Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
3°C

Időskori izomvesztés – tehetünk ellene?

2023. október 15. 20:55

Sokak számára ismeretlen fogalom a szarkopénia, azaz az öregedéssel járó izomtömeg- és izomerővesztés, ami az idősödő társadalmak egyik meghatározó, fizikai teljesítményt és napi aktivitást erősen korlátozó jelensége.

A probléma elsősorban az idős embereket – főleg a 65 év feletti korosztályt – érinti nagy számban, akik az izoláció és mozgáshiány következtében különösen veszélyeztetettekké váltak.
A becslések szerint jelenleg körülbelül 50 millió szarkopéniás van világszerte, 2050-re pedig 200 millióra fog növekedni ez a szám. Az sem kizárt, hogy már jelenleg is közel 20 millió beteg él Európában és ez a szám 2045-re 32 millióra nő majd. Ebben a becslésben a női betegek száma sokkal magasabb: 67 százalék.

Az egészséges felnőttek szokványos táplálkozás és átlagos fizikai aktivitás mellett körülbelül 25–30 évesen érik el a legnagyobb csonttömegüket és izomtömegüket.
Míg hetvenéves korra az izomerő még csak 35%-kal, addig nyolcvanöt éves korra akár 55%-kal is csökkenhet!

A kezdődő szarkopénia legjellemzőbb tünete a combizomerő – elsősorban a combfeszítők erejének – csökkenése, de jele lehet a más betegségre vissza nem vezethető fáradékonyság, a hosszabb gyaloglás megerőltetővé, a lépcsőzés és a székből felállás nehézzé válása is.
Csontritkulásban szenvedőknél fokozza a törési rizikót, mert súlyos esetben az esések száma megháromszorozódik. Az Amerikai Csont- és Ásványkutató Társaság 2015-ös jelentése szerint a szarkopéniában szenvedő embereknél 2,3-szor nagyobb a kockázata annak, hogy esésből törést szenvednek.

A szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással késleltethető a betegség kialakulása. Aki izommunkával járó sportot végez, jó eséllyel sokáig elkerülheti, de minimum jelentősen lassíthatja az idősödéssel járó izomvesztést.

A szarkopénia meghatározásakor elmondható, hogy a vázizom tömegének és erejének csökkenésével jár, s ezt a teljesítőképesség hanyatlása követi. 

A szarkopénia megelőzése:

  • rendszeres időközönként végzett izomtömeg-, izomerő mérés,
  • megfelelő táplálkozás,
  • rendszeres testmozgás.

Az étrendmódosítás során egyaránt súlyt kell fektetni a fehérje mennyiségére és minőségére is. Klinikai kutatások igazolják, hogy a magas fehérjebevitel csökkenti az izomtömeg-vesztést.
Hetvenéves kor felett napi 1-1,5 g/ttkg fehérjebevitel mellett az izomtömeg csökkenése mérséklődik.

A szarkopénia az öregedéssel együtt elkerülhetetlenül megjelenik mindannyiunk életében, de korántsem mindegy ennek mértéke és intenzitása. A megmaradó izmok karbantartása, illetve megőrzése a legfontosabb, amit napi rendszerességű testmozgással lehet elérni, például combizom erősítéssel, kisebb súlyzós testedzéssel, gumiszalaggal végzett ellenállásos gyakorlatokkal, lépcsőzéssel, enyhe emelkedőn végzett sétával, túrával, szobakerékpározással, de akár napi közepes tempójú sétával is. Az idősek számára különösen fontos a mozgás, hiszen az ő esetükben a mozgáshiányos életmód még több negatív hatással jár. Ezért elengedhetetlen, hogy beépítsenek egy olyan erő- és ellenállásos gyakorlatokból álló tréninget a mindennapjaikba, amellyel hatékonyan fejleszthetik az egyensúlyérzéküket és az állóképességüket, és így magabiztosan mozoghatnak.

Nincs tehát annál jobb megoldás, akár a szarkopénia megelőzésére, késleltetésére, vagy kezelésére, ha az érintett személy fokozatosan rááll egy súlyzós edzést és jelentős mennyiségű fehérjebevitelt magában foglaló életmódra.

Pribék István
Funkcionális edző

vehir.hu
további cikkek
Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 Több hüvelyes kell a tányérunkra! egészség Több hüvelyes kell a tányérunkra! A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. 2024. február 10. 14:12 Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Zöld lámpa: öt jel, hogy jó emberrel randizol Az internet tele van olyan posztokkal, amik a randizás közben észrevehető „piros zászlókra” figyelmeztetnek, vagyis olyan jelekre, amelyekből előre sejthető, hogy a jövőbeli kapcsolat rosszul fog elsülni. Sokan már eleve úgy ülnek le egy kávé mellé, hogy ilyen jelekre vadásznak, nehogy véletlenül belefussanak egy csapdahelyzetbe. Úgy gondoltam, hogy ma, Valentin-napon viszont inkább fordítsuk a figyelmünket azokra a pozitív jelekre, amik alapján érdemes adni egy esélyt a másiknak! 2024. február 14. 10:52 A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés életmód A bőrünk nem felejt - most bosszulja meg magát a sok leégés Amíg a kétezres évek elején még csak egy daganattípus volt a sok közül, mára a bőrrák népbetegséggé vált a világon, Magyarországon pedig ennél is meredekebben növekszik a megbetegedések száma. A kiváltó okok között nem csak a helytelen életmód, de az időjárás is szerepel. 2024. február 6. 17:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.