Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

WIP: a főegyházmegyei gyűjtemény új otthonába engedtek betekintést

2023. szeptember 29. 13:44
Szerda délután tartották a Vár utcában lévő Körmendy-ház kiállításának megnyitóját, s bár a ház még nincsen teljesen kész, a főegyházmegye tárlattal készült, A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti kutatásai a veszprémi várhegyen címmel.

Már május óta lehet élni a lehetőséggel, hogy megtekintsük a kiállításokat, de megnyitóra még ünnepélyes keretek között nem került sor. A várhegyen több helyszín is otthont ad a tárlatnak, a kivitelezési munkák pedig egyre inkább lehetővé teszik, hogy mind erre fény derüljön. Az ünnepélyes alkalom azért éppen most van, mert ebben az időszakban lehet látni egyszerre a legtöbb helyszínt.

A Katolikus Társadalmi Napok keretében szervezett Work in Progress kiállítás szakmai napon a teljes kiállítás ingyenesen megtekinthető. Udvardy György érsek ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a vár rekonstrukciója egyben kulturális és turisztikai beruházás is, mely munkahelyet is teremt, s büszke arra, amit elődjeink leraktak. További szándék, hogy ezt az örökséget az evangélium hirdetésének teret adjon. Örömmel konstatálta, hogy már nagyon sokan látták a kiállítást, sok információhoz jutottak a két éve megkezdett munkálatokkal kapcsolatban.

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese kifejtette: a Veszprémi Érsekség kulcspozícióban van a magyar történelem szempontjából. Szükséges ismernünk és megértenünk, hogy mi volt a múltban ahhoz, hogy megéljük a jelent, és előremutató jövőképünk legyen.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára is felszólalt. Rávilágított: nem könnyű bemutatni, és átfogó képet adni identitásunkról, ha azokból a tárgyakból, örökségekből indulunk ki, amelyeket őseink hagytak maguk után, hiszen rendkívül bőséges a tárház. A műtárgy, maga a történelem.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója, Smohay András elmondta, a várhegyen tizennyolc egyházi műemlék felújítását végzik el 2021 és 2025 között kormányzati támogatással. Ebbe a munkába engednek betekintést a Work in Progress kiállítással, mellyel egy új műfaj született, amit a királynék városában találtak ki és valósítottak meg először.

Az érdeklődők az eddig is megtekinthető épületek mellett beleshetnek a Szent György-kápolna romjai közé és megtekinthetik a Szent Imre-templomban kiállított barokk sírépítményt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Veszprémi Érsekség Ismét bepillanthattunk a várfelújítás kulisszái mögé Február utolsó hétvégéjén ismét idegenvezetést szervezett a várban zajló munkálatok helyszínére a Work In Progress kiállítássorozat keretében a Veszprémi Érsekség. 2024. február 27. 21:08 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Mi vezérel valójában döntéseinkben? kereszténység Mi vezérel valójában döntéseinkben? Hamvazószerdával kezdetét vette a böjti időszak a keresztény egyházban. Amellett, hogy ez negyven nap számos hagyományt őriz még a mai napig is, üzenetében mindig képes a jelen kor emberéhez is szólni. Udvardy György, veszprémi érsek is ezekről beszélt a hamvazószerdai liturgián, gondolatai pedig bár egyházi köntösbe voltak bújtatva, valójában nagyon konkrét életvezetési tanácsokat is tartalmaztak, hívőknek és egyházon kívülieknek egyaránt. 2024. február 16. 13:49 Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat interjú Udvardy György: az identitásunk megerősítése az egyik legfontosabb feladat A veszprémi Várba 2024-ben ismét felvonulnak a munkagépek, hogy folytatódjon a várnegyed épületeinek felújítása. Hogy ez pontosan hogyan befolyásolja a Vár látogathatóságát, arról is kérdeztük Udvardy György veszprémi érseket, aki elmondta azt is, hogy a székesegyház sem nyerte még el a végleges formáját. Nagyinterjúnkban szóba kerül egy boldoggá avatási eljárás is, valamint kiderül, hogy mi a legfontosabb hitéleti feladata 2024-ben az egyházmegye papságának. 2024. január 20. 21:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.