Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Tájak a fotós szemüvegén keresztül

2023. június 30. 14:40
A francia Noémie Goudal és a brit Dafna Talmor az Európa Kulturális Főváros (EKF) rezidens művész programjának keretében készített fotóiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában csütörtökön.

– Amikor négy éve elkezdtünk az Európa Kulturális Fővárosa program tényleges tartalmáról gondolkozni, a képzőművészet szerepét is megvitattuk – emlékezett vissza a kezdetekre a csütörtöki megnyitón Can Togay, az EKF művészeti és kreatív főtanácsadója. Mint mondta, a kezdettől fogva terveztek külföldi művészekkel is együttműködni, a koronavírus járvány azonban megnehezítette az ide vezető utat. Ami a kiállítást illeti: Can Togay szerint a két művész két nagyon különböző megközelítéssel dolgozott, munkáikban mégis van valami közös. A tájkép nemcsak külső, hanem belső tájként is megmutatkozik, ennek a kettősségnek a dinamikája újfajta megélést tesz lehetővé az egyébként ismerős vidékkel kapcsolatban. 

Az alkotókkal kapcsolatban Claudia Küssel, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: mindkettejüket fontos szereplőnek tartják a kortárs fotóművészet területén. A fényképezés az elsődleges médiumuk, ugyanakkor megkérdőjelezik annak korlátait, és radikálisan eltérő módon közelítik meg a műfajt. 

Dafna Talmor interdiszciplináris művész és előadó Londonban él. 2009 óta dolgozik a Constructed Landscapes (Konstruált tájképek) című projektjén. Ebben a projektben egy nagyon sajátos munkamódszert alakított ki, amely egyrészt mélyen az analóg fotográfia hagyományában gyökerezik, másrészt viszont megkérdőjelezi azt. A munka középpontjában a sötétkamrában a negatívokkal való kísérletezés áll: különféle negatívokat vág és kombinál, hogy új, képzeletbeli tájakat hozzon létre. Legújabb munkáiban tovább szakít a hagyományos fotókeret formátumával, diptichonokra, triptichonokra osztja és 3D-s objektumokat készít.

Noemi Goudal a badacsonyi dombok között található Folly Arborétumban figyelte meg a permi homokkő sekély, szilikátos talajon növekvő rendkívüli növényvilágát és egyedi növényzetét. Ennek eredményeként jött létre a Stéréoscopes (2023) új installációja, amelyet első alkalommal mutatnak be most. (forrás: muveszetekhaza.hu)
 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Veszprémi színháztörténeti pillanat a Pannon Várszínházban Csütörtökön este játszotta a 250. alkalommal "A Pál utcai fiúkat" a Pannon Várszínház.  2024. július 5. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.