Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C

Két élet egy testben, de egyik sem az igazi – könyvajánló

2023. augusztus 11. 10:51
Kácsor Zsolt Pokoljárás Bipoláriában című könyve idén jelent meg, s igencsak népszerű az olvasók körében. Bipoláris depressziójának története nem csupán azok számára érdekes és tanulságos, akik hozzá hasonlóan ezzel a rendkívül nehéz betegséggel élnek. A könyv mindenkinek képes valamit adni, aki nyitott szívvel szeretné megérteni egy ma élő és alkotó ember tettei, döntései mögött álló démont vagy angyalt.
 

Kácsor Zsolt ötvenes évei elején járó író, publicista, aki kiadójának ötletére döntött úgy, hogy megírja saját betegségének történetét, mely több évtizede kíséri. Magától soha nem jutott volna az eszébe, mivel a megkeresésig úgy gondolta, a bipoláriának nincsen története. Végül oly annyira feltárult, hogy a lelkének legsötétebb zugaiba is elvezeti az olvasót. A cím maga, Pokoljárás Bipoláriában, egy helyre utal. Egy helyre, ami tele van szorongással, félelemmel, kétséggel, önbizalomhiánnyal, üldözési mániával. Ez az a hely, ahová valószínűleg senki sem szeretne magától ellátogatni.

Aki már most úgy érzi, hogy ugyan miért is kellene a még tomboló nyárban ilyen témával foglalkozni, ne ijedjen meg. A szerző leplezetlen, finom humorú öniróniával vezeti a történetet, ettől remek egyensúly alakul a mélyebb síkok, valamint a feloldások között. Tudván, hogy a sztori maga nem fiktív, hanem a szerző nagyon is valós története, aki a kezében tartja a könyvet, kissé zavarban is érezheti magát, amiért egy ilyen bátor és önfeltárulkozó élet különböző szakaszaiba beleshet.

Zsolt, vagy inkább úgy írom, a könyv főhőse betegsége okán sokszor nem képes az utcára menni, sőt, egyáltalán az ágyból kikelni. A regényt viszont írni kell, haladni, leadni időre. Mit tegyen? Az ágyban töltött időszak sem vész kárba, mert megragadhatók a gondolatok, belső monológ formájában le is jegyezhetők. Sajátos paradoxon: egyrészt megértjük és belátjuk, hogy képtelen írni, ezzel egy időben pontos beszámolót kapunk arról, hogy éppen milyen lelki folyamatok miatt is képtelen írni.

Ha az utcán jár-kel, és az emberekre pillant, látja fiatal énjüket, a középkorút, valamint az időst – nem képes önmagában a jelent érzékelni, feloldódik, összefolyik az idő. Sőt, gyakran a hús-vér ember nem is hús-vér, hanem ahogy a könyvben írja, mindenki körülötte: lecsupaszított ruhafogas. Nyomasztó benyomások, idegőrlő, átláthatatlan, sűrű homály, magányos küzdelem. Pokoljárás. Pokoljárás bipoláriában.

Mégis van remény. Létezik egy dolog, ami Kácsor Zsoltot két lábbal itt, a Földön tartja. Mivel a betegsége régóta diagnosztizált, így jelen van a tudat, a betegség tudata, az észszerűség – távoli fény, végső kapaszkodó. Olybá tűnik, Kácsor saját könyvével ad választ saját betegségre. Mivel tisztában van, hogy a bipoláris depresszió okozza a szörnyű tüneteket, a gyógyszeres kezelésen túl a józan ész egyfajta mentsvár, fedezék. Elfogadja a helyzetet, s megtanul élni vele. Nem mindig érezte ezt így, hiszen több próbálkozása is volt, hogy befejezze. Befejezzen mindent. Inkább a vég, semmint a végtelen szenvedés. Mára viszont józansága felülírta ezt a veszélyt. És persze kislánya, aki értelemet adott, okot az életre, akár ebben a világban: bipoláriában.

A hely tehát, ahová Kácsor akaratlanul tévedt, sötét, kikeveredni belőle nem is lehet, de lámpást gyújtani igen. Nemcsak Kácsor, hanem az olvasó fejében úgyszintén. Mondhatni, arra int, akármivel kerülünk szembe, lépjünk közel hozzá, vegyük a kezünkbe, öleljük meg, sőt, nézzünk vele farkasszemet! Szelídítsük meg – a józan ész mentén.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

Szabó Eszter
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. tegnap 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.