Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nyíltvízi úszóktól jöhetnek az első érmek Fukuokában

2023. július 12. 13:32 // Forrás: MTI
Pénteken kezdődik Fukuokában a XX. vizes világbajnokság, amelyen medencés és nyíltvízi úszásban, vízilabdában, szinkronúszásban, műugrásban, valamint óriás-toronyugrásban mérik össze tudásukat a szakágak legjobbjai.

A Japán déli részén fekvő városban második alkalommal rendeznek vb-t, az első, 2001-es magyar szempontból Kovács Ágnes 200 méter mellen aratott győzelméről, valamint a női pólóválogatott ezüstérméről maradt emlékezetes.

Az érmek mellett a jövő évi párizsi olimpiára szóló kvótákért is harcolnak majd a sportolók, a medencés úszóknál már javában tart a kvalifikációs időszak, de például a váltók küzdelmeiben a kettőből ez az első lehetőség az indulási jog megszerzésére. A staféták közül számonként az első három biztosan ott lesz a játékokon, de a többiek ideje is beleszámít az ötkarikás rangsorba, amely a jövő évi dohai világbajnokságot követően zárul.

A vízilabdatornáról a férfiak és a nők mezőnyéből is a két döntős szerez olimpiai kvótát, óriási küzdelem várható, hiszen a rendkívül sűrű versenynaptár miatt - jövőre januárban Európa-bajnokságot, februárban pedig vb-t is rendeznek az olimpia évében - minden válogatottnak az a célja, hogy a lehető leghamarabb biztosítsa a helyét a francia fővárosban.

Vízilabdában a legfontosabb változás, hogy első alkalommal "gazdálkodhatnak" 15 játékossal a szövetségi kapitányok, akiknek minden mérkőzés után lehetőségük van a változtatásra a 13 fős meccskeretben.

A viadalon szokás szerint ott vannak az éremesélyesek között a magyar válogatottak. A csapatok a közelmúltban a világkupa szuperdöntőjében hangoltak: Varga Zsolt és Bíró Attila férfi, illetve női csapata egyaránt negyedik lett az Egyesült Államokban.

Az elutazás előtt tartott sajtótájékoztatón mindkét szövetségi kapitány elmondta, természetesen az lenne a legjobb, ha már most megszereznék a párizsi kvótát, de akkor sincsen komoly probléma, ha ez még nem sikerül. Ugyanakkor megjegyezték, ahogy mindig is, ezúttal is éremért utaznak a világbajnokságra.

Magyar részről az első dobogós helyeket a nyíltvízi úszók szállíthatják Fukuokában, a férfiak mezőnyében az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, valamint veszprémi klubtársa, Betlehem Dávid is kiváló formában várja a viadalt. A 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren aranyérmes - ezzel a szakág első magyar világbajnoki címét kiharcoló - Rasovszky idén már világkupa-, és Európa Kupa-futamot is nyert, fiatal klubtársa pedig egy vk-bronz mellett az országos bajnokságon duplázott.

Gellért Gábor szövetségi kapitány azt mondta, a férfiak mezőnyében a két magyar, illetve az olasz Gregorio Paltrinieri és Domenico Acerenza, a francia Marc-Antoine Olivier és az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock a legfelső szintet képviseli, közülük egy adott versenyen bárki kikerülhet győztesen.

Nyíltvízi úszásban - 10 kilométeren - mindkét nemnél az első három olimpiai kvótát szerez, ugyanakkor Rasovszky és Betlehem a medencés országos bajnokságon 1500 méter gyorson úszott olimpiai kvalifikációs idejének köszönhetően már nyíltvízre is nevezhető a párizsi játékokra.

A nőkkel kapcsolatban a kapitány elárulta, a 18 esztendős Fábián Bettina már most kezd közelíteni az élmezőnyhöz, hasonlóképpen látja az ő fejlődését, mint annak idején Olasz Annáét, aki 20 évesen volt világbajnoki ötödik és most, közel egy évtizeddel később is ott van a legjobbak között. Gellért Gábort szerint mindkét magyar női versenyző a legjobb nyolc között végezhet.

A váltóról szólva a kapitány kijelentette, a tavaly hazai környezetben ezüstérmes csapattól ezúttal is dobogós helyezést vár, de abban is biztos, hogy a versenyzők a legfényesebb érmet szeretnék hazavinni.

A magyarok közül a szinkronúszók és a műugrók mutatkoznak majd be a nyitónapon, előbbi sportágban a mindössze 15 esztendős Barbócz Blanka, Bastianelli Angelika kettős képviseli a piros-fehér-zöld színeket, ők a párosok technikai és szabadprogramjában versenyeznek majd.

Árkovics Petra szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, bízik benne, hogy a fiatal kettősnek sikerül felülmúlnia a tavalyi magyar szereplést, amikor is hazai környezetben Farkas Dóra Linda és Gács Boglárka a technikai versenyben a 19. lett. 

"Az elmúlt fél évben rengeteget versenyeztek a lányok, jól fogadták őket a bírók és versenyről versenyre sikerült fejlődniük. Az új pontozási rendszerben a legfontosabb, hogy amit én felírok az edzőkártyára, azt a lehető legpontosabban végrehajtsák" - nyilatkozta a szakember a fiatal párosról, amely a Lengyelországban rendezett Európa Játékokon 15. és a 11. helyen zárt.

A műugróknál ugyancsak két magyar indul, Estilla Mosena és Kun Patrícia 1 és 3 méteren ugrik majd. Ligárt Balázs szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, a fukuokai világbajnokság a második fázisa annak az útnak, amelynek végén reményei szerint lesz magyar induló a párizsi olimpián 3 méteren. Megjegyezte, a vb-ről a döntősök jutnak olimpiai kvótához, de jövő februárban Dohában már a középdöntő is párizsi repülőjegyet ér, ráadásul sok országnak ekkor már lesz kvótája, így akkor már a 20-23. hely "környéke" is ötkarikás indulást érhet. Hozzátette, ennek fényében minden olyan fukuokai eredmény, amely ehhez a helyezéshez közel van, már bizakodásra adhat okot a jövőre nézve.

A szakember elmondta: Székffy Nóra személyében egy magyar pontozóbíró is közreműködik majd a vb-n, aminek sportdiplomáciai szempontból van jelentősége, ugyanis ezáltal jó esélye van arra, hogy a párizsi olimpián is ott legyen.

vehir.hu
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.