Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Cholnokyn is elindult a közösségi tervezés

2023. szeptember 25. 22:38
A Cholnoky lakótelepen is megindult a közösségi tervezés, ami korábban a Haszkovón már sikerrel zajlott.

A közösségi tervezés lényege, hogy a közterületek megújításáról a lakosság bevonásával, az ötleteik felhasználásával döntsenek. Ez nem is olyan egyszerű, mint elsőre hangzik. 

Az első találkozást hétfő délután szervezték meg a Cholnoky iskola előtti parkban, ahol vitaindítóként ismertették a szeptember első felében végzett kérdőíves felmérés legfontosabb megállapításait. Ezek szerint a városrész legnagyobb értékeinek a gazdag növényzetet, a hangulatot és a közbiztonságot tartják, míg a legnagyobb problémának a parkolási nehézségeket, a burkolatok állapotát és a parkok infrastruktúráját (padok, kerti bútorok, szemetesek) tartják az ott élők. 

Az egyeztetésen Porga Gyula polgármester is részt vett, noha inkább csak hallgatóként. Mint mondta, a közterület-fejlesztés nehézségét az adja, hogy sok, nagyon különböző véleményt és szándékot kell összefésülni, és ezt csak beszélgetéssel lehet. Mint mondta, az önkormányzat részéről nem kész tervekkel érkeztek, amikről le lehet rántani a leplet, itt tényleg mindent azok találnak ki, akik eljönnek ezekre a találkozókra és elmondják a véleményüket. 

Hogy valójában mennyire nehéz azokat a bizonyos érdekeket összeegyeztetni, az gyorsan kiderül: az asztalok és térképek mellett hamar vita bontakozik ki, mert ugyan mindenki szeretne parkolót, de mindenki a másik háza elé képzeli, míg a saját ablaka elé mindenki növényzetet álmodik. Van, aki hamar feladja, mert a vehemensebb szomszéddal nem tud szót érteni; aki marad, annak az ötlete és véleménye felkerül a nagy közös listára, amivel a későbbi alkalmakkor még tovább dolgoznak majd a városrészben élők bevonásával.

Hogy a végeredménnyel, vagyis a majdan megvalósuló közterületi fejlesztésekkel ki mennyire lesz elégedett, az a jövő nagy kérdése. Annyi haszna viszont máris van a közösségi tervezésnek, hogy a lakosság is szembesül a demokráciával, és legfőképpen azzal, hogy a gyakran szidott döntések mögött egy hatvanezres városban hatvanezer dilemma és érdekellentét feszül; és nehéz a tervezőasztal mellett megtalálni a tökéletes megoldást, ha az még ott, helyben, egymás között sem mindig sikerül. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Kedd délután a Cholnoky Jenő Általános Iskolában tartották a közösségi tervezés záró eseményét, ahol részletesen is beszámoltak arról, pontosan mire jutottak a közterületek megújításáról szóló tervezés során. 2023. december 20. 14:36 A városrészekben is várják a karácsonyt A városrészekben is várják a karácsonyt Adományokat gyűjtöttek a Cholnokyn, ünnepséget rendeztek a Dózsában, Kádártán is várják az ünnepet. 2023. december 17. 15:22 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. 2023. december 10. 15:55 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.