Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián

2023. szeptember 24. 8:35
Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja.

Év elején adtunk hírt róla, hogy a Magyar Művészeti Akadémia regionális tagozatokat alapít, köztük egyet veszprémi központtal. Ennek a lépésnek az volt az oka, hogy azokat a magyar kulturális értékeket is a figyelem középpontjába helyezzék, amelyek némely esetben a fővárosból nem látszanak.

Kapcsolódó cikk
Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata
Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

Ehhez mérten szeptember végén, szombaton és vasárnap kétnapos összművészeti konferenciát szerveztek Veszprémbe, ahol több művészeti ágat is felsorakoztattak az előadók személyén keresztül.

A VEAB székházába szervezett esemény megnyitóján szombat délután Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportjának elnöke elmondta, jelenleg a tesztidőszakát éli a munkacsoport, de már most dolgoznak azokon a terveken, amikkel még láthatóbbak lesznek ők a szélesebb társadalomban is.

Az eseményen ott volt Porga Gyula polgármester is, aki indulás óta támogatta és figyelemmel kísérte a munkacsoport tevékenységét.

Ő úgy fogalmazott, ma egy olyan világban élünk, ahol mindent, mindenki megkérdőjelez, ezért nagyon fontos, hogy legyenek olyan sarokkövek, akik megkérdőjelezhetetlenek és irányt mutatnak. Ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia és annak „kistestvére” a Magyar Művészeti Akadémia. Veszprém pedig különösen nagyot nyert azzal, hogy régiós szinten itt lesz a központja.

Richly Gábor a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára pedig azt mondta, a hosszú távú cél, hogy a munkacsoport élő kapcsolatot alakítsanak ki a környezetükkel, ezért szeretné, ha a jövőben nem csak a szakmának szóló rendezvényeik lennének, hanem tömegekhez is eljussanak a magyar vidéki kultúra bemutatásával.

A kétnapos konferencián több magas állami kitüntetéssel bíró művész is tartott előadást, többek közt irodalom, zene, képzőművészet, építészet területéről is, valamint egy kiállítást szerveztek kerámia- és grafikus művészek alkotásaiból.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. ma 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. ma 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. tegnap 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. tegnap 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.