Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Pénz vagy karrier?

2023. augusztus 1. 11:00
Egy élsportoló pályafutása során többször ér olyan útelágazáshoz, amikor döntenie kell, hogy a folytatásban a szakmai vagy az anyagi előnyök közül melyiket részesítse előnyben. Több magyar példát is találunk erre.

Détári Lajos világsztárrá nőtte ki magát az 1980-as évek végén, emlékezetes szabadrúgásgóljával Német Kupa-győzelemhez segítette az Eintracht Frankfurtot, amitől nagyon megnőtt az ázsiója. Számtalan kérője akadt, többek között az olasz Juventus, de nem fizetett volna annyit, mint a görög Olimpiakosz Pireusz, melynek akkor egy milliárdos vállalkozó volt a tulajdonosa, és minden pénzt megért neki a magyar futballista. Détári végül hosszú töprengés után a család nyomására a görög klubot választotta, mert hatott apósa – Komora Imre olimpiai bajnok labdarúgó, kiváló edző és menedzser – érve: „Ha az Olimpiakoszban fogsz játszani, az unokáid is gazdagok lesznek…” Két évet töltött Görögországban, és utána két csapatban – a Bolognában és az Anconában – is játszott Olaszországban, de az meg sem közelíti a Juventust semmilyen szempontból. Hogy végül megérte-e Détárinak, hogy a szakma helyett a pénzt választotta, arra csak ő tudja a választ.

Hasonló cipőben járt két évtizeddel később Dzsudzsák Balázs. A debreceni labdarúgó három sikeres évet töltött a holland PSV Eindhoven csapatánál, majd visszautasíthatatlan ajánlatot kapott az orosz első osztályban szereplő dagesztáni Anzsi Mahacskalától. El is fogadta, de ettől kezdve bezárult számára egy topklubba jutás lehetősége. Végleges hazatérése előtt még ugyancsak sok pénzt keresett három arab emírségekbeli klubnál, de a futballkarrierje megfeneklett. Ki tudja, milyen magaslatokig juthatott volna el, ha marad Eindhovenben.

Nagy László, a Telekom Veszprém klubigazgatója játékos-pályafutása csúcsán a világ legeredményesebb férfi kézilabdaklubjában, a spanyol FC Barcelonában játszott, mellyel kétszer nyert Bajnokok Ligáját, egyszer EHF Kupát és Klubcsapatok Európa-bajnokságát. Csapatkapitánynak választották, úgy tűnt, a katalánoknál fogja befejezni a pályafutását. Aztán befutott Hajnal Csaba újabb, sokadik ajánlata, amire már nem mondhatott nemet a világklasszis jobbátlövő. Ám Nagy László esete egészen más, mint a korábban említett két labdarúgóé – Détárié és Dzsudzsáké –, ugyanis ők nem értek el jelentős sikereket a nemzetközi klubtornákon, és azzal, hogy a pénzt választották, le is mondtak róla, ellentétben Nagy Lászlóval, akit az is megkülönböztet tőlük, hogy ő Veszprémbe is győzni jött annak idején.

Most a szaudiak uralják az európai futballpiacot. Azt vesznek meg, akit akarnak, mert a sztárkluboknak is lehetetlen versenyezni a mesés ajánlataikkal. Hogy ez jó vagy rossz, nézőpont kérdése. Szerintem, ha egy karrierje csúcsán túljutó játékos véges pályafutása befejezése előtt elmegy oda jó pénzt keresni, azt nem szabad kifogásolni. Ám ha valaki előtt fényes karrier áll, ne áldozza be a pénzért, arra ráér majd, ha már begyűjtötte a legrangosabb trófeákat. Mellesleg addig sem minimálbéren tengeti az életét...

Darcsi István
további cikkek
„Adják vissza a pénzemet!” Erről jut eszembe… „Adják vissza a pénzemet!” Nem csitulnak a kedélyek a Telekom Veszprém háza táján. A szurkolók képtelenek megemészteni, hogy kedvenc csapatuk nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. 2024. május 14. 5:02 „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Erről jut eszembe… „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Kedvenc férfi kézilabdacsapatuk kudarca mély apátiába sodorta a Telekom Veszprém szurkolóit. Idén titkon Bajnokok Ligája-győzelmet vártak a drukkerek, ehhez képest óriási csalódásként élték meg, hogy a világválogatottal felérő együttes a Final4-ba sem tudott eljutni – sorozatban immár másodszor. 2024. május 7. 6:02 Nincs új a nap alatt Erről jut eszembe… Nincs új a nap alatt Nem sikerült bravúrt véghez vinni a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mert a történtek ismeretében bravúr lett volna kiharcolni a továbbjutást az Aalborg ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. Így a Niklas Landin és Mikkel Hansen fémjelezte dán csapat jutott a legjobb négy közé. Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. 2024. május 2. 4:03 Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Erről jut eszembe… Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Közeledik, sőt, már itt is van a labdarúgó-bajnokságok hajrája. Ilyenkor minden szurkolóból matematikus lesz, hiszen elkezdődik a számolgatás, hogy a kedvenc csapatnak hány pontot kell még szerezni a bajnokság megnyeréséhez, egy dobogós hely eléréséhez, vagy a bennmaradás kiharcolásához. 2024. április 30. 0:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.