Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

Az öngyilkosságnak mindig van egy jobb alternatívája: az élet

2023. szeptember 9. 12:02
Néha egy beszélgetés is elég ahhoz, hogy valaki az öngyilkosság kapujából forduljon vissza. De, hogy ez a beszélgetés valóban életmentő legyen, nem mindegy, hogy mi és hogyan hangzik el. Pénteken Veszprémben erről is szó volt a lelki telefonos elsősegélynyújtók országos konferenciáján.

Évente kétszázezren hívják fel a 116-123-as telefonszámot, hogy válságos élethelyzetükben segítséget kérjenek egy idegen embertől, aki a vonal túlsó végén ül. Ráadásul ezeknek a hívásoknak a 20%-a akkor érkezik, amikor valaki már az öngyilkosság küszében van. Éppen ezért hozták létre az ingyenesen hívható lelki elsősegélyvonalat, amit az ország 22 pontján közel 500 önkéntessel működtetnek, hogy 24 órában bárki megkapja azt a segítséget, amit egyébként környezete nem adott meg számára.

Ilyen lelki elsősegélynyújtók Veszprémben is dolgoznak, az ő munkájukról egy korábbi riportunkban írtunk.

Kapcsolódó cikk
Név és arc nélkül segítenek pusztán a beszélgetés erejével
Létezik egy ingyenes telefonszám, amit ha valaki felhív, egy olyan emberrel találkozhat a vonal túlsó végén, aki minden esetben feltétel nélkül meghallgatja a hívót és segít a lelki eredetű problémák megoldásában. A telefonos lelki elsősegély szolgálatnak Veszprémben is vannak munkatársai, de hogy kik ők valójában, arra ebből a cikkből sem kapnak választ. Viszont sok másra igen, a lelki krízishelyzetekről, némely esetben az öngyilkosságok problémájáról és megelőzéséről is.

Most viszont az országos szervezetük, a Magyar Lelkisegély Telefonszolgálatok Szövetsége is Veszprémre figyelt, ugyanis itt tartották meg pénteken az éves konferenciájukat, ahol több szakmai előadást is végighallgathattak azok az emberek, akik szabadidejükből arra is áldoznak, hogy másoknak segítsenek lelki krízisük megoldásában. Az időzítés sem volt véletlen, hiszen szeptember 9. az Öngyilkosság megelőzésének világnapja, ekkor van lehetőség arra, hogy még több figyelem háruljon ennek a társadalmi problémának a kezelésére.

A Megyeháza Szent István-termét pénteken délelőtt megtöltötték az ország különböző pontjáról érkező szakemberek és lelkisegélynyújtók, őket elsőként a házigazda város részéről Hegedűs Barbara alpolgármester köszöntötte, majd Dudás Erika, a Lesz országos elnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Ő kiemelte a munkájuk azon részét, amelyet látszólag lehet egyszerűen is értelmezni, mégis sok esetben életről és halálról is dönthet, hogy jól csinálják-e. Utalva ezzel arra, hogy ők csak telefonon beszélgetnek azokkal, akik felhívják őket, de ha ezt jól csinálják, akkor ráébreszthetik a segítségkérőket arra, hogy az élet mindig egy jobb alternatíva az öngyilkosságnál.

Magyarországon egyébként 2011-től 2019-ig folyamatos csökkenés volt megfigyelhető az öngyilkosságok számában Veszprém megye pedig még az országos átlagnál is alacsonyabb mutatókkal rendelkezett – főleg az ország keleti felében gyakoribbak ezek a tragédiák – de a világjárvány éveitől ismét emelkednek ezek az adatok.

Többek közt ezekről a statisztikákról is beszélt dr. Balczár Lajos pszichiáter a konferencián. Ő több olyan statisztikát is hozott még, amelyekből kitűnik, hogy az öngyilkosság gondolata milyen összeadódó tényezők miatt érhet meg konkrét cselekvésig, viszont azt is kihangsúlyozta, hogy minden esetben vannak előjelei egy ilyen tragédiának, amit odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel meg lehet előzni.

Az egyik tényező orvosszakmai kérdés, ugyanis az öngyilkosságban meghalt, vagy azt megkísérelt emberek 90%-a legalább egy pszichiátriai betegségben szenved, úgy, mint a depresszió, vagy skizofrénia.

De a pszichiátriai betegségek csupán az egyik okai lehetnek a szuicid gondolatoknak. Ezen kívül krónikus testi betegségben szenvedőknél is előjöhet, de ugyanúgy hatással van rá negatív értelemben a nem megfelelő kulturális környezet.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy tévhit az, hogy aki csupán megkísérelte az öngyilkosságot, az később nem fogja újra megtenni ezt. Az öngyilkosságban meghaltak közel egyharmadának már volt korábban kísérlete.

Balczár Lajos azt is kiemelte, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel és terápiával akár 80%-ban lehet csökkenteni az öngyilkosságra hajlamos embereknél a konkrét tetteket.

A negatív tényezők mellett a pszichiáter hozott néhány olyan szempontot is, amelyek viszont csökkenthetik az öngyilkossági hajlandóságot, igaz, ezekből kevesebbet tud felsorolni a szakma. De például a jó családi környezet, az otthoni támogató légkör, a nagyobb gyerekszám, a vallásosság – nem feltétlen formális keretek közt – mind-mind segíthetnek elkerülni a tragédiát. De az olyan programoknak is nagy szerepe van az emberélet megóvásában, mint amit Veszprémben is véghez vittek a Viadukton, amely helyszínt többen választották már életük kioltására, viszont azzal, hogy a híd több látható pontján is kint van a 116-123-as telefonszám, nem egyszer az innen induló hívások mentették meg az ember életét, pontosabban az önkéntessel folytatott beszélgetés.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! 

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. tegnap 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. tegnap 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. tegnap 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. tegnap 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.