Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Másik János százféle változatban

2023. július 29. 14:23
"Százféle változatban te vagy velem”, énekli Másik János a Minden álmomban című dalban. Szerda délután a Kunszt közönsége személyesen is hallhatta, és persze sok minden mást is. Másik János százféle arcát mutatta az este a nézők örömére.
 

A Kossuth-díjas író, Bereményi Géza munkássága és Cseh Tamás emléke előtt tisztelgő egyhetes rendezvény-sorozat egyik állomásán főként a zenéé volt a főszerep. A jólismert szerzőhármas (Bereményi Géza, Cseh Tamás, Másik János) zenészének, Másik János szemszögéből megismerhettük a kultikussá vált dalok mögött álló hármast, méghozzá személyes történeteken, élményeken, dalokon keresztül.

Azt hiszem, egyedülálló felállás, amikor valaki olyantól hallhatunk történeteket, aki közben át is élte azokat. Másik János már elismert jazz-zenész volt, amikor megismerkedett elsőként Cseh Tamással, majd Bereményi Gézával is. Utólag kiderült, Tamás és Géza tudatosan kerestek maguk közé egy harmadik társat, Bereményi pedig hamar eldöntötte: Tamással együtt énekeljen János is.

Ahogy Másik visszaemlékezett, miután Cseh Tamás meghallotta, hogyan játszik a hangszerén, csupán ennyit mondott: „Én most már mindig veled szeretnék zenélni”. Így is történt. Ameddig lehetett.

De menjünk vissza a kezdetekig: Másik elmesélte, nem tudja felidézni azt a pillanatot, amikor rájött, hogy zenével szeretne foglalkozni, arra viszont határozottan emlékszik, hogy először fizikálisan érezte meg a zenét. Ezt úgy kell elképzelni, mint valami testrezgést, amely a mellkasból indul ki. Később, miután édesapjának feltűnt, hogy a társaival ellentétben őt nem érdekli a foci, elvitte zongoratanárhoz.

Másik a zenetanulásról úgy fogalmazott, talán nem véletlen, hogy az improvizációs műfaj áll hozzá a legközelebb, hiszen tanulmányai során erősen hangsúlyozták: nem szabad hibázni. Ez valami olyan szabadságvágy felé vitte a zenén belül, ami éppen arról szól: nem létezik egy verzió, különböző utak vannak, a saját döntésed, hogy melyiken mész.

Az esten nem csupán a beszélgetés, de természetesen a zene is szerepet kapott, ahogy a versek is: Máté P. Gábor veszprémi színművész Bereményi verseket olvasott fel. Másik pedig elhozta a közönségnek azokat a dalokat, amelyek sokunk kedvencei. Ilyen például a Minden álmomban című, valamint az Eszembe jutottál. Másik János elmondta, nem feltétlenül azok a dalok a számukra legkedvesebbek, amelyek a közönségnek is. Neki például a Keresztben jégeső az egyik kedvence.

A közönség soraiban nem csak olyanok voltak, akiknek láthatóan fiatal éveikre esett Bereményi Géza – Cseh Tamás – Másik János felívelése, de ültek a nézőtéren olyanok is, akik már a szüleiktől ismerhették meg a régi nagy dalokat. Másik János humorosan mesélt arról is, valójában soha nem azért zenéltek, hogy ismertek legyenek. Nehéz ezt elképzelni, az viszont biztos, hogy akármi volt a cél, aligha akad ma olyan ember hazánkban, akinek ne jelentene sokat a szerzőhármas munkássága.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 Lángokban a Tűztorony: Sun and Moon buli a várban Lángokban a Tűztorony: Sun and Moon buli a várban „Sun and Moon”-ra keresztelt napszakokon átívelő zenei utazás a Tűztorony lábánál, és már most kimondható, hogy az egyik legjobb veszprémi buli idén – ez történt szombaton. 2024. július 10. 10:41 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.