Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
21°C

IX. Pannon UniFest: villamosmérnökök közt is lehet zongoraművész

2023. október 9. 14:24
November végén jön a IX. Pannon UniFest összművészeti ifjúsági fesztivál Veszprémben, ahol idén az eddigiekhez képest is nagyobb hangsúlyt kap a fiatal művészek támogatása, hogy könnyebben elboldoguljanak a művészi érvényesülés útvesztőjében.

A Pannon UniFest célja a kezdetektől sem változott, szorosan együttműködve Pannon Egyetemmel szeretné felkarolni a Veszprémben élő fiatal, amatőr művészeket, mindegy, hogy ének, próza, színjátszás, vagy képzőművészetben bontakoztatnák ki tehetségüket. Kezdetben ez főleg úgy működött, hogy az ingyenes fesztiválra jelentkezők a közönség mellett egy magasan jegyzett szakmai zsűri előtt is bemutatkozhattak, akik szigorú bírálat helyett inkább építő kritikákat fogalmaztak meg, hogy pozitív élménnyel távozzanak a résztvevők.

Ez az irányvonal idén sem változott a Pannon UniFest tematikájában, csupán a szervezők még az eddigiekhez képest is nagyobb hangsúlyt fektetnek az edukációra, amellett, hogy megtartják a szokásos programelemeket is.

Arról, hogy ezt pontosan milyen formában képzelik el idén hétfő délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Pannon Köztérben a szervezők és a fesztivál támogatóinak képviselői, ahol az egyik legfontosabb üzenetet az volt, hogy valójában nem számít, hogy egy fiatal humán, vagy reál beállítottságú, ugyanúgy lehet művészeti vénája akkor is, ha bölcsész szakra jár, vagy éppen villamosmérnöknek készül.

Pillanatkép egy korábbi Pannon UniFestrőlPillanatkép egy korábbi Pannon UniFestről

Ahogy a korábbi nyolc évben, most is a Pannon Egyetem ad otthont a fiatalok által kitalált, majd közel egy évtizeden át még a koronavírusos időszakban is megszervezett fesztiválnak. És bár a Pannon Egyetem elsősorban oktató-kutató tevékenységet végez a régióban, de harmadik missziójaként egyértelműen ebbe a sorba lehet állítani a kultúra közvetítését is.

Erről dr. Kurdi Róbert, a felsőoktatási intézmény általános kancellárhelyettese beszélt, aki azt kívánta a szervezőknek, hogy a Pannon UniFest éljen legalább annyi alkalmat, mint a VEN, amit idén már harmincadik alkalommal szerveztek meg az egyetemen.

A város részéről Halmay Gábor, önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, ő úgy fogalmazott, a Pannon UniFestnek mára bérelt helye van a város kulturális pezsgésében és külön örül neki, hogy idén, amikor nagyüzem van a különböző fesztiválokból a városban sikerült még színesebb programkínálatot összeállítani.

Halmay Gábor és Kurdi RóbertHalmay Gábor és Kurdi Róbert

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program részéről Varga Richárd, kulturális projektmenedzser beszélt, mint a fesztivál egyik támogatójának képviselője. Ő úgy fogalmazott, a Pannon UniFestben egyaránt ott van a tehetséggondozás és a beavató szellemiség, amivel a fiatalokat tudatosan vezetik be az amatőr kategóriából a művészeti világba.

Hozzátette, a Pannon UniFest eredményességét mi sem bizonyítja jobban, hogy már több másik városi fesztiválon megjelenhettek olyan tehetségek, akik elsőként ennek a fesztiválnak a deszkáin léptek közönség elé, többek közt a Holtszezon Irodalmi Fesztiválon is, amelynek éppen Varga Richárd a főszervezője és ő is itt figyelt fel először a fiatal tehetségekre.

Varga Richárd és Deli KittiVarga Richárd és Deli Kitti

A november 20-26 között megvalósuló fesztivál részletes programjáról és az együttműködő partnerekről Deli Kitti, főszervező beszélt.

Rögtön a nyitónapon arra keresik majd a választ, hogy mitől válik szépirodalommá egy leírt szöveg, ennek megértésében a Tempevölgy irodalmi folyóirat és a Fiatal Írók Szövetsége segít majd az érdeklődőknek.

A következő nap a színjátszásé lesz, itt a Pannon Színitanodával közösen szerveznek improvizációs játékokat, hogy fejlesszék a résztvevők előadóművészeti tudását.

Az edukációs vonalat tovább folytatva november 22-én a zenéé lesz a főszerep, ekkor arról hallhatnak előadást a fiatal zenészek, hogy hogyan lehet eligazodni a zeneipar útvesztőjében, az alkotófolyamattól egészen a jogi kérdésekig.

Az idei Pannon UniFestnek lesz egy markánsabb fenntarthatósággal foglalkozó szekciója is. csütörtökön az egyetem Fenntarthatósági Kompetencia Központjával együttműködve, továbbá a Feltöltő Ponttal és a Cirkollektívvel partnerségben trash-art előadással és a témába illő beszélgetésekkel is készülnek.

Pénteken visszatérnek a zenéhez, ekkor az elektronikus zene különleges eszközeit mutatják be az érdeklődőknek, akik ki is próbálhatják majd azokat.

A hétvégén, november 25-26 között pedig a klasszikus unifestes programok jönnek, amikor a fiatal művészek a szakavatott zsűri előtt mutathatják be tudásukat különböző művészeti ágakban.

Deli Kitti elmondta, hogy a vasárnapot kivéve minden programnak a Pannon Egyetem E-kamarája ad otthont, az utolsó napon viszont a Várba, a Művészetek Házába költöznek, ahol képzőművészeti programokat és foglalkozásokat tartják majd.

Mivel kulturális, összművészeti fesztiválról volt szó a sajtótájékoztatón, a végén nem maradhatott el egy ehhez méltó előadás sem: Süle Zsolt és két fiatal helyi zenész, Melich Dóra és Cziráki Bálint közösen adták elő a népszerű veszprémi zenész egyik szerzeményét.

A Pannon UniFest programjairól még részletesebben a fesztivál honlapjáról lehet tájékozódni.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.