Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
12°C

Két élet egy testben, de egyik sem az igazi – könyvajánló

2023. augusztus 11. 10:51
Kácsor Zsolt Pokoljárás Bipoláriában című könyve idén jelent meg, s igencsak népszerű az olvasók körében. Bipoláris depressziójának története nem csupán azok számára érdekes és tanulságos, akik hozzá hasonlóan ezzel a rendkívül nehéz betegséggel élnek. A könyv mindenkinek képes valamit adni, aki nyitott szívvel szeretné megérteni egy ma élő és alkotó ember tettei, döntései mögött álló démont vagy angyalt.
 

Kácsor Zsolt ötvenes évei elején járó író, publicista, aki kiadójának ötletére döntött úgy, hogy megírja saját betegségének történetét, mely több évtizede kíséri. Magától soha nem jutott volna az eszébe, mivel a megkeresésig úgy gondolta, a bipoláriának nincsen története. Végül oly annyira feltárult, hogy a lelkének legsötétebb zugaiba is elvezeti az olvasót. A cím maga, Pokoljárás Bipoláriában, egy helyre utal. Egy helyre, ami tele van szorongással, félelemmel, kétséggel, önbizalomhiánnyal, üldözési mániával. Ez az a hely, ahová valószínűleg senki sem szeretne magától ellátogatni.

Aki már most úgy érzi, hogy ugyan miért is kellene a még tomboló nyárban ilyen témával foglalkozni, ne ijedjen meg. A szerző leplezetlen, finom humorú öniróniával vezeti a történetet, ettől remek egyensúly alakul a mélyebb síkok, valamint a feloldások között. Tudván, hogy a sztori maga nem fiktív, hanem a szerző nagyon is valós története, aki a kezében tartja a könyvet, kissé zavarban is érezheti magát, amiért egy ilyen bátor és önfeltárulkozó élet különböző szakaszaiba beleshet.

Zsolt, vagy inkább úgy írom, a könyv főhőse betegsége okán sokszor nem képes az utcára menni, sőt, egyáltalán az ágyból kikelni. A regényt viszont írni kell, haladni, leadni időre. Mit tegyen? Az ágyban töltött időszak sem vész kárba, mert megragadhatók a gondolatok, belső monológ formájában le is jegyezhetők. Sajátos paradoxon: egyrészt megértjük és belátjuk, hogy képtelen írni, ezzel egy időben pontos beszámolót kapunk arról, hogy éppen milyen lelki folyamatok miatt is képtelen írni.

Ha az utcán jár-kel, és az emberekre pillant, látja fiatal énjüket, a középkorút, valamint az időst – nem képes önmagában a jelent érzékelni, feloldódik, összefolyik az idő. Sőt, gyakran a hús-vér ember nem is hús-vér, hanem ahogy a könyvben írja, mindenki körülötte: lecsupaszított ruhafogas. Nyomasztó benyomások, idegőrlő, átláthatatlan, sűrű homály, magányos küzdelem. Pokoljárás. Pokoljárás bipoláriában.

Mégis van remény. Létezik egy dolog, ami Kácsor Zsoltot két lábbal itt, a Földön tartja. Mivel a betegsége régóta diagnosztizált, így jelen van a tudat, a betegség tudata, az észszerűség – távoli fény, végső kapaszkodó. Olybá tűnik, Kácsor saját könyvével ad választ saját betegségre. Mivel tisztában van, hogy a bipoláris depresszió okozza a szörnyű tüneteket, a gyógyszeres kezelésen túl a józan ész egyfajta mentsvár, fedezék. Elfogadja a helyzetet, s megtanul élni vele. Nem mindig érezte ezt így, hiszen több próbálkozása is volt, hogy befejezze. Befejezzen mindent. Inkább a vég, semmint a végtelen szenvedés. Mára viszont józansága felülírta ezt a veszélyt. És persze kislánya, aki értelemet adott, okot az életre, akár ebben a világban: bipoláriában.

A hely tehát, ahová Kácsor akaratlanul tévedt, sötét, kikeveredni belőle nem is lehet, de lámpást gyújtani igen. Nemcsak Kácsor, hanem az olvasó fejében úgyszintén. Mondhatni, arra int, akármivel kerülünk szembe, lépjünk közel hozzá, vegyük a kezünkbe, öleljük meg, sőt, nézzünk vele farkasszemet! Szelídítsük meg – a józan ész mentén.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

Szabó Eszter
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.