Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
24°C

Mi az értelme a jeltolmácsnak egy koncerten?

2023. augusztus 31. 16:37
Volt néhány gyárkertes koncert idén, amikor a színpad egyik szélén a zenekar tagjai mellett feltűnt még egy ember, aki ugyanúgy együtt élt a koncerttel, de teljesen más volt a szerepe, mint a zenekarok tagjainak. Ő jelnyelven tolmácsolta a zeneszámok sokszor nem is egyszerű szövegét. De miért járnak egyáltalán hallássérültek a koncertekre? A jelenség nem rendkívüli, és ahogy Kodály Zoltán is mondta: a zene mindenkié.

Külföldön már bevett szokás, nálunk pedig most kezd begyűrűzni a koncertek állandó elemeként, hogy a színpadon egy jelnyelvi tolmács fordítja valós időben a zeneszámok szövegeit a közönség halássérült tagjainak. Talán elsőre meglepőnek tűnhet, hogy egy zenei koncerten egyáltalán, hogy merül fel az, hogy olyanok is részt vesznek rajta, akik pont a dallamokból nem tudnak élvezni semmit.

Pedig többen vannak ilyen emberek, mint elsőre gondolnánk, az élvezeti faktort pedig sokkal mélyebben kell keresni náluk, mint amit halló emberként a legtöbben a dobhártyáikon keresztül érzékelnek egy élő koncertből. A hangrezgéseket ugyanúgy érzik ezek az emberek, sőt, még jobban is, mint mások, és akkor még nem beszéltünk az olyan koncertek okozta élményről, mint amit nyáron a Gyárkertben is több tízezren megtapasztaltak, ahogyan a közönség egyszerre, egy emberként ugrál, ringatózik, tombol a színpadi show-ra.

Fotó: EKF / Vámosi PatrikFotó: EKF / Vámosi Patrik

Ennek az élménynek az átélésében segítenek a Korner Jelnyelvi Tolmács Központ munkatársai, akik idén már feltűntek a Gyárkertben többek közt a Margaret Island, Krúbi, Charlie és Geszti Péter koncertjein is, de ott lesznek a Carson Comán, Majkán és Beton Hofin is.

Miben más a jelnyelvi tolmácsolás egy koncert alatt? Itt is szinkronban folyik a tolmácsolás, ami hatalmas felkészülést igényel a tolmácsoktól, hiszen ők nemcsak a dalszövegeket tudják betéve, hanem felkészülnek a számok közötti színpadi kommunikáció fordítására is. Ezért nem egy statikus szerep az övék, hanem együtt kell élniük a történésekkel, így még inkább átadható a közösségi élmény.

Ezek a tolmácsok pedig nem jönnek zavarba, legyen szó akár a Margaret Island elvontabb szóképeinek, akár Krúbi, Geszti Péter, vagy a Beton Hofi kimondhatatlanul gyorsnak tűnő rap szövegeinek tolmácsolásáról.

Fotó: EKF / Vámosi PatrikFotó: EKF / Vámosi Patrik

Legutóbb egyébként Geszti Péter két dal között külön kiemelte a koncertjén a tolmács szerepét, a közönségtől pedig hatalmas tapsot kapott ő és a kezdeményezés.

Aki lemaradt volna ezekről az élményekről a Gyárkertben, annak ajánljuk a már közel 10 éve működő Dalok Magyar Jelnyelven Youtube-csatornát, ahol Bihari Brigitta ugyanezt az élményt kínálja az online térben. Javasoljuk, hogy a dal felénél vegyék minimumra a hangerőt, akkor jön át igazán, hogy a zenék megfelelő tolmácsolásban még dallam nélkül is mennyire élvezhetők. Ezután tegyék hozzá a gyárkertes élményeket, így kirajzolódik az, hogy mennyire is van létjogosultsága egy ilyen esélyegyenlőségi kezdeményezésnek az EKF-ben!

Hajas Bálint
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! 2024. június 24. 16:23 Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. 2024. június 22. 1:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.