Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk

2023. szeptember 21. 15:30
A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben.

Bizonyos nézőpontból a katolikus egyház olyan, mint amit Istenről tanít a híveinek: nem látszik, mégis a mindennapokban érezhető a jelenléte. Ebből a láthatatlanságból igyekszik kiemelni az egyházat a Katolikus Társadalmi Napok, amely országos rendezvénysorozatnak idén Veszprém ad otthont szeptember 28. és október 1. között.

A Kattárs néven emlegetett nagyszabású eseménynek az a lényege, hogy bemutassa széles körben, hogy a mindennapok során hány helyen és milyen módon van jelen az egyház, hogyan segít, illetve segíthetne a nehezebb időszakokban az embereknek, továbbá igyekszik választ adni olyan társadalmi kérdésekre, amelyek hívőket és nem hívőket egyaránt foglalkoztatnak.

A közelgő eseménynek a beharangozó sajtótájékoztatóját csütörtök délelőtt tartották az Érseki Palotában Veszprémben. Itt, mint a Kattárs házigazdája, dr. Udvardy György, veszprémi érsek köszöntötte a megjelenteket.

Tőle megtudtuk, hogy minden évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia dönt arról, hogy melyik város adjon otthont a rendezvénynek, idén pedig a veszprémi érsek ráhatásának is köszönhetően a Királynék városára esett a választás.

A Kattárs összehívja azokat a közösségeket, intézményeket, akik az egyház égisze alatt működnek, vagy szorosan kapcsolódnak hozzá és egyeznek abban, hogy minden szempontból a társadalom javát szolgálják tevékenységükkel.

Az idei rendezvény mottója az „Erősek a reményben” lesz, ezzel kapcsolatban az érsek kifejtette, hogy szeretnének rávilágítani olyan társadalmi jelenségekre is, amelyekben első látásra csak a reménytelenséget lehet felfedezni, de ha tüzetesebben megnézzük azokat, akkor tele vannak reménnyel. Úgy, mint a keresztény egyházak helyzete, a szociális terület, a klímaváltozás kérdésköre és hasonló világi problémák.

A sajtótájékoztatón az érsek után Porga Gyula, polgármester, a Kattárs rendezvény egyik védnöke kapott szót.

Ő először méltatta az érsekség munkáját, amit az Európa Kulturális Főváros program során is csináltak, ezzel is gazdagítva Veszprém értékeit, ezután pedig rátért arra, hogy Veszprém 2030-as víziójában hol van kiemelt szerepe az egyháznak.

Eszerint a város azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az évtized végére Európa legélhetőbb városainak sorába tartozzon, de ehhez nem elég felfejleszteni az infrastruktúrákat és a szolgáltatásokat, az élhetőségnek az is a mérője, hogy az emberek hogyan viszonyulnak egymáshoz a mindennapokban. Ebben pedig elvitathatatlan szerepe van a hitnek és a hit közvetítőinek, mint amilyen a katolikus egyház is.

A négynapos rendezvény programjairól  Loószné Dömötör Enikő, főszervező árult el többet. Ő kiemelt több olyan tématerületet, amit beszélgetések, előadások során végigjárnak majd. Ilyen a család, az ifjúság, az egyéni és közösségi felelősségvállalás, a kommunikáció a mindennapokban, de például külön kitérnek az olyan jelenségekre is, mint a mesterséges intelligencia térhódítása, a klímaváltozás, a kisebbségek helyzete. De ugyancsak a Kattárs keretein belül szerveznek egyháztörténeti konferenciát, kórus-koncertet. A Várban a Fotonban lesz filmvetítés is, valamint előadják az István a király rockoperát is.

Összesen közel 100 programmal várják az érdeklődőket elsősorban a Várba szervezett eseményekre, ahol kinyitják a felújítás alatt álló épületek nagyobb részét is, hogy egybekötve a Kattárssal, ebbe is betekintést nyerjenek az ingyenes rendezvényre érkező emberek.

A teljes program már elérhető a Kattárs hivatalos honlapján ide kattintva.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért Keresztény fiatalok Veszprémből kiáltanak a világ békéjéért Szeptemberben olyan dolgok fognak történni, amelyekre még nem volt példa Veszprémben. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a keresztény hit egy új lendületet kap a fiatalok által. Mindenesetre a Pueri Cantores mozgalom szellemében szervezett Nemzetközi Ifjúsági Katolikus Kórustalálkozó és a KATTÁRS – Katolikus Társadalmi Napok egyaránt ezt segítik elő. Több száz éneklő fiatal a Kossuth utcán, komoly társadalmi kérdések boncolgatása gyakorlati keresztény szemmel, ez mind a két nagyszabású esemény kínálatában. 2023. szeptember 8. 14:08 Márfi Gyula újra Veszprémben járt Márfi Gyula újra Veszprémben járt Elsőre talán tisztán vallási témájúnak tűnhet Márfi Gyula emeritus veszprémi érsek új, „Az Istenkeresés útján” című könyve, de valójában ez egy iránytű lehet azoknak, akik össze vannak zavarodva a megbolydult világban és valamilyen kapaszkodót keresnek életükben. A könyvet csütörtök este mutatták be Veszprémben, telt ház előtt. 2023. június 23. 21:25 Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent. 2023. május 28. 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.