályázat megírásakor tervbe jött a hely feltámasztása, s bízik abban, hogy ez a négynapos fesztivál hagyományteremtő lesz.

Hutvágner IstvánHutvágner István

Hutvágner István, az inotai volt hőerőmű tulajdonosa, az Almásfüzitői Asset Management Kft. ügyvezetője hozzáfűzte: a helyszín valódi kincsnek számít, ami Kovács Margit-domborműtől kezdve értékes mozaikokkal, különleges könyvtárral bír. 

Besnyő Dániel - az INOTA Fesztivál főszervezője, vizuális művész és a Centrum Production alapítója elmondta: négy nap alatt tízezer embert várnak Inotára, ahová nemcsak hazai, hanem nemzetközi fellépőket is sikerült megnyerni.

Vándorfi LászlóVándorfi László

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója is felszólalt, hiszen három színházi produkció is látható lesz. Vándorfi jól ismeri a helyet, hiszen amikor bezárt a hőerőmű, ő volt az, aki azonnal színházat, így életet lehelt a helybe. A Béke Művelődési Ház fontos helyszín a társulatnak, a mai napig vannak ott bérletes előadások. Az INOTA Fesztiválon a raktárépület ad majd helyet a Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek című előadásának. A Színházteremben lesz látható a Forte Társulat előadásában A helység kalapácsa. A harmadik előadás a kantinban lesz, Cryptic Bodies címmel.

Végül Kovács Andrea - a Let it be! art agency vezetője, az INOTA Fesztivál konferencia-programjának képviseletében beszélt, hiszen a rendezvény elején egy konferencia, vagyis egy közös diskurálás is lesz, színes témákkal.

A hely az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Kürtői - amik a fesztivál logójában is visszaköszönnek - viszont csak részei a 35 focipályányi, 225 ezer négyzetméteren elterülő erőműnek, ami véglegesen 2001-ben állt le.

A fellépőkről itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   ma 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. ma 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. ma 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. tegnap 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.