Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
15°C

A bántalmazásról szól az évad első játékszíni előadása

2023. október 13. 22:29
A Veszprémi Petőfi Színház 2023/2024-es évadjának első játékszíni előadása a Topolcsányi Laura által írt A hatodik szék. A teátrum az iskolai bántalmazásról szóló történettel szeretne szót emelni a bántalmazás minden formája ellen. A premier: október tizennégy.

Az előadást Tasnádi Csaba rendezte, a történetet pedig Topolcsányi Laura kifejezetten a társulatnak írta. Egy bántalmazás természetrajza segíthet a közönség sorai közt ülőknek is feldolgozni hasonló eseteket, hiszen a téma sajnos mindenkit érint. A darab megjeleníti a bántalmazás elindítóját (Palásthy Bea), a tettestársat (Keller János), az áldozatot (Keresztes Gábor) és a szemlélőket (Módri Györgyi, Máté P. Gábor, Csernevák Vilmos).

Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser-igazgatóhelyettes, mentálhigiénés szakember kérdésünkre elmondta: „A színdarab olyan súlyos témát boncolgat, hogy előadások után még beszélgetésekkel is készülünk a közönségnek, bízva abban, hogy elindulhat egyfajta párbeszéd a bántalmazás témája kapcsán.

A Topolcsányi Laura által írt darabban – ahogy az életben is – többféle szerepkör megjelenik, így a bántalmazó és a bántalmazott is. Az előadással feltárjuk a problémát, utána pedig közösen kibeszéljük. A párbeszéd mellett az is célunk, hogy irányt mutassunk. Nem csupán a diákok jelenlétére számítunk, de a pedagógusokéra is. A legtöbb közösségben aktuális a téma, az előadás bemutatja a teljes, faltól-falig tartó történetet, ami ebbe a témába csak belefér.”

Kellerné Egresi Zsuzsanna kifejtette: „A minden évben megrendezésre kerülő Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának is az a célja, hogy olyan dolgokra világítson rá, ami mindannyiunk életében megtörténhet. Egyébként is szívügyünk a fiatalság, nézzük csak a Carpe diam! ifjúsági tábort, vagy az ifjúságnevelési programunkat, a PetőfIFI Akadémiát.

Szerencsés dolog a mentálhigiénés vonalat összekapcsolni a kultúrával, így erősebben látótérbe kerülhetnek olyan fontos dolgok, amelyek az emberek segítségére lehetnek.

De nem csak az általános iskolás éveinek végén járó, valamint a gimnazista rétegnek ajánljuk, hanem a felnőtteknek is, hiszen ez a téma mindenkit érint. A darab egyébként is egy visszatekintés a múltba, kiderül tehát, ki milyen terhet cipel gyerekkora óta a téma kapcsán.

 Módri Györgyi Andrea, a szemlélő szerepében áll a színpadra. Erről a következőképpen fogalmazott: „Egy viszonylag egyszerű hölgyet alakítok, aki foglalkozását tekintve fodrász. Ő az egyik személy, aki kicsit jobban kötődött Tamáshoz, aki miatt évente sor kerül az összejövetelre. Mélyen érintik a dolgok, viszont szemlélő: nem tesz semmit azért, hogy a dolgok megváltozzanak. Valamennyire Andrea bűne is, ami történt. Az előadással tükröt szeretnénk tartani, és szót emelni a bántalmazás ellen.”

Máté P. Gábor szintén egy szemlélő karaktert alakít, melyről a színész így nyilatkozott: „A darab egy régmúlt történés tanulságainak a kérdését járja körbe, természetesen a felelősség dilemmáját érintve. Az én karakterem ebben a helyzetben a félrenézős típus.

Bántalmazás mindig volt, és sajnos lesz is, sokszor észre sem vesszük, milyen mély nyomot, begyógyíthatatlan sebet ejtünk a másikon.

Szeretek olyan darabokkal foglalkozni, amelyek elgondolkodtatnak, ez kimondottan ilyen. Fontos és fajsúlyos téma, de ha törődünk vele, előrébb juthatunk.”

Györgyi és Gábor rávilágított, a nehéz téma ellenére rendkívül jó hangulatban teltek a próbák, sikerült a lehető legjobban egymásra hangolódni.

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.