Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

Tatai Péter nem cserélgeti a kapusokat a női kézilabda-vb-n

2023. október 5. 22:15 // Forrás: MTI
A stabilitásra törekszik Tatai Péter, a magyar női kézilabda-válogatott új kapusedzője, ezért nem cserélgeti majd a játékosokat az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

"Szeretnék kialakítani egy kapus magot, hogy egyértelműbb legyen, ki fog védeni, kire hárulhat nagyobb szerep. Legyen valaki, aki stabil pont lesz a kapuban" - szögezte le a játékosként kilencvenszeres válogatott Tatai az M4 Sport csütörtöki, 40x20 című podcastjében.    

Hozzátette, nem lehet hat-hét mérkőzésen keresztül folyamatosan ugyanolyan stabil teljesítményt nyújtani, tehát kell egy kiegészítő, második számú kapus, aki ugyanolyan jól tud beszállni, de szeretné, ha egyértelműbb lenne, ki a kezdőkapus és ki az, aki második számúként van jelen a válogatottban.    

"Nézni kell a pszichés részét is: egy világversenyen nem feltétlenül jó, ha állandóan cserélgetik a kapusokat, hiszen kell a stabilitás a védők és a kapus között" - magyarázta Tatai, aki az Alba Fehérvár KC kapusedzőjeként is tevékenykedik.    

Mint kifejtette, nagyon sok válogatott még akkor sem cserél kapust egy világversenyen, ha a posztra benevezett két játékos nem véd jól.

Fotó: MKSZ (archív)Fotó: MKSZ (archív)

"Ennek is van lélektani oldala: ha kicserélem a kapusomat, akinek bizalmat szavaztam az első mérkőzésen, de rosszul sült el, és utána a lelátóra kerül, akkor a harmadik meccsen majd visszateszem?" - fejtegette az edző.    

Elárulta, vitán felül áll, hogy Bíró Blanka, Janurik Kinga, Szemerey Zsófia és Szikora Melinda közül fog választani, mert jelenleg ők a legjobb magyar kapusok. Tatai úgy fogalmazott, ha a bőség zavarával küzd is, egy válogatott akkor sem forgathat négy kapust egy világversenyen, de még hármat sem nagyon, ezért muszáj kiállni amellett, hogy két kapus vigye a terhek nagy részét, nyilvánvalóan az a kettő, aki a legjobb formában van.    

"Elegendő mérkőzés van a világbajnokságig, mindenki megfelelő lehetőséget fog kapni, és a lányokon múlik, mennyire élnek majd vele. Bízom benne, hogy ki tudunk alakítani egy olyan rangsort, amely alapján megállapíthatjuk, ki lesz a kezdőkapus" - nyilatkozta.    

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány elmondta: Tatai elődje, Duleba Norbert "otthoni dolgok" miatt jelezte, hogy nem szeretné tovább folytatni a munkát, és a jövőben nem tudna segíteni a válogatottnak. Amikor az új kapusedzőt keresték, fontos volt, hogy legyen fiatal és törekvő.

"Beszéltem Péterrel, aki nagyon jó elképzeléseket vázolt fel. Utána megbeszéltem a szakmai stáb többi tagjával is, és rá esett a választásunk. Nagyon örülök, hogy vállalta, és már nagyon várom a közös munkát" - mondta Golovin.

Elárulta, a sérült Janurik Kinga várhatóan felépül a decemberi világbajnokságig, hiszen porcműtét esetén négy-hat hetet kell kihagyniuk a játékosoknak.

"Ismerem őt, és tudom, mindent megtesz, hogy mihamarabb ismét a pályán lehessen" - tette hozzá.

Tatai Péter közölte: tudja, hogy nem ő volt az egyetlen jelölt a kapusedzői posztra, és nem őt hívta először a kapitány, de szeretné, ha a lányok a mostani vb-n nyújtanák életük formáját.

"Szerintem bennük van az óriási teljesítmény, és jó lenne, ha hozzá tudnám segíteni őket, hogy ez még jobb legyen, hiszen kvalifikálnunk kell az olimpiára" - szögezte le.    

A november 29. és december 17. között sorra kerülő világbajnokságon a magyar válogatott Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben a svédországi Helsingborgban. Az első három helyezett jut a csoportkörbe, ahol Svédország, Horvátország, Kína és Szenegál közül három csapattal játszhatnak a magyarok.    

Addig a csapat az Eurokupa keretében jövő szerdán Norvégiát fogadja Debrecenben, vasárnap pedig Ausztria vendége lesz. November 5-én Németország, november utolsó hétvégéjén pedig Hollandia otthonában játszik felkészülési mérkőzést.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.