Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C

Novemberben a jazz ikonikus előadói érkeznek Veszprémbe

2023. július 19. 21:14
Peter Gabriel és Sting kedvenc dobosa, Manu Katché, a nu jazz emblematikus trombitása, Erik Truffaz, a Grammy-díjas gitárvirtuóz Bill Frisell, a brutális technikájú svájci dobos, Jojo Mayer és az ismert dalok funk-újragondolásaival világhírnevet szerző Scary Pockets is fellép 2023. november 16. és 19. között a Veszprém Jazz Fesztiválon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat részeként megvalósuló fesztivál közel 30 koncerttel várja a műfaj rajongóit a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain.

A Veszprém Jazz Fesztivál négynapos zenei utazása a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz koncertjével indul. Zenéjében jól megférnek a Miles Davis hatását idéző futamok, a klasszikus dallamok és az elektronikus vagy éppen világzenei elemek is. Nem véletlenül: Erik a folyamatos megújulás és a műfaji határok tágításának híve. Idén megjelent Rollin’ című albumán 20. századi filmzenéket értelmez újra, várhatóan ezekből is megmutat néhányat élőben a veszprémi közönségnek. 

Manu Katché pályája session zenészként indult, többek között olyan előadókkal és zenekarokkal dolgozott és dolgozik együtt, mint Sting, a Dire Straits, a Bee Gees, Peter Gabriel, Tori Amos, Jan Garbarek, Al Di Meola vagy Manu Chao. Kiváltsága, hogy képes keverni minden hatást és alkalmazkodni minden stílushoz. Ám mindeközben sosem mondott le legnagyobb szerelméről: a jazzről. A magyar közönség most kvartettjével hallhatja, és merülhet el a fúziós jazz Katché-univerzumaiban.  

Manu KatchéManu Katché

Bill Frisell egyedi gitárjátékával közel öt évtizede meghatározó alakja a nemzetközi rock, pop és jazz életnek. Robert Planttől Elvis Costellón át Marc Ribotig és Norah Jonesig a szakma legnagyobb neveivel hallhattuk, ám híres arról, hogy szeret a háttérben maradni, szólóprojektjét is ennek megfelelő szerénységgel irányítja. Veszprémbe állandó zenésztársaival, Tony Scherr bőgőssel és Kenny Wollesen dobossal érkezik.

A Botticelli Baby, a Ruhr-vidék minden bizonnyal leghangosabb és legszemtelenebb zenekara. A feltartóztathatatlan energiájú együttes folyamatosan szállítja az újabb és újabb slágereket, a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós zenék nagykönyvének összefirkált és széttépett lapjait újrafűzve. Negyedik albumuk, a Saft afféle esszenciát kínál stíluskavalkádjukból, amelynek elválaszthatatlan összetevője az énekes-nagybőgős frontember, Marlon Bösherz hangja. 

Bill FrisellBill Frisell

Négy európai jazzcsillag - Nils Landgren, Michael Wollny, Lars Danielsson és Wolfgang Haffner – első alkalommal kvartettként: a 4 Wheel Drive együttesként olyan, mint egy nagy teljesítményű, négy hengeres motor, amelyben minden fogaskerék tökéletesen illeszkedik. 

Takuya Kuroda napjaink legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője, akit sokan José James zenekarából ismerhetnek. Leleményes, határokat feszegető zenész, aki a post-bop, soul-jazz és hip-hop alapanyagaiból főzi ki a legizgalmasabb kortárs jazzt. 

A Mitch and Mitch az egyik legtitokzatosabb lengyel zenekar: Nem hajlandóak interjúkat adni, álnevekkel hivatkoznak egymásra, és az USA lengyelországi nagyköveteinek nevezik magukat. Kilenc tagú big band felállásukban is könnyedén keverik a country & westernt a japán balladákkal, a forró latin mambóval és a pszichedelikus diszkóval.

Jojo MayerJojo Mayer

Képes improvizálni egy gép? Ezt a kérdést járja körbe Jojo Mayer legújabb szólóprojektje, a ME/MACHINE. A svájci származású doboslegenda legújabb kísérletében valós időben elegyít generatív hangképzési technológiákat saját játékával, melynek során részben ő irányítja a gépet, részben a gép irányítja őt. Jojo Mayer sokadjára bizonyítja, hogy határfeszegető művészetével végtelen lehetőségei vannak az elektronikus és akusztikus, valamint a gépi és emberi dimenziók összekötésére.

Első magyarországi koncertjét adja Veszprémben a Scary Pockets. A folyamatosan rotálódó tagságú, világszínvonalú zenészeket felvonultató formáci ismert dalok funk-újragondolásaival szerzett magának világhírnevet. Gyakorlatilag minden héten bemutatnak egy új videót, a számláló jelenleg 300 feldolgozás fölött jár. Ezidáig több mint 200 közreműködővel készült dalaik százmilliós lejátszásokat értek el 2017-es felbukkanásuk óta. 

Scary PocketsScary Pockets

Szintén először hallható élőben magyar színpadon Izo FitzRoy, aki karrierjének egyik legizgalmasabb szakaszában, harmadik stúdióalbuma turnéjának keretében érkezik Veszprémbe. Az énekesnő művészete elsősorban a Janis Joplin-féle nyers erőből építkezik. A Good Woman történetei elmesélik, milyen egyedülálló nőként megküzdeni a társadalmi elvárásokkal és a depresszióval, és hogyan használhatjuk fel mindezt arra, hogy erősebbé váljunk. 

A Horny Funk Brothers a Tower of Power énekeseként ismertté vált Hubert Tubbs ízig-vérig funk formációja. A kilenc tagot számláló formációban a ritmusszekció kőkemény groove-jaihoz gitár, billentyűk és fúvós szekció adja a körítést. Zenéjüket felvételről lejátszva is spontán bólogatásba kezd a hallgató, koncertjükön pedig az első perctől az utolsóig elszabadul a funk-pokol.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik kiemelt célkitűzése, hogy a Zene Városa címhez igazodva Veszprémben az év során a zenei műfajok legszélesebb skálája bemutatkozzon úgy, hogy azt ne csak a koncertlátogatók, hanem a régióban élők is magukénak érezzék. A Veszprém Jazz Fesztivál ideje alatt ezért ingyenes minikoncertek is kiegészítik majd a programot.  November 16. és 19. között a műfaj kaleidoszkópszerű keresztmetszetét szívhatja magába a közönség a világ élvonalába tartozó zenészek és a fiatal magyar tehetségek koncertjein Veszprémben. 
 

vehir.hu
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.