Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C

Zenébe zárni a pillanatot

2023. július 29. 11:13
A félelmek azt súgják, vájtfülűnek kell hozzá lenni vagy éppen zeneileg képzettnek, pedig egyik sem igaz. A jazz élvezetéhez csupán nyitottság kell, érezni a jelen pillanat rezdüléseit. Hiszen éppen erről szól a műfaj, és ezt szeretnék átadni a Magyar Jazz Ünnepén is a Művészetek Völgyében július 30-ig.

2017-ben a jazz széles körben még egyszer nagyot szólt. Akkoriban játszották a mozik Damien Chazelle szerelmes ódáját a Hollywood-i musicalekhez és a jazz aranykorához, s ha a műfaj egy kicsit modernizáltabb verziójához is, de a laikus közönség ekkoriban egy kicsit közelebb kerülhetett ehhez a rétegzenéhez.

Mert ezt nem lehet tagadni. „A magyar muzsikusok tehetsége, felkészültsége nemzetközi színvonalú, a produkciók, amelyek bekerülnek a világ jazz vérkeringésébe, abszolút megállják a helyüket, és az előadók a klasszikus zenéhez hasonlóan megbecsültségnek örvendenek. Az ugyanakkor valóban igaz, hogy ez a zene a világon mindenhol erősen rétegzene és meglehetősen kötődik az urbánus létformához – mondja Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. – Idehaza jellemzően a fővárosban vannak jazz klubok, és a közönség bázisa is ide kötődik. Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy időről időre megjelenjünk vidéken is egy-egy erőteljesebb programmal, hogy azok az emberek is találkozzanak a műfajjal és a magyar muzsikusokkal, akik évközben nem jutnak be a jazz klubokba.”

Fotó: Művészetek VölgyeFotó: Művészetek Völgye

A szövetség bő egy évtizede a VeszprémFesten is igyekezett már ennek a célnak eleget tenni a Magyar Jazz Napjának megszervezésével, míg a közelmúltban 30 év jazz címmel pályáztak és tartottak sikeres koncertsorozatot a Papírkutyában. A napokban pedig a Művészetek Völgye fesztiválon jelentkeznek a Magyar Jazz Ünnepe programsorozattal. Ez az egyik legrégebbi rendezvényük, amit már több mint 20 éve rendszeresen megszerveznek, általában tavasszal a Budapest Jazz Clubban. Idén azonban úgy gondolták, vidékre viszik a programot és megpróbálnak minél több embert elérni, a megszokott három-négy nap helyett pedig sikerült hat naposra bővíteni a rendezvényt, amely egy önálló udvart is kapott a kapolcsi fesztiválon.

Bágyi Balázs elmondta, igyekeznek interaktivitásra törekedni, a korai idősávban pedig több olyan ismeretterjesztő előadást is tartanak, amelyekkel kifejezetten a laikusokat szeretnék megszólítani, azokat, akik érdeklődnek a műfaj iránt, vagy akik egyszerűen kíváncsiak arra, mi zajlik egy muzsikus fejében. Így például improvizációs workshopot tartott Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Kollmann Gábor, a MJSZ vezetőségi tagja improvizáció alapjairól mesélt, de szó lesz a jazztörténet korai évtizedeiről is szombaton Gayer Ferenc előadásában, Bágyi Balázs pedig a Dob mindenek felett előadásában ennek az ütős hangszernek a szerepéről, kialakulásáról beszél. Emellett természetesen koncertek is lesznek, zenél többek között a Pintér Zoltán Trió és Fekete-Kovács Kornél, a Pataj Jazz Quintet és a Dániel Balázs Boogie-Woogie Trió is.

Fotó: Hász Eszter Quintet Facebook oldalaFotó: Hász Eszter Quintet Facebook oldala

Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként abszolút megérte vidékre hozni a programsorozatot, hiszen nagyon sokan szeretik az udvart és eddig minden este teltház volt. Elindulni pedig még most sem késő, csak a sztereotípiákat hagyjuk otthon. Mert az elképzelésekkel ellentétben a jazz élvezetéhez egyáltalán nem kell vájtfülűnek lenni vagy zenei előképzettséggel rendelkezni, és nem is egy elvont műfajról van szó: a jazz valójában a zenébe zárt pillanat, leképződése mindannak, ami körülöttünk éppen a világban van, az improvizáció révén a legkortársabb zenei műfaj. Ha odafigyel, ha a szívében nyitottság van, bárki élményre lelhet benne.

Bertalan Melinda
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. tegnap 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. tegnap 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.