Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Ács tanulóknak köszönhetjük a Gyárkert ládáit

2023. július 4. 21:59
Túl vagyunk 2023 felén, rengeteg dolog történt már az Európa Kulturális Fővárosa évében, megnyitott például a Gyárkert, koncertjeitől dübörög a város, facsemeték zöldellenek a ládikókban, melyek előtt nem telik el nap, hogy ne pózolna valaki. De kinek a keze munkája fémjelzi az installációt? Piltman Miklóssal, az Ács Képző Központ ügyvezetőjével beszélgettünk.

Összesen 117 láda ékesíti a Gyárkert területét – mindegyik oldalán egy település nevével –, bennük facsemeték növekednek. A megrendelő a HELLO WOOD. A ládák természetesen az EKF-programban résztvevő bakonyi és balatoni városok és falvak nevét viselik. A jövőben a fákat saját településeiken ültetik el.

Piltman Miklós vezetésével több város ács tanulói is részt vettek a munkafolyamatban, így a Veszprémi Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumának fiataljai is. Ahogy Piltman fogalmazott: „négy hét alatt készült el, méghozzá a nagyvázsonyi telephelyünkön, örömteli volt a közös munka. Körülbelül harminc ember keze munkája van benne, s remek érzés látni, hogy mennyien posztolnak fényképet az installációval a háttérben.”.

Piltman elmondta: az Ács Képző küldetése, hogy gördülékeny legyen a fiatalokkal való munka, most sem volt ez másként. Fontos számára, hogy helyiekkel foglalkozzon, s megszerettesse velük a szakmát. „Nekem is jó érzés, amikor a munkám útnak indul és közkinccsé lesz, de azt még jobb volt látni, hogy a fiatal srácokat is feldobja, hogy a közösségi oldalakon folyton szembejön az alkotásuk.”

Piltman megjegyezte: nagyon sok mindenre figyelni kellett a munka közben, például nem feledkezhettek meg arról sem, hogy a ládáknak a burkolataiba vízálló lapot tegyenek, hőszigeteléssel. Ez azért volt szükséges, hogy a növények ne fagyjanak meg, és hogy ne hűljenek túl alacsony hőmérsékletre.

„A fiúkkal való munka kemény volt, mely nem pusztán a ládák elkészültét, hanem a tanulók szembetűnő szakmai fejlődését is eredményezte” – zárta gondolatait az ügyvezető.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02 José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. 2024. július 18. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.