Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Balatones: bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei

2023. július 24. 11:04 // Forrás: HybridCycle
A HybridCycle a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával folytatja a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozatát 2023-ban is. A TBTH egyik kiemelt pályázatára, a BalaTones – Vissza a természethez hívószavas rezidenciaprogramra olyan művészek jelentkezését várták, akik egyedi koncepciójukkal reflektálnak a téma és a fenntarthatóság üzenetére.
 

Az alkotók számára háromhetes elvonulást kínáló program teret ad a Balaton-felvidéki környezetből való inspirálódásra, valamint a művészet, a természet és a fenntarthatóság sokszínűségének összefonódásának kiaknázására.

Tóth-Vásárhelyi Réka (művésznevén Renka, 1975-ben született) magyar iparművész, rajztanár és a kokesibabák nemzetközi hírű készítője a BalaTones 2023-as első művésze. Természethez fűződő viszonya igen mély és elementális, mindennapjait erőteljesen befolyásolja a bolygók, a Nap, a Hold, az évszakok és az időjárás is.

Életét és ezzel együtt művészetét átszövi a japán, ázsiai, és a Buddhista Zen kultúrkör, hitrendszer és szimbólumvilág.

A rezidencia alatt egy kokesibabát alkotott, ami egy Nimfát ábrázol, és testesít meg egyben. A szobor alapját egy 40 éve esztergált japán mizuki fa adja, amit mesterétől, Aoki Ryokától kapott újradolgozás céljából.

Jenei Anita, vajdasági születésű 23 éves festőművész a BalaTones program második alkotója. A rezidencián töltött idő pihenést, és a saját tempójában való alkotást biztosította számára.


Az elkészített festmény a „Lombokon át” nevet kapta, amivel igyekezett átadni azon érzéseket és benyomásokat, amit a köveskáli környezet nyújtott számára.

„Ahogy a növényzet a gyökérzettel, a földhöz kapcsolódik, ezt a fajta stabilitás érzetet, erőt és belső nyugalmat igyekszem alkotásomban visszatükrözni." – mesélte Jenei Anita a HybridCycle-nek adott interjújában.

vehir.hu
további cikkek
Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás HybridCycle Második helyszínére látogat a „Wood Wide Web – Láthatatlan kapcsolódásaink” kiállítás Veszprémből Vonyarcvashegyre költözik át a HybridCycle vándorkiállítása, ami az elmúlt három év művészeti projektjének az eredményeit hivatott bemutatni. A tárlatot a Vonyarcvashegyi Művelődési Házban szeptember 22 és október 10. között ingyenesen tekinthetik meg a látogatók. 2023. szeptember 22. 9:45 Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész HybridCycle Balatones: Bemutatkoznak a balatoni rezidenciaprogram művészei - 3. rész Idén is folytatódott a Veszprém—Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával a Tiszta Balaton, tiszta művészet (TBTM) programsorozat, aminek egyik eredményes programeleme a művészeti rezidenciaprogram volt. Cikksorozatunkban bemutatjuk a HybridCycle 2023-as rezidenciaprogramban résztvevő művészeket és alkotásokat. 2023. szeptember 19. 9:58 Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken HybridCycle Parafadugóból ékszer – Hybridcycle workshop a Balatonfüredi Borheteken A Hybridcyle csapata nyári workshop túrája egyik állmásaként augusztusban a Balatonfüredi Borhetekre látogatott. 2023. szeptember 14. 12:48 Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt HybridCycle Fiatal művészek alkotásain keresztül láthatjuk a jövőt Harmadszorra ad otthont a HybridCycle kiállításának a Balaton Pláza. Nem szokványos helyszín, de épp ez a célja az említett fenntarthatósági ügynökségnek: felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, méghozzá rendhagyó terekbe helyezett művészeti projekteken keresztül. A Wood Wide Web, Láthatatlan kapcsolódásaink című kiállítás szó szerint megkerülhetetlen. 2023. szeptember 7. 17:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.